ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»

Ο «Ρ» συνεχίζει και σήμερα τη δημοσίευση δηλώσεων πολιτικών από ένα ευρύ φάσμα, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, στους οποίους απευθυνθήκαμε για να τοποθετηθούν και να σχολιάσουν τις τελευταίες χυδαίες δηλώσεις Πάγκαλου κατά της εφημερίδας και γενικότερα κατά του ΚΚΕ.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Κουρελαρία Πάγκαλου

Καταλαβαίνω τους λόγους της δυσφορίας του Θόδωρου Πάγκαλου για τον «Ριζοσπάστη». Το σύντομο πέρασμά του από την Αριστερά, όπως όλων των νέων της εποχής του, αντί να του προσφέρει γηρατειά γεμάτα ηρωικές (έστω και ανύπαρκτες) ιστορίες για τα εγγόνια του, τον ωθεί σ' ένα υβρεολόγιο τύπου «τσάμπα μάγκας». Η κυκλοθυμία, που ανέκαθεν τον χαρακτήριζε, τον έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε εκδηλώσεις μανίας, ενώ η ύπαρξη και μόνο του ΚΚΕ, όσο εξωφρενικό ή ευτράπελο κι αν ακούγεται, του έχει γίνει έμμονη ιδέα, από την οποία ο «ασθενής» αρνείται να απαλλαγεί. Στο όνομα και μόνο του Κομμουνιστικού Κόμματος γίνεται επιθετικός, χωρίς καμία αυτοσυγκράτηση και φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται καν το μέγεθος της απρέπειάς του ή έστω το περιβάλλον όπου παρευρίσκεται.

Οπως ακριβώς έκανε στην τελευταία του εμφάνιση στη ΝΕΤ, αποκαλώντας τον «Ριζοσπάστη» τη «χυδαιότερη εφημερίδα που κυκλοφορεί». Αν μπορούσε κανείς να ξεχάσει τις ύβρεις, το μόνο που θα μπορούσε να φωνάξει είναι: «Ενα γιατρό, βρε παιδιά!». Ασκησε για άλλη μια φορά το δεσποτισμό του και εμφανίστηκε κι αυτός σαν ένας από τους τόσους που βλάπτουν με τη λαϊκίστικη αισθητική τους το φιλοθεάμον κοινό. Θλιβερό το θέαμα ενός ηλικιωμένου που έχει ξεφύγει.

Ο φόβος μπροστά στη συκοφαντία είναι διαδεδομένη συνήθεια στη χώρα μας κι αυτό το γνωρίζει καλά ο Πάγκαλος. Αυτό που δε γνωρίζει είναι πως ο ίδιος έχει διαλυθεί σαν χαρτοπόλεμος, γι' αυτό και κανείς δεν ενδιαφέρεται να τον συμμαζέψει.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΓΙΩΤΑ ΒΕΗ

Τραγουδίστρια

Ο «Ριζοσπάστης» είναι μια εφημερίδα βαρόμετρο για όλα τα θέματα, κοινωνικά, πολιτικά, γενικότερα για ό,τι αφορά το σύγχρονο άνθρωπο. Προτρέχει των γεγονότων, προειδοποιεί, ξυπνάει τον αναγνώστη. Μας χτυπάει το καμπανάκι. Ποτέ δεν έπεσε έξω για ό,τι έχει κρίνει ή έχει προβλέψει πως θα συμβεί. Ποτέ δεν έκρυψε την αλήθεια. Ομως, συχνά αυτός που λέει την αλήθεια βάλλεται. Ηταν άστοχη και ακραία - μέσα στον παρορμητισμό του - η έκφραση του κυρίου Πάγκαλου για μια εφημερίδα που κρατάει το λαό ενήμερο και όλοι τη σέβονται. Δε θέλω να πιστεύω ότι απηχεί τις πραγματικές πεποιθήσεις του.

ΖΩΗ ΣΩΚΟΥ

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Οσο δυναμώνει το κίνημα, όσο το ΚΚΕ θα κατακτά τις καρδιές και τις συνειδήσεις των ανθρώπων, τόσο ο αντικομμουνισμός θα μεγαλώνει, στη χυδαία του ή όχι έκφραση. Ο κ. Πάγκαλος, και το κόμμα που εκπροσωπεί, όχι μόνο υπερασπίζεται και υπηρετεί μια πολιτική που γονατίζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα, παίρνει πίσω κατακτήσεις, μεγαλώνει τα κέρδη των μονοπωλίων, αλλά και επιτίθεται στο ΚΚΕ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Αυτό είναι που ενοχλεί. Αλλά για ένα να είναι σίγουροι: Οτι βρίσκουν και θα βρίσκουν μπροστά τους πιο δυνατό και το ΚΚΕ και τους ανθρώπους που υπερασπίζονται μια καλύτερη ζωή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΧΛΗΣ

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Γάλατα - Ποτά

Ο Θεοδ. Πάγκαλος έχει στόχο το «Ρ» γιατί ξέρει ότι είναι η μοναδική εφημερίδα που αποκαλύπτει την αλήθεια και για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και για τον ίδιο. Ξέρει ότι αν οι εργαζόμενοι διαβάζουν το «Ρ», δεν μπορεί εύκολα να τους κοροϊδέψει ούτε αυτός, ούτε το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του. Θέλει ΜΜΕ ελεγχόμενα που να λένε την άποψη του κεφαλαίου και να μη μιλάνε για τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ

Ηθοποιός

Το να σε βρίζει ο Πάγκαλος είναι τιμή. Αρα, πάμε καλά.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΛΕΖΑΚΟΣ

