ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2007
Σελ. /32
Το νου σου στο «δάσος»

Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Πώς το 'πε εκείνο ο επίτιμος της ΝΔ; Οτι μια χαρά μπορούν να συγκυβερνήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Σιγά μη δεν το 'ξεραν. Εδώ είχε προηγηθεί πρωτοσέλιδη σύσταση από το συγκρότημα Λαμπράκη περί ευπρέπειας που πρέπει να διακρίνει όσους αύριο ίσως χρειαστεί να βρεθούν μαζί...

Προκαλεί, βέβαια, μερικές αναταράξεις μια τέτοια προοπτική, αλλά, μπρος στο γενικό καλό της αστικής τάξης, ποιος δίνει σημασία στους παραπονούμενους...

Ακου παρέμβαση Μαξίμου υπέρ δασών. Δηλαδή, η τροπολογία δεν ήταν του Μαξίμου; Δηλαδή, η κυβέρνηση από γραφείο σε γραφείο είναι διαφορετική; Πάει σύννεφο το δούλεμα και για να γίνεται αυτό σημαίνει ότι έχει ακροατήριο. Αξιοι όσοι παθαίνουν.

Η αντίληψη που ανάγει το θέμα της τροπολογίας για τα δάση σε λάθος στιγμή είναι αποκαλυπτική. Το κύριο, λένε, δεν είναι η παράδοση των δασών στην οικοδομή, αλλά να μη μας πάρουν χαμπάρι, ειδικά την ώρα που παριστάνουμε και τους οικολόγους. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, που κυνικά δηλώνεται ότι το περιβάλλον είναι ένα καλό περιτύλιγμα για άνομες πολιτικές. Η προηγούμενη ήταν όταν άρχισαν να περιφέρουν τον Γκορ ως οικολόγο. Κριτήριο ψήφου; Ασφαλώς και αυτό.

Κατά τ' άλλα, τίποτα δεν είναι τζάμπα. Τα 2,2 δισ., που θα ξεκοκαλίσουν διάφοροι, θα δοθούν για να προωθηθούν η ελαστική εργασία, το σπάσιμο των συλλογικών συμβάσεων, η παράταση του εργάσιμου βίου, οι περικοπές στο ύψος των συντάξεων και άλλα τέτοια φιλολαϊκά. Οταν ο ΟΑΕΔ αντιμετωπίζεται ως εταιρεία που μονοπωλεί την αγορά εργασίας και αξιώνεται το άνοιγμα της αγοράς στον ανταγωνισμό, τα πράγματα δεν είναι για γέλια. Δηλαδή, λέει απλά ότι υπάρχουν εταιρείες που κερδίζουν από το εμπόριο ανέργων. Τόσο καλά. Κι όμως, για κάτι τέτοια εισπράττουν χειροκρότημα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που όλα αυτά τα παρουσιάζουν ως εκσυγχρονισμό.

Ανησυχεί, λέει, τους αναλυτές η δυσαρέσκεια των λευκών κολάρων, καθώς είναι και η εκλογική πελατεία που εξασφαλίζει σταθερότητα στο σύστημα. Σιγά την ανησυχία. Απλά, το πολιτικό σύστημα θα αναζητήσει άλλη μορφή ενσωμάτωσής τους για να συνεχιστεί η κυριαρχία του κεφαλαίου.

Μια ματιά στο αρχείο της «Αυγής» παρέχει πληθώρα άρθρων ως προς το γιατί το κρίσιμο για τον ΣΥΝ είναι η κατάκτηση της ηγεμονίας σε σχέση με το ΚΚΕ. Υπάρχει ως και χρεωμένο στέλεχος της ΠΓ, που πραγματεύεται συχνά πυκνά το θέμα. Τώρα λέει ο Βούτσης ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Και τι να πει άλλωστε...

Ασχετο: Αυτά τα τραπεζοκαθίσματα έχουν κάτι μαγικό. Ολο τα ξηλώνουν κι όλο αυγαταίνουν. Ειδικά σε δρόμους που έχουν μεγάλο πεζοδρόμιο. Και να αυξάνονταν μόνο αυτά; Μια βόλτα στην Πειραιώς αποκαλύπτει οριζόντιες επεκτάσεις καταστημάτων που βγάζουν μάτι... και είναι νομιμότατα.

Αλλιώς: Καλή η κουβέντα για τα δάση, τις παραλίες, τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά μη χάσουμε και το «δάσος» της πολιτικής όπου το κέρδος είναι υπέρτατη αξία, άρα και αντίπαλος...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ «ΤΑΪΜΙΝΓΚ»! «Στην προκειμένη περίπτωση οι κυβερνώντες ιδιαίτερα δε οι υπουργοί που χειρίστηκαν την επίσημη τροπολογία επέδειξαν και κραυγαλέα έλλειψη αντανακλαστικών ή και αίσθησης τάιμινγκ. Δε χρειαζόταν δα και πολύ φαιά ουσία για να αντιληφθεί κανείς ότι τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ομού με τον πρώην αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέπεμπε ύμνους στο περιβάλλον, υποσχόμενος πρωταρχική μέριμνα της κυβέρνησής του, αλλά και συγκεκριμένα μέτρα για το περιβάλλον, η κατάθεση μιας τέτοιας τροπολογίας - όσον ορθής και αναγκαίας - αν μη τι άλλο εξέπεμπε αντιφατικά μηνύματα» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΜΕ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ; «Φεύγουν τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα. Αποφασισμένος να επιβάλει την "τάξη" στο Δήμο της Αθήνας δήλωσε χθες ο Νικήτας Κακλαμάνης» (το θέμα στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ: «Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ρωτήθηκε αν κατατάσσει το ΠΑΣΟΚ στον ευρύτερο αριστερό χώρο (...) "δε ζητούμε το μητρώο της κάθε πολιτικής δύναμης ή τι έκανε πριν από δέκα, είκοσι χρόνια, ή έναν αιώνα" ανέφερε» (το ρεπορτάζ, επίσης, στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΟΣΑ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ: «Ο Περισσός έχει έλλειμμα ενόρασης και ευθύνης για την αριστερά (...) δε μας ενδιαφέρει ο επανακαθορισμός ανάμεσα στο 10-11%» (ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Ν. Βούτσης /«ΑΥΓΗ»).

