ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούνη 2007
Σελ. /32
Ιστορία βιωμένη

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
...όταν παρουσιάστηκα, το Γενάρη του '49 στην Καλαμάτα, επειδή δεν είχε πάει ακόμα ο φάκελός μου, με ντύσανε με καινούρια ρούχα, αμερικάνικα. Οταν πήγα στη μονάδα, ακούω τ' άλλα τα παιδιά να μου λένε «καλώς τον Βαν Φλιτ». Μετά ήρθε ο φάκελος, μου αλλάξανε και στολή και μονάδα.

- Σε στείλανε στις εκκαθαριστικές;

- Ναι, πώς... στη Μακρόνησο, 38 μήνες.

Αθήνα, προχτές, την ώρα που ο Μητσοτάκης περιγράφει - στην αμερικάνικη πρεσβεία - τη χαρά των αστών που γλιτώσανε χάρη στην αμερικάνικη βοήθεια, ο κυρ - Αλέκος, ο τσαγκάρης, απ' τους Γαργαλιάνους, μας περιγράφει σ' ένα ταβερνάκι στην Αγορά, πώς του ζητούσανε τότε να αποκηρύξει τον ΕΛΑΣίτη πατέρα του. Δεν το έκανε.

Και πώς, μετά, τον καιρό που εκτελούσαν τον Μπελογιάννη, αυτός είχε στο κατόπι μόνιμα έναν ασφαλίτη και μόλις έβρισκε μεροκάματο πήγαινε ο ίσκιος στ' αφεντικό και διέτασσε «διώξ' τον κομμουνιστή». «Δε μ' αφήναν ούτε το φαΐ μιας μέρας να δουλέψω...».

- Και σήμερα;

- Να σου πω, παιδί μου. Πρώτα αγοράζω το «Ριζοσπάστη» κι ύστερα εισιτήριο για το λεωφορείο...

Γεια σου, σύντροφε. Κάτι τέτοια λεβέντικα είναι που τρομάζουν τους αστούς και τους κάνουν ακόμα και σήμερα να ανάβουν λαμπάδες στην Αμερική που τους έσωσε.

Νομίζουν πως ξαναγράφοντας την Ιστορία πάνω στο ψέμα θα πείσουν την εργατική τάξη για το μονόδρομο του καπιταλισμού.

Κούνια που τους κούναγε...

Αξιοπρόσεκτο, πάντως, το βιογραφικό του Μπερνς. Το διαβάζεις και έχεις ένα πρώτης τάξης δείγμα για τις φοβερές διαφορές μεταξύ ρεπουμπλικάνων και δημοκρατών. Παρατηρείς τα «ντοκτορά» του και εξηγείς γιατί με το πού πάτησε το πόδι του έσπευσαν αυτόματα γαλάζιοι και πράσινοι να καταθέσουν διαπιστευτήρια.

Ασχετο: Για την αποκατάσταση της αλήθειας, πάντως, γεγονός είναι ότι για να γκρεμιστεί το άγαλμα του Τρούμαν χρειάστηκε μόνο μια αποφασισμένη διαδήλωση. Κι έγινε ντάλα μεσημέρι. Τα γκαζάκια που αναφέρει ο Μπερνς είναι εκ του πονηρού για να δημιουργήσει άλλου τύπου συνειρμούς...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΡΑΤΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Ο ΔΙΑΡΚΗΣ ΤΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ: «Αν η υπόλοιπη Ευρώπη χρωστά την ανεξαρτησία της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα τη χρωστά δύο φορές. Μία για την απαλλαγή μας από τη γερμανική κατοχή και μία για τη σωτηρία μας από την τύχη που θα είχε η χώρα μας αν είχε χαθεί ο εμφύλιος πόλεμος (...) το ΚΚΕ έδωσε το στίγμα, από τον πρώτο εμφύλιο, όταν προσπάθησε να εξοντώσει ήδη από το 1943 όλους εκείνους που είχαν οργανώσει χωριστές από το ίδιο αντιστασιακές οργανώσεις» (ο Κ. Μητσοτάκης / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: «Το 1941 όταν οι Σοβιετικοί στράφηκαν απέναντι στους Γερμανούς κατέλαβαν την Εσθονία (...) οπότε δεν είναι δυνατόν κάποιος Εσθονός να βλέπει και να θεωρεί ένα άγαλμα Σοβιετικού Στρατιώτη σαν το μνημείο του απελευθερωτή μας (...) για έναν περίεργο λόγο, όταν έγινε η εισβολή των Σοβιετικών δεν πείραξαν κανέναν από τους μεγάλους καπιταλιστές και βιομήχανους. Στράφηκαν αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια σε αυτούς που ήταν Εσθονοί ρωσικής καταγωγής και ειδικά στους Σοσιαλδημοκράτες ή Σοσιαλιστές όπως λέγονται γενικότερα» (ο Τόμας Χέντρικ Ιλβες, πρόεδρος της Εσθονίας / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ: «Απορώ με αυτούς που απορούν για τον άκρατο φιλοαμερικανισμό χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης (...) επί πενήντα άγρια και άθλια χρόνια η Αμερική προσωποποιούσε (...) την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που τους στερούσαν οι διάφορες Παπαρήγες (...) η Ευρωπαϊκή Ενωση (...) επί της ουσίας απούσα (...) σιωπηρά ανέχθηκε την επίδειξη δύναμης της Ρωσίας απέναντι στην Εσθονία. Μια μικρή ανεξάρτητη χώρα (...) θέλησε να μετακινήσει ένα μνημείο του Ερυθρού Στρατού, ο οποίος είχε κατακτήσει τη χώρα το διάστημα 1939 - 1941 και 1944 - 1989. Περίπου δηλαδή σαν να ζούσε σήμερα η Ελλάδα με μνημεία της Βέρμαχτ!» (ο jpretenteris@dolnet.gr / «TO BHMA»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κριτήριο η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ και η μείωση του δικομματισμού

