ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Υπέρμαχος του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος»

Ευθυγραμμισμένος με τις προτάσεις της γερμανικής προεδρίας και άλλων ισχυρών κρατών για εξεύρεση «λύσης» για τη νεκρανάσταση του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα, εμφανίζεται ο Κ. Καραμανλής.

Σε δηλώσεις που έκανε χτες στη Λισαβόνα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ζοζέ Σόκρατες, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βρεθεί λύση που θα επιτρέψει στην ΕΕ να προχωρήσει ενιαία και ισχυρή. Ο ίδιος επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στη βάση του «ευρωσυντάγματος» - που άλλωστε έχει σπεύσει να εγκρίνει από τους πρώτους μαζί με το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή - και τόνισε ότι η ουσία και η ισορροπία του θα πρέπει να διατηρηθούν. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα δοθεί σύντομη και συγκεκριμένη εντολή για έγκριση πριν από τις ευρωεκλογές του 2009. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε το ρόλο της Πορτογαλίας, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2007.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες: Πρώτον, να συνεχιστεί με προσεκτικά βήματα και γνώμονα την αποτελεσματική λειτουργία της ΕΕ. Δεύτερον, η ευρωπαϊκή προσαρμογή των κρατών θα πρέπει να βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων της Ενωσης.

Σημείωσε ότι ειδικότερα για την Ελλάδα - που γειτνιάζει με χώρες που ενδιαφέρονται - η διεύρυνση θα αποτελέσει θετική εξέλιξη, με την προϋπόθεση όμως ότι οι δομές αυτών των χωρών θα εξευρωπαϊστούν πραγματικά και θα προσαρμοστούν στην ευρωπαϊκή συμπεριφορά.

Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, λέγοντας ότι θα πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν και να υπογραφεί η νέα συμφωνία. Ακόμα έθεσε στον Ζ. Σόκρατες το θέμα των θαλάσσιων συνόρων και επανέφερε την πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ευχαρίστησε τον Κ. Καραμανλή για την επίσκεψή του και τόνισε ότι έχουν τις ίδιες ανησυχίες και την ίδια άποψη για το μέλλον της ΕΕ, καθώς και για μια σειρά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη δική του προεδρία. Ο Ζ. Σόκρατες επισήμανε ότι η βασική προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής συνθήκης και σημείωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται μία δέσμευση για να ξέρει πώς θα προχωρήσει και στην οικονομία, αλλά και γενικότερα.

Γκαλοπομαχίες των δύο μονομάχων

Σε ισχυρό εργαλείο υποδαύλισης και ενίσχυσης της δικομματικής πόλωσης αποδεικνύονται και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση οι δημοσκοπήσεις, με τους μονομάχους να αρπάζουν την ευκαιρία για να ενισχύουν τις θέσεις τους.

Ο συστηματικός βομβαρδισμός της «κοινής γνώμης» με το γνωστό στερεότυπο ότι οι εκλογές είναι ντέρμπι καθώς η «ψαλίδα» έχει κλείσει και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται «ισοδύναμα» στην αφετηρία της εκλογικής καμπάνιας, βολεύει εξαιρετικά τους δύο μονομάχους να εγκλωβίσουν δυσαρεστημένους οπαδούς τους.

Στο «πνεύμα» αυτό κινείται και η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας «Mark» που παρουσίασε χτες ο ANT1, σύμφωνα με την οποία το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 0,4%. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 35,7%, το ΠΑΣΟΚ 35,3%, το ΚΚΕ 5,9%, ο ΣΥΝ 3,7%, ο ΛΑΟΣ 3,8%, ενώ «αναποφάσιστοι» δηλώνουν το 10,8%.

Οι δύο μονομάχοι έχουν αρχίσει τις πολεμικές ιαχές και κραυγές και τις δηλώσεις «τόνωσης του ηθικού», ότι δηλαδή ο καθένας τους στο τέλος θα νικήσει. Η Ρηγίλλης, που μέχρι τώρα εμφανιζόταν με τον αέρα του «σταθερού προβαδίσματος», τώρα εγκαταλείπει τα μεγάλα λόγια και προσπαθεί να αξιοποιήσει το κλείσιμο της ψαλίδας για να αυξήσει τη συσπείρωση των οπαδών της. «Δε φοβόμαστε τα γκάλοπ», είπε χαρακτηριστικά χτες ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης, κληθείς να σχολιάσει τα πρόσφατα γκάλοπ, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου στη ΝΔ και «πρωτίστως στον Καραμανλή» είναι «εξαιρετικά μεγάλη». Επιχειρώντας να ανεβάσει το ηθικό των στελεχών της ΝΔ, επικαλέστηκε ότι «υπάρχουν πολλές μετρήσεις αυτό το διάστημα που δείχνουν τη διαφορά υπέρ της ΝΔ να φτάνει μέχρι και 4%».

Ο Ευ. Αντώναρος επέμεινε στην «πάγια» θέση ότι δε σχολιάζει δημοσκοπήσεις, αλλά δεν άντεξε να σχολιάσει ότι «οι Ελληνες πολίτες εκφράζουν την κρίση τους τη συγκεκριμένη ημέρα των εκλογών».

