ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος της Κούβας

Η πολιτική των ιμπεριαλιστών είναι ο μόνος θύτης, κατήγγειλε ο Γ. Μαυρίκος, παρεμβαίνοντας χτες, εκ μέρους της ΠΣΟ, στη σχετική συζήτηση

Σύσσωμος ο κουβανικός λαός στηρίζει την Επανάσταση, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Associated Press

Σύσσωμος ο κουβανικός λαός στηρίζει την Επανάσταση, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα
ΓΕΝΕΥΗ

(Του απεσταλμένου μας

ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ). -

Την υποκρισία και τα δυο μέτρα και σταθμά με τα οποία τα όργανα του ΟΗΕ αντιμετωπίζουν την Κούβα, κατήγγειλε χτες εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) ο γενικός γραμματέας της, Γιώργος Μαυρίκος, παρεμβαίνοντας στις εργασίες της 5ης συνεδρίας του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (αντικατέστησε το 2006 την αντίστοιχη Επιτροπή) στη Γενεύη. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η έκθεση της αρμόδιας επιτρόπου του ΟΗΕ με θέμα «Η κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κούβα».

Η έκθεση φέρει για μια ακόμη φορά ατόφια τη σφραγίδα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κυρίως των ΗΠΑ και καταλήγει σε μονομερείς συστάσεις προς την Κούβα για άμεσες μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία και τον Ποινικό Κώδικα, ώστε να «εναρμονιστεί»με την Παγκόσμια Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στη φετινή έκθεση, άλλοθι για τις συστάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ αποτελούν, ανάμεσα σε άλλα, οι συκοφαντικές κατηγορίες για τη «σύλληψη 80 σχεδόν Κουβανών το Μάρτη και τον Απρίλη του 2003 (...) επειδή ασκούσαν δραστηριότητες, όπως δημοσιογράφοι, συγγραφείς, μέλη Ενώσεων κ.ά.». Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνεται και στη γραπτή παρέμβαση που κατέθεσε η ΠΣΟ, πρόκειται για αντεπαναστάτες, στρατολογημένους από το Γραφείο των Αμερικάνικων συμφερόντων στην Κούβα σε σχέδιο που βρισκόταν τότε σε εξέλιξη για την αποσταθεροποίηση του σοσιαλιστικού καθεστώτος.

Η δράση τους έρχεται να επιβεβαιώσει την καταφανέστατη ανάμειξη μιας χώρας στα εσωτερικά ζητήματα μιας άλλης. Ο ΟΗΕ όμως, όχι μόνο κλείνει τα μάτια απέναντι σ' αυτήν την επιθετικότητα, που συμπληρώνει το φονικό εμπάργκο, αλλά με «εκθέσεις» όπως και αυτή του Συμβουλίου την καθαγιάζει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι χτες, κατά τη σχετική συζήτηση, πλήθος πολέμιων της Επανάστασης, κυρίως από το Μαϊάμι, έσπευσαν να υπερασπιστούν το «πόνημα» του Συμβουλίου του ΟΗΕ.

Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό και το περιεχόμενο της έκθεσης, ο Γ. Μαυρίκος κατέληξε στην παρέμβασή του: «Ποιος θα μπορούσε να είναι τόσο αδιάντροπος για να παρουσιάσει μια τέτοια "έκθεση" - φάρσα; Ποιον κοροϊδεύουν; Γιατί η Κούβα κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, όταν είναι μόνο το θύμα ενός κράτους που ασκεί επίσημα τρομοκρατία και γενοκτονία σε βάρος της, με στόχο να επιβάλει στον κουβανέζικο λαό τη μαζική καταπάτηση των δικαιωμάτων του; Οι ΗΠΑ είναι ο θύτης, σ' αυτούς να απευθύνετε συστάσεις, σταματήστε την υποκρισία και τα δυο μέτρα και σταθμά!».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΝΑΤΟικές πιέσεις ... «ανεξαρτησίας»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να υιοθετήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα νέο ψήφισμα απόφασης για το Κοσσυφοπέδιο βασισμένο στο σχέδιο Αχτισαάρι, δήλωσε χτες ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζον Κόλστον καλώντας με νόημα... κάθε μία χώρα - μέλος «να αποφασίσει πώς θα κινηθεί σε περίπτωση που η διαδικασία (σ.σ. στον ΟΗΕ) αποτύχει». Ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα στις Βρυξέλλες άτυπης συνόδου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και των χωρών του ΝΑΤΟικού προγράμματος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» ο Κόλστον είπε πως θα σταλούν δύο μηνύματα: α) Το ένα θα έχει αποδέκτη το Κοσσυφοπέδιο καθώς όλες οι χώρες θα κληθούν να στηρίξουν το σχέδιο Αχτισαάρι. β) Το δεύτερο θα έχει αποδέκτη τη Σερβία, πώς δηλαδή θα στηριχτούν οι προσπάθειές της για ένταξη στις ευρωενωσιακές και ΝΑΤΟικές δομές...

Σε επόμενο σημείο, ο Κόλστον χαρακτήρισε «εικασίες» τα σενάρια προετοιμασίας του ΝΑΤΟ για την περίπτωση κήρυξης μονομερούς ανεξαρτησίας απ' το Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ότι απ' τη στιγμή που δεν έχει ακόμη ασκηθεί ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ «συνεχίζονται εντατικά οι συνομιλίες για την εξεύρεση συμφωνίας». Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο «Β» για το Κοσσυφοπέδιο.

