ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Τραγική εξέλιξη το μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας

«Λέτε ότι είστε ριζικά αντίθετοι στα ειδικά προγράμματα για τις νέες ηλικίες και τις γυναίκες που χρησιμοποιούνται ως υποζύγιο κ.λπ. Είναι τόσο κακό να ελαφρύνουν τη θέση τους μερικές αναξιοπαθούσες ομάδες του πληθυσμού»; Αυτή η ερώτηση τέθηκε από τους δημοσιογράφους στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και απάντησε:

- «Κοιτάξτε να δείτε, η αντιδραστική πολιτική που ακολουθείται, ιδιαίτερα από το '92 και μετά, έχει απόλυτη εξειδίκευση. Δεν υπάρχει πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν υπάρχει επιλογή της, που δεν έχει αναφορά σε φύλο και ηλικία. Και αυτό όχι για το καλό. Εξειδίκευση και εξειδίκευση έχει διαφορά.

Εμείς υποστηρίζουμε 7ωρο, 35ωρο όπως ξέρετε, για να έχουν και ελεύθερο χρόνο. Και είναι ζημιά το να δουλεύουν εδώ και εκεί, να ζουν με την εργασιακή περιπλάνηση, να φτάνουν στα 50 και 60 τους χρόνια και να μην έχουν ούτε δικαίωμα σύνταξης. Τα νέα ζευγάρια πρέπει να έχουν απόλυτη σιγουριά, σταθερή δουλιά, ελεύθερο χρόνο, δίκτυο κοινωνικών εγκαταστάσεων.

Σε αυτό δεν κάνουμε πίσω με τίποτα. Πολύ περισσότερο που μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν κάποιες κατακτήσεις, δεν αγκάλιαζαν καθολικά τα λαϊκά στρώματα. Δείχνουν, όμως, ότι υπάρχει η δυνατότητα μιας διαφορετικής κοινωνικής πολιτικής. Βέβαια και τότε είχε ταξικό χαρακτήρα, αλλά σήμερα πάμε πολύ πιο πίσω.

Οι γυναίκες σήμερα και οι νέοι οδηγούνται βίαια στο λεγόμενο τομέα της κοινωνικής οικονομίας ή της εθελοντικά αμειβόμενης εργασίας, όπου εκεί θα "αποκεντρωθούν" Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, η προστασία της τρίτης ηλικίας και θα προσφέρουν φθηνές υπηρεσίες, με φθηνά αμειβόμενη εργασία και θα έλεγα και ανειδίκευτων ανθρώπων στο συγκεκριμένο θέμα.

Ακριβώς επειδή θέλουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία και δεν μπορούν, αυτό που μπορούν να κάνουν είναι φθηνή εργατική δύναμη, μια θέση εργασίας μοιρασμένη σε τρεις. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν και το εξής πράγμα: διάσπαση της ενότητας της εργατικής τάξης, πολλαπλές εργασιακές σχέσεις, μείωση του συνδικαλισμού κλπ. κλπ.

Να ξεκαθαρίσουμε. Είναι άλλο πράγμα ο νέος και η γυναίκα που πάνε σε αυτά τα επαγγέλματα γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν. Δεν μπορεί να τους απαγορεύσει κανείς, ούτε τους κακίζει κανείς. Αλλά άλλο πράγμα να πας και άλλο πράγμα να θεωρείς ότι αυτό είναι λύση και να τους ψηφίζεις και από πάνω.

Και να ολοκληρώσω, έχουν ξεκινήσει αυτές οι προσπάθειες και εδώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση έλαμψε διά της παρουσίας της με τους δημάρχους της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού και αυτό το μοντέλο, ας πούμε, των εργασιακών σχέσεων και της αντιλαϊκής κοινωνικής πολιτικής θα προχωρήσει ταχύτατα μετά τον δεύτερο "Καποδίστρια".

