ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ)
Κατέθεσε πρόταση για σύμπραξη με ιδιώτες

Εναν από τους πιο άξιους εκφραστές της πολιτικής Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκει η κυβέρνηση της ΝΔ στο πρόσωπο του δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Αμπατζόγλου και της διοίκησής του (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ). Η μελέτη που κατέθεσε πρόσφατα στο υπουργείο Εσωτερικών για να ενταχθεί στα προγράμματα των ΣΔΙΤ ζητά την άδεια να παραδώσει στους ιδιώτες τους χώρους στάθμευσης, την ολοκλήρωση των αθλητικών πάρκων συνολικής έκτασης 98 στρεμμάτων και το πρόγραμμα λιπασματοποίησης οργανικών αποβλήτων, που ο ίδιος ξεκίνησε πιλοτικά.

Οπως ρητά αναφέρεται στη μελέτη, κύριο χαρακτηριστικό των συμπράξεων θα είναι οι ιδιώτες να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν, να συντηρούν, να λειτουργούν και φυσικά να εκμεταλλεύονται τους αθλητικούς χώρους, τα πάρκιν και τα οργανικά απόβλητα. Ταυτόχρονα, όμως, ο δήμος δεν αναλαμβάνει απλά να εξυπηρετήσει τους ιδιώτες στο να αντιμετωπίσουν προβλήματα αδειοδότησης και απαλλοτριώσεων. Αλλά, επιπλέον, υπόσχεται να «βάλει πλάτη» σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα «από αντιδράσεις φορέων ή κινήσεων πολιτών λόγω αισθητικής αλλοίωσης του περιβάλλοντος, πρόκλησης ρύπανσης κλπ.».

Για την πολιτική αυτή ιδιωτικοποίησης και την παράδοσή τους στην κερδοσκοπία, καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή της Ελευσίνας η «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας». Οπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση: «Οι τομείς που θέλει να παραδώσει είναι έργα που έχει ευθύνη να τα υλοποιήσει η πολιτεία, που τα οφείλει στους δημότες, έρχονται να ξαναπληρωθούν από το λαό και να φουσκώνουν παράλληλα οι τσέπες των επιχειρηματιών. Αυτοί θα έχουν τη χρήση τους, αυτοί και τα κέρδη. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη προς όφελος του λαού, αλλά άγρια διπλή φορολόγηση και πολιτική ιδιωτικοποίησης των πάντων».

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τις ΣΔΙΤ

Ολο και περισσότεροι μαζικοί φορείς συνειδητοποιούν αυτό που πρώτο το ΚΚΕ αποκάλυψε. Οτι δηλαδή οι περιβόητες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ωφελούν μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ αποτελούν έναν ακόμη θεσμό που χαρατσώνει το λαό και βλάπτει σοβαρά τα εργασιακά τους δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό οι Ομοσπονδίες των μηχανικών του Δημοσίου (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ), της ΟΛΜΕ και των Συλλόγων Εργαζομένων του ΟΣΚ αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλία που θα αναδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις των ΣΔΙΤ.

Οπως τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση:

  • Η εφαρμογή των ΣΔΙΤ στη χώρα μας θα υποθηκεύσει το οικονομικό της μέλλον, αυξάνοντας τα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων και θα φορτώσει με επιπλέον οικονομικά βάρη το κοινωνικό σύνολο.
  • Θα αλλοιώσει ακόμα περισσότερο το χαρακτήρα του Δημοσίου, αφού βασικές του υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες όπως, η κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων και λοιπών υποδομών μεταφέρονται ως δραστηριότητα στους ιδιώτες με υπέρμετρα αυξημένα κόστη, περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων. Στην ουσία έχουμε παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου με την εκχώρηση νέων πεδίων δράσης στο κερδοσκοπικό - κατασκευαστικό κεφάλαιο.
  • Το κριτήριο της κερδοφορίας, θα θέσει σε αμφισβήτηση την υλοποίηση αναγκαίων έργων υποδομής σε περιφέρειες της χώρας, που δε θα το διασφαλίζουν, με συνέπεια την περαιτέρω εγκατάλειψη της περιφέρειας.