Από την άλλη, η Χαρ. Τρικούπη καλλιεργεί κλίμα ευφορίας, επιχειρώντας να δικαιώσει και την «αντιπολιτευτική» τακτική του Γ. Παπανδρέου. Ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Ευθυμίου, μιλώντας χτες το πρωί στον «Αλφα 9,89», έσπευσε να προεξοφλήσει ότι στις κάλπες η διαφορά θα είναι πολύ μεγαλύτερη υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Αντί επιχειρημάτων, κραυγές...

Είχε ρωτηθεί κάποτε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚ ΗΠΑ Γκας Χολ (εμβληματική μορφή για το αμερικανικό κομμουνιστικό κίνημα) για τις προγραμματικές διαφορές μεταξύ του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Και ο Γκας Χολ απάντησε θυμόσοφα ότι τα δύο κόμματα διαφέρουν τόσο, όσο η «Κόκα Κόλα» και η «Πέπσι Κόλα»!

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η εμπειρία του αμερικανικού δικομματικού συστήματος μεταφέρθηκε και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη γηραιά ήπειρο. Και πραγματικά, αν δει κανείς τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, ποιες διαφορές ουσίας μπορεί να διακρίνει μεταξύ του Εργατικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας και του κόμματος των Τόρις; Είναι και τα δύο κόμματα του πολέμου και των πιο ακραίων αντιλαϊκών πολιτικών, κάτι που έγινε εμφανές τόσο στην περίοδο της διαβόητης Θάτσερ, όσο και στην περίοδο διακυβέρνησης της Αγγλίας από τον Τ. Μπλερ. Τι διαφορές ουσίας μπορεί να έχουν στη Γερμανία οι σοσιαλδημοκράτες με τους χριστιανοδημοκράτες; Καμία. Γι' αυτό και συνεργάστηκαν κιόλας.

Στην Ελλάδα του πρασινογάλανου δικομματισμού, τι διαφορές ουσίας έχουν σήμερα το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ; Για μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού - και όχι μόνο για το ΚΚΕ - όπως προκύπτει από πληθώρα δημοσκοπήσεων, διαφορές ουσίας μεταξύ των δύο κομμάτων του εναλλασσόμενου δικομματισμού δεν υπάρχουν. Το κυρίαρχο αυτό στοιχείο, που βάζει τη σφραγίδα του στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, βάζει τη σφραγίδα του και στην Ελλάδα. Τι το περίεργο;

Και όμως, όταν το ΚΚΕ με τεκμηριωμένη πολιτική κριτική λέει τα αυτονόητα, ό,τι, δηλαδή, λέει και ο περισσότερος κόσμος, οι του ΠΑΣΟΚ ουρλιάζουν, λες και τους πατάς τον κάλο και κραυγάζουν εν χορώ ότι το ΚΚΕ συνεργάζεται με τη Δεξιά! Αυτοί, δηλαδή, τι είναι, Αριστερά;

Ο κάθε καλόπιστος πολίτης μπορεί να δει τα πράγματα και να κρίνει. Το ΚΚΕ ό,τι λέει το στηρίζει πάντα με πολιτικά επιχειρήματα. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν έχει πολιτικά επιχειρήματα, όταν του επισημαίνονται τα αυτονόητα, βγάζει άναρθρες κραυγές περί ...συνεργασίας με τη Δεξιά!

Και αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης.


Θ. Κ.

Η υγεία του αρχιεπισκόπου

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Αρεταίειου Νοσοκομείου, παρέμεινε και χτες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και αυτό, γιατί, σύμφωνα και με το χτεσινό ιατρικό ανακοινωθέν, «διευκολύνεται όλη η φροντίδα που χρειάζεται». Είναι σημαντικό ότι, όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν, «η μετεγχειρητική πορεία του μακαριοτάτου εξακολουθεί να είναι πολύ καλή και η βελτίωσή του σταθερή». Στην Αθήνα έρχεται σήμερα ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, προκειμένου να επισκεφτεί τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

ΚΥΠΡΟΣ
Βέτο στο κεφάλαιο για ενέργεια

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο, σε περίπτωση που η ΕΕ άνοιγε το κεφάλαιο για την ενέργεια στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Λιλλήκας, διευκρινίζοντας ότι αυτό το έχει καταστήσει σαφές στην ΕΕ.

Η Κύπρος, πρόσθεσε ο Γ. Λιλλήκας, έχει καταθέσει τις θέσεις της και για τα τρία κεφάλαια, που πρόκειται να ανοίξουν για την Τουρκία και αυτές τις γνωρίζει και η γερμανική προεδρία και η Κομισιόν. Ο Κύπριος υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή, το κεφάλαιο για την ενέργεια δε βρίσκεται στο τραπέζι.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Γαλλία θα μπλοκάρει το κεφάλαιο της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, ο Γ. Λιλλήκας είπε ότι συζήτησε το θέμα με τη γαλλική κυβέρνηση και ότι υπάρχει προβληματισμός από πλευράς της για το θέμα.

Πρόσθεσε επίσης ότι κατά τις επαφές του στο Παρίσι διαπιστώθηκε συναντίληψη στις θέσεις της Κύπρου και της Γαλλίας σε ευρωπαϊκά, αλλά και διμερή θέματα. Είπε ακόμα ότι με τη γαλλική κυβέρνηση έχει προγραμματιστεί σειρά επαφών σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η πρόταση του Γάλλου Προέδρου για δημιουργία Μεσογειακής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