Μόλις κάνουν τους Δήμους 400, τις Νομαρχίες 15, αυτό θα το προχωρήσουν. Με τη σημερινή διάρθρωση δεν μπορούν να το κάνουν. Πρόκειται για τραγική εξέλιξη».

Το θέμα είναι να μην είσαι διατεθειμένος να σε βάλουν στο χέρι

Αν επιμένει «στην άποψη ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι ένα κόμμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανάχωμα είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τη Νέα Δημοκρατία και επιμένετε σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ ειδικά στο θέμα ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. πριμοδοτείται κατά κάποιο τρόπο», ρωτήθηκε η ομιλήτρια.

- «Η πείρα της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης, για να μην πάμε τώρα και παγκόσμια, δείχνει το εξής: Οτι είτε ένα, είτε δύο κόμματα εκπροσωπούν τα συμφέροντα του συστήματος και διαχειρίζονται τις τύχες του, νοιάζονται για να στηρίζονται και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, είτε αυτές είναι ευκαιριακές, είτε μονιμότερες, γιατί καταλαβαίνουν ότι θα 'ρθει κάποια στιγμή που, ενδεχομένως, το σύστημα αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

Και μην ξεχνάμε ότι μόνο στην Ελλάδα και, ίσως, δεν ξέρουμε ακόμα, στη Μεγάλη Βρετανία, λειτουργεί αυτό το σύστημα της απρόσκοπτης εναλλαγής, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε όλες τις άλλες χώρες η πλειοψηφούσα, η πρώτη δύναμη, βία να ξεπεράσει το 30%. Βλέπετε και στη Γαλλία.

Επομένως, δεν είναι μυστικό ότι νοιάζονται να βάλουν στο χέρι και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και θα σας πω μάλιστα ότι ιδιαίτερα ξεχωρίζουν να βάλουν στο χέρι τους κομμουνιστές, τα κομμουνιστικά κόμματα. Αυτό είναι που τους νοιάζει περισσότερο. Τέτοια δείγματα και στοιχεία έχουμε και στη χώρα μας και δεν τα έχουμε μόνο τώρα, τα έχουμε σε κάθε εκλογική μάχη.

Θα μου πείτε είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να στρέφει την κριτική του σε έναν βασικό αντίπαλο και να μειώνει την κριτική του σε πολιτικές δυνάμεις που τις θεωρεί μικρότερες, δεν τις θεωρεί αναγκαίο να κάνει ισότιμη πολεμική. Αυτό εγώ θα έλεγα είναι και θεμιτό. Υπάρχει και η τακτική στην εκλογική μάχη.

Αλλο, όμως, αυτό και άλλο πράγμα τα κόλπα, να το πω έτσι. Και αυτό που θα μπορούσα να πω είναι ότι τις τελευταίες μέρες διαβάζω ενδιαφέροντα άρθρα σε όλο τον Τύπο που εκφράζουν διάφορους προβληματισμούς, που μπορεί να μη συμπίπτουν σε όλα με εμάς, αλλά στην ουσία επιβεβαιώνουν τις δικές μας θέσεις.

Δεν αποκλείω - και το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν - το ΚΚΕ, που είναι καθαρό πώς πολιτεύεται, ακόμα και σήμερα να υπάρχουν πολιτικοί αντίπαλοι ή και φίλοι, που να νομίζουν ότι μπορούν να μας βάλουν στο χέρι. Δεν το βάζουν κάτω.

Το θέμα ξέρετε τι είναι; Να μην είσαι διατεθειμένος να σε βάλουν στο χέρι. Αυτό είναι».

Ανοιχτή αντιπαράθεση με βάση τα προβλήματα

Για τη διαφαινόμενη προσπάθεια από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ρίξει τους τόνους, όσον αφορά στην κριτική του απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, ρωτήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα. Αλλά και για το αν πιστεύει ότι θα υπάρχει μια εκτόνωση της πόλωσης που είδαμε τις τελευταίες βδομάδες.