Οι επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο από τα παραπάνω είναι προφανείς και σε ό,τι αφορά την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση και σε ό,τι αφορά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Αυξημένο το χαράτσι των τροφείων τη νέα χρονιά

Χαράτσι στους εργαζόμενους γονείς αποφάσισε να επιβάλει μέσω των τροφείων των παιδικών σταθμών για τη νέα χρονιά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης (ΠΑΣΟΚ) με τη σύμπραξη της αντιπολίτευσης.

Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 33% έως 66%, ανάλογα με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Σημειώνεται ότι οι φετινές αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες, αν συγκριθούν με εκείνες της σχολικής χρονιάς 2004 - 2005, κατά την οποία μία οικογένεια με χαμηλό εισόδημα πλήρωνε από 10 έως 23 ευρώ. Τώρα θα πληρώνει 50 ευρώ το μήνα.

«Είναι πάγια η πολιτική επιβολής τροφείων - διαρκώς αυξανόμενων - στο Δήμο Αλεξανδρούπολης από τις δημοτικές αρχές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2001, όταν οι παιδικοί σταθμοί πέρασαν στην αρμοδιότητα της ΤΑ, χωρίς να δοθούν οι αντίστοιχοι πόροι», σημειώνει η «Δημοτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» και προσθέτει ότι η παρούσα δημοτική αρχή έχει αποδεχτεί το ρόλο της ως το μακρύ χέρι του κράτους και διαρκώς καλεί τους εργαζόμενους να πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη για υπηρεσίες που ήδη έχουν πληρώσει.

Η «Δημοτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» και η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους γονείς και τους εκπαιδευτικούς μέσα από τους μαζικούς φορείς (σωματεία, συλλόγους κλπ.), όπου ανήκουν να αγωνιστούν για να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική, που ιδιωτικοποιεί βασικές κοινωνικές υπηρεσίες κι αγαθά, που υποθηκεύει στο κέρδος τη ζωή και τα δικαιώματα των παιδιών μας, να γίνει παλλαϊκή υπόθεση. Και απαιτούν: Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Κατάργηση της ιδιωτικής προσχολικής αγωγής και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν δίχρονη προσχολική αγωγή. Ιδρυση νέων παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, κατάλληλα επαρκή κτίρια - εξοπλισμό - παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό. Ολιγομελή τμήματα νηπίων, βοηθητικό και υποστηρικτικό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Αποσύρθηκε τεστ κυήσεως

Παρτίδα του τεστ κυήσεως Clearveiw HCG της εταιρείας Unipath Limited, με αριθμό HG0050, αποσύρθηκε από την αγορά της Αγγλίας, διότι εμφανίζει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα που οφείλεται σε κακή παραγωγή του προϊόντος.

Σε ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει ότι δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας διακίνηση του συγκεκριμένου τεστ κυήσεως, ωστόσο εφιστά την προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά

Συνεχίζεται και σήμερα το 1ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων, που διοργανώνει το παράρτημα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών στη Βοιωτία. Σήμερα, το Φεστιβάλ ξεκινά στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς και περιλαμβάνει δραστηριότητες για παιδιά, ζωγραφική, θεατρικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς, με σκοπό να προβληθεί ένας διαφορετικός τρόπος ζωής. Το ΕΣΥΝ Βοιωτίας καλεί τους νέους να γυρίσουν την πλάτη σε όσους τους προσφέρουν ψεύτικους «παραδείσους», να αντιπαλέψουν όσους δίνουν κάθε είδους «υποκατάστατα» για τα προβλήματά τους, να αγωνιστούν στο αντιναρκωτικό κίνημα για «μια κοινωνία ελεύθερη από τα ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