ΕΘΝΟΣ: ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΗΠΑ για τα Σκόπια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μια δωρεά - μαμούθ αλλάζει την Αθήνα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΤΑ ΥΨΗ το προεκλογικό θερμόμετρο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φουλ αντεπίθεση από την κυβέρνηση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Με ύβρεις στρώνεται ο δρόμος των εκλογών

ΤΑ ΝΕΑ: Ομόλογο λάσπης με εντολή Μαξίμου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΛΟΓΟ-ΜΑΧΙΕΣ βάσει σχεδίου

Η ΑΥΓΗ: Πρόβα τζενεράλε προεκλογικής οξύτητας

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΡΟΕΞΟΦΛΕΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ και ο αδελφός του

Η ΧΩΡΑ: 14.353 άνεργοι διορίζονται στο Δημόσιο και τους Δήμους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα ντοκουμέντα για το θανατηφόρο μύκητα στο «Αττικόν»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ο χάρτης της Σοφοκλέους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Επάγγελμα «επεμβάσεις»

«Νίκολας Μπερνς (...) έζησε τις πιο μεγάλες, τις αληθινά ιστορικές ώρες της σταδιοδρομίας του (...) Γιατί τι άλλο από ιστορικές ώρες είναι το να είσαι διευθυντής για τις Σοβιετικές Υποθέσεις την ώρα που γκρεμίζεται το Τείχος του Βερολίνου (...) Δημοκρατικός ο ίδιος, όχι μόνο βρέθηκε σε μια τόσο νευραλγική θέση στα χρόνια των Ρεπουμπλικάνων, αλλά το γεγονός αυτό δεν τον εμπόδισε, λίγο καιρό μετά, επί Κλίντον, να βρεθεί σε μια ακόμα σημαντικότερη θέση (...) τοποθετήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον Λευκό Οίκο έχοντας στην ουσία την ευθύνη του συμβούλου του Αμερικανού προέδρου για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι των χωρών που προέκυψαν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, επί μια πολύ κρίσιμη πενταετία, από το 1990 έως το 1995, όταν ανέλαβε πλέον εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών» (η αποκαλυπτική αγιογραφία του Ν. Μπερνς στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

...που δεν ξεχνά τους φίλους του

«Ο κ. Μπερνς αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην 50χρονη πολιτική διαδρομή του επιτίμου προέδρου της ΝΔ και επέκρινε ευθέως το ΚΚΕ για το γεγονός ότι επί των ημερών του ασελγούσε με μπογιές και γκαζάκια έναντι μνημείων Αμερικανών ευεργετών της Ελλάδος, λέγοντας ότι χάριν του σθένους που επέδειξε τόσο ο κ. Κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Κ. Σημίτης αγάλματα όπως αυτό του Τρούμαν στέκονται ακόμη στη θέση τους» (η καταγραφή, επίσης, στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