ΣΤΟΝ «ΕΠΙΤΙΜΟ» ΑΠΑΝΤΑ; «Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύω ότι η πολιτική είναι πάντοτε ένα κολέγιο καθωσπρεπισμού, ούτε οι πολίτες την αντιλαμβάνονται ως τέτοια. Η πολιτική δε γίνεται πάντα με το "σεις" και με το "σας". Ο πολιτικός που αντιδρά κερδίζει το σεβασμό του αντιπάλου του. Εκείνος που σιωπά στέλνει μήνυμα αδυναμίας και δείχνει ότι κάπου είναι ανοιχτός» (για τα περί ευπρέπειας, ο Μ. Κοττάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στις εκλογές ΝΑ ΚΟΠΕΙ Ο ΒΗΧΑΣ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να βγει πολύ ισχυρό το ΚΚΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παρέμβαση Μαξίμου υπέρ δασών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ το αυθαίρετο της ΝΔ

ΕΘΝΟΣ: ΧΑΘΗΚΕ στο δάσος η κυβέρνηση

ΤΑ ΝΕΑ: Διπλή κεραμίδα από Σουφλιά, γκάλοπ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Σουφλιάς «έκαψε» την τροπολογία για τα δάση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΑΙ ΝΕΟ ΦΑΛΤΣΟ ΣΟΥΦΛΙΑ

Η ΧΩΡΑ: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ μπλοκάρισαν τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ σε κόμματα και αρχηγούς

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ η κυβέρνηση

Η ΑΥΓΗ: Φως από την Κομισιόν για τους συμβασιούχους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χωρίς τομογράφους Ευαγγελισμός και Γενικό Κρατικό

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Υψηλή πτήση στις μετοχές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Υποθήκες Χριστόδουλου σε Καραμανλή - Παπανδρέου

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τώρα «πληρώνουν» και τα λευκά κολάρα

«Σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg εκτιμάται ότι η "outsourcing industry" δηλαδή η "βιομηχανία των μετεγκαταστάσεων" θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 10% τα επόμενα χρόνια για να φθάσει ο τζίρος της στα 618 δισ. δολάρια του χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο σύγχρονος κόσμος της παραγωγής σε ό,τι αφορά τις δυτικές κοινωνίες θα απαιτεί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις... τροχόσπιτα, όλο και περισσότερους εργαζόμενους - νομάδες (...) οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις είναι τεράστιες. Γιατί ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες το τίμημα της μεταφοράς βιομηχανικών μονάδων εκ δυσμάς προς ανατολάς το πλήρωνε σχεδόν αποκλειστικά η εργατική τάξη, τώρα το πληρώνει (και) η μεσαία τάξη. Το πληρώνει δηλαδή το πολυπληθέστερο και δυναμικότερο από καταναλωτικής απόψεως κομμάτι που αποτελεί και την κεντρική δεξαμενή ψήφων όλων των κομμάτων. Η εξασθένιση της οικονομικής δύναμης της μεσαίας τάξης έχει υψηλό πολιτικό κόστος» (το άρθρο στο «ΒΗΜΑ»).

Χρήμα για παραγωγή σύγχρονων σκλάβων

«Με μια διπλή "ηχηρή" σύσταση προς την Ελλάδα "να μεταρρυθμίσει την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό" ο επίτροπος Απασχόλησης Βλ. Σπίντλα έδωσε χθες την πολιτική έγκριση για να εκταμιευτούν κοινοτικά κονδύλια 2,2 δισ. ευρώ για την εφαρμογή του επιχειρησιακού προγράμματος για την απασχόληση έως το 2013» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

Καλύτερα «σάλτας» παρά καρφί

«"Ως πότε, παλικάρια, θα ζούμε στριμωχτά, δεμένοι με ζωνάρια και δίχως κινητά;" Τον Θούριο, όχι του Ρήγα, αλλά του ξέγνοιαστου καβαλάρη έψαλε χθες ο Δήμος Βερύκιος. Σχολιάζοντας τα πρόστιμα για τη χρήση κινητού εν ώρα οδήγησης, δηλώνει ευθαρσώς ενώπιον των τηλεθεατών και μιας αξιωματικού της Τροχαίας ότι ο ίδιος έχει τρία κινητά και δεν έχει σκοπό να πάψει να τα χρησιμοποιεί ενώ οδηγεί, μόνο που δε θα τον πιάσουν ποτέ! Στην πονηριά του κράτους - φοροεισπράκτορα, μας λέει, αντιτάσσει την πονηριά του Ελληνα οδηγού και όπως υποστηρίζει έχει τρόπο να μπαίνει στους λεωφορειοδρόμους δίχως να τον πιάνει κάμερας μάτι! (...) προτιμώ τις υπερβολές του κ. Βερύκιου από τη γλυκερή και επιδεικτική νομιμοφροσύνη πολλών συναδέλφων του» (η Μ. Τζιαντζή στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