Το ίδιο 24ωρο αναμενόταν στο Παρίσι η συνάντηση αξιωματούχων της Ομάδας Επαφής πλην Ρωσίας (...) σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών και παρόντος του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς. Τα τυχόν αποτελέσματα της συνάντησης της Ομάδας Επαφής στο Παρίσι υποτίθεται πως αναμένουν πρέσβεις του ΣΑ του ΟΗΕ, προκειμένου να ξανασυζητήσουν το ζήτημα για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου...

Στο μεταξύ, η προχτεσινή δήλωση του Μπερνς στην Αθήνα πως «οι ΗΠΑ μπορούν να διαπραγματευτούν μόνον για την ημερομηνία ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου» και όχι για το εάν η περιοχή θα γίνει ανεξάρτητη, προκάλεσε νέες έντονες αντιδράσεις στο Βελιγράδι. Ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς και ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα προειδοποίησαν χτες τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες να μην αποδεχτούν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δίχως απόφαση του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας μία τέτοια εξέλιξη «ιδιαίτερα βλαπτική ενέργεια» που θα κηρυχτεί άκυρη απ' το Βελιγράδι...

Τέλος προχτές, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα συναντήθηκε με τον Κοσσοβάρο Αλβανό ομόλογό του, Αγκίμ Τσέκου, στο ...«Μπαρ Αμέρικα» της μεθοριακής πόλης Κούκες, συνιστώντας του «αυτοσυγκράτηση και υπομονή»...

  • Περίπου 15 κιλά εκρηκτικής ύλης και πάνω από 10.000 σφαίρες κατάσχεσαν χτες σερβικές αρχές στις πόλεις Νόβι Πάζαρ και Σιένιτσα (νότια Σερβία). Είπαν πως προέρχονται απ' το Κοσσυφοπέδιο και ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές ενέργειες...
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Απάντηση των ανταρτών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Τίποτε δε συμφωνήθηκε μεταξύ μας και της γαλλικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση του Γκράντα» θα δηλώσει σε συνέντευξή του στον Κολομβιανό δημοσιογράφο Λαζάρο Βιβέρο το ηγετικό στέλεχος των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), Ραούλ Ρέγες. Ο Ρέγες με απόλυτη σαφήνεια απάντησε στις δημαγωγικές ρητορείες του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, περί απελευθέρωσης του Ροντρίγκο Γκράντα (επίσης στελέχους της οργάνωσης) μετά από συμφωνία με τον νέο Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Η αντάρτικη οργάνωση απάντησε έτσι, στο νέο τέχνασμα της αντιδραστικής κυβέρνησης Ουρίμπε για μονομερή απελευθέρωση αιχμάλωτων ανταρτών, που επιχειρεί να εμφανίσει ως χειρονομία «καλής θέλησης».

Σχετικά με υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Ουρίμπε, τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση και κύριος όρος για την επανέναρξη οποιουδήποτε είδους συνομιλιών είναι η δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, στις περιοχές Φλορίδα και Πραδέρα στην επαρχία του Βάγιε ντελ Κάουκα.

Τέλος, στη σύλληψη δύο στρατιωτών προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, καθώς μέθυσαν ενόσω βρίσκονταν σε πάρτι σε σχολείο του Σαν Βινσέντε ντελ Καγκουάν και «έκαναν σκοποβολή» σε ανθρώπους, σκοτώνοντας έξι, μεταξύ αυτών και ένα παιδί 9 ετών. Σημειώνεται ότι το Σαν Βινσέντε ντελ Καγκουάν ήταν το κέντρο της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης για τις διαπραγματεύσεις με τους FARC επί προεδρίας Αντρές Παστράνα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απειλές από την κολομβιανή αντίδραση

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η επιβεβαίωση του «μετώπου» της Κολομβίας που απειλεί όχι μόνο να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση του Προέδρου Ούγο Τσάβες, αλλά και την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της Βενεζουέλας προήλθε από τον βουλευτή του Εναλλακτικού Δημοκρατικού Πόλου της Κολομβίας, Λουίς Κάρλος Αβεγιανέδα.

Ο Αβεγιανέδα, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βενεζουέλα, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα VEA - και αναδημοσιεύεται στην Tribuna Popular, όργανο του ΚΚ Βενεζουέλας - τονίζει ότι «όπως ακριβώς υπάρχει η επαναστατική αλληλεγγύη μεταξύ των κινημάτων και των λαών έτσι υπάρχει και η αλληλεγγύη των ακροδεξιών παραστρατιωτικών με τη δεξιά και την ολιγαρχία και οι εκδηλωμένες προθέσεις του για την πραγμάτωση ενός βελούδινου πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα».

Παράλληλα, χθες ο υφυπουργός Λαϊκής Εξουσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πέδρο Καρένιο, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι πολλές υπονομευτικές ενέργειες εξαιτίας της λαϊκής επαγρύπνησης έχουν αποκαλυφθεί και εξουδετερωθεί και το συνολικό σχέδιο πρόκλησης χάους ουσιαστικά έχει πέσει στο κενό μέχρι σήμερα, η επαγρύπνηση συνεχίζεται. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Τσάβες ενόσω συνεχίζεται αυτή η καμπάνια αποσταθεροποίησης από την εβδομαδιαία εκπομπή του Αλό Πρεζιντέντε απευθυνόμενος προς τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και τα σώματα ασφαλείας του, κάλεσε να είναι σε ετοιμότητα «να υπερασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Βενεζουέλας από εξαιρετικά βίαιες ομάδες που εφορμούν από την Κολομβία ή ήδη έχουν διεισδύσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