- Τώρα εγώ δεν μπορώ να ερμηνεύσω γιατί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει αυτό το πράγμα. Δεν μπορώ να τον ερμηνεύσω και δεν έχω δικαίωμα. Αυτό όμως που η πείρα μας δείχνει είναι το εξής: Πολλά λόγια λέγονται, αλλά δεν τηρούνται. Δεύτερον. Είναι καλό, θεμιτό και ωφέλιμο η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε όλα τα κόμματα, να είναι ανοιχτή, καθαρή και οξυμένη, με βάση όμως τα προβλήματα, τις πραγματικές θέσεις που έχει το κάθε κόμμα και όχι την καρικατούρα των θέσεων που κατασκευάζεται.

Διότι, αν δεν υπάρχει οξυμένη αντιπαράθεση, δε θα γίνεται ευρύτερα κατανοητό και σε ανθρώπους που δεν παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις, τι λέει το κάθε κόμμα και γιατί το ένα κόμμα διαφωνεί με το άλλο. Εμείς αυτή την οξυμένη αντιπαράθεση τη θεωρούμε ωφέλιμη και την επιδιώκουμε.

Αλλο πράγμα τώρα οι βρισιές, τα ψέματα, οι συκοφαντίες και τα σόου. Αυτό είναι άλλο πράγμα. Απορρίπτεται, όμως, η λογική των σόου, απορρίπτεται η λογική που λέει πολλές φωνές, πολύ κακό για τίποτα, για να κρυφτούν οι διαφορές ή να συσκοτιστούν οι πραγματικές διαφορές».

Ο,τι λέμε το λέμε στα ίσια

Ερωτήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από δημοσιογράφο τι εννοεί όταν λέει ότι θα οξύνει την αντιπαράθεση με το Συνασπισμό και όχι με προβοκάτσιες. Απαντώντας, σημείωσε τα εξής:

- «Κατ' αρχήν το κύριο μέτωπο της αντιπαράθεσης στρέφεται κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής, που είναι και οι στυλοβάτες του συστήματος. Ταυτόχρονα, όμως, όχι μόνο στην εκλογική μάχη, αλλά και μέσα στο κίνημα, ασκείται πολεμική και σε εκείνες τις δυνάμεις που παρεμποδίζουν τη ριζοσπαστικοποίηση ή μετατρέπονται ή είναι πρόθυμες να μετατραπούν σε αναχώματα σε αυτό το λαϊκό ριζοσπαστισμό.

Επισημαίνουμε το εξής πράγμα: Εμείς ό,τι λέμε, το λέμε στα ίσια, ανοιχτά, είτε στη Νέα Δημοκρατία, είτε στο ΠΑΣΟΚ. Μην ξεχωρίζετε κάποια κόμματα. Αυτή είναι η στρατηγική μας στην πολιτική αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει σε εμάς κανένα παρασκήνιο, δε βάζουμε άλλους να τα λένε στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ ή σε άλλα κόμματα.

Τα λέμε εμείς, με το δικό μας στόμα, με τη δική μας παρουσία, για να μπορούν και τα άλλα κόμματα να ασκούν την πολιτική τους πολεμική με επιχειρήματα. Αυτό λέω. Ας μην κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε - δεν το λέω για σας - ότι στην πολιτική αντιπαράθεση υπάρχουν και οι προβοκάτσιες. Και θα πω ένα παράδειγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αφορά το Συνασπισμό. Ο λόγος γίνεται για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Κάντε μια βόλτα μέχρι τη Νίκαια και θα δείτε τι σημαίνει προεκλογική προβοκάτσια».

- ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ («MEGA»): Κυρία Γραμματέα, τι ακριβώς συμβαίνει στη Νίκαια; Σε ποιο πράγμα αναφέρεστε ακριβώς;

- «Δε νομίζω ότι είναι άγνωστο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