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας

Το ύφος του κ. Πάγκαλου δε μας ξάφνιασε, ωστόσο έχει ξεπεράσει τα όρια. Είναι κατάπτυστος και πρέπει οι εργαζόμενοι να τον αντιμετωπίσουν σοβαρά, δεν έχει το ακαταλόγιστο. Αυτά τα στοιχεία «δημοκρατίας» εμπεριέχει το ΠΑΣΟΚ.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΟΣ

Τραγουδιστής

Είναι λυπηρό άνθρωποι που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό να εκφράζουν τέτοιες απόψεις για έγκυρα έντυπα και με τέτοια ιστορία. Κάποιοι πολιτικοί με τις δηλώσεις τους αγγίζουν τα όρια του γραφικού.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ

Ηθοποιός

Eurokinissi

Οταν όλη η κοινωνία σήμερα έχει πάρει τέτοια καθοδική πορεία, και περισσότερο αναφέρομαι στα έντυπα και τα μίντια, κανείς δεν έχει δικαίωμα να μιλάει έτσι για ένα από τα ελάχιστα έντυπα που πραγματικά αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού. Η ιστορία του «Ρ» δεν επιτρέπει σε κανένα να τον χαρακτηρίζει «χυδαίο».

ΦΩΤΗΣ ΒΑΡΔΗΣ

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Ο Πάγκαλος δεν εκφράζει μόνο τον εαυτό του, εκφράζει το κόμμα του και τα χρεοκοπημένα σοσιαλδημοκρατικά ιδεολογήματα τα οποία δε βρίσκουν ανταπόκριση στους εργαζόμενους. Μπροστά στην αγωνία του να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια που δημιουργεί η αντεργατική πολιτική της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ρίχνει τις μάσκες και εκφράζει ελεύθερα τον αντικομμουνισμό του. Οσο πλησιάζουν οι εκλογές, το σύστημα του δικομματισμού θα καταφεύγει στην πόλωση και τις χυδαιότητες για να σταματήσει την εκλογική αιμορραγία του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΞΙΝΟΣ

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας

Eurokinissi

Ο «Ριζοσπάστης» έχει μια συνέχεια και μια συνέπεια στην πολυετή του πορεία. Εχει τη δική του ιστορία, στηριζόμενη σε ιδεολογικούς αγώνες. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με το ιδεολογικό περιεχόμενο μιας εφημερίδας όπως ο «Ριζοσπάστης», πλην όμως πρέπει να αποδίδεται ο οφειλόμενος σεβασμός. Ο πλουραλισμός σε ιδέες και αντιλήψεις είναι προϋπόθεση λειτουργίας μιας Δημοκρατίας. Ουδείς κατέχει το αλάθητο. Βρισκόμαστε άλλωστε σε μια εποχή, όπου έχουν καταρριφθεί αρκετοί μύθοι και η κοινωνία αναζητεί απεγνωσμένα κάτι διαφορετικό από την υπάρχουσα, ξεπερασμένη σε μεγάλο βαθμό αντιπαράθεση ιδεών, που μεταβάλλονται σε ιδεοληψίες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΓΑΝΕΛΗΣ

Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών

Πρώτα απ' όλα πρέπει να πούμε ότι οι δηλώσεις του Πάγκαλου δεν αφορούν προσωπικά τον ίδιο μόνο - έχει βέβαια τα μερίδιο της ευθύνης του - αλλά χρεώνονται στο σύνολο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και στον ίδιο του τον πρόεδρο. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιου είδους επίθεση στο ΚΚΕ. Παλιότερα, με περίσσεια αναλγησία είχε χαρακτηριστεί «αυτιστικό κόμμα» και αυτό δείχνει ότι όταν εκπονεί το ΠΑΣΟΚ ανάλγητες πολιτικές και χυδαίες και υβριστικές για το λαό, κάποια στιγμή γίνεται χυδαία και υβριστική και η φρασεολογία του απέναντι σ' αυτούς ακριβώς που προβάλλουν αντιστάσεις πραγματικές σ' αυτή την πολιτική. Εκεί πρέπει να αποδώσουμε και την επίθεση Πάγκαλου και νομίζω ότι με πολιτικούς όρους την απάντηση πρέπει να την πάρει το ΠΑΣΟΚ και όσες δυνάμεις στηρίζουν αυτή την πολιτική της δικομματικής εναλλαγής και των εφεδρειών του στις επόμενες εκλογές με ψήφο στο ΚΚΕ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Για τον εργαζόμενο ο «Ρ» αποτελεί ένα όπλο στην καθημερινή μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, αλλά και στο γενικότερο αγώνα για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και την αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών. Για τον κ. Πάγκαλο καθετί που βοηθά στην ανατροπή των πολιτικών και του συστήματος που υπηρετεί του φαίνεται αθλιότητα. Είναι λογικό. Καθένας με την τάξη του.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό και Δέρμα

Ο «Ριζοσπάστης» είναι όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ. Συνεπής υπερασπιστής των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Καθημερινά ενημερώνει την εργατική τάξη για την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων που στηρίζουν τα συμφέροντα και τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Στηρίζει με συνέπεια τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ολη η πορεία του είναι συνυφασμένη με την ηρωική 90χρονη πορεία του ΚΚΕ.

Και έτσι θα συνεχίσει, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του λαϊκού και εργατικού κινήματος, για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου, για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Δε δικαιούνται να κρίνουν τον «Ρ» και το ΚΚΕ οι ριψάσπιδες, αυτοί που στην πολύ πρόσφατη ιστορία του τόπου μας, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και όντας στο υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσαν στους Τούρκους στρατοκράτες την ελληνική σημαία από τα Ιμια, που παρέδωσαν τον Οτσαλάν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Ο «Ριζοσπάστης» αποτελεί φάρο αγωνιστικού προσανατολισμού των εργαζομένων. Στέκεται στο πλευρό τους για τη διάδοση της αλήθειας και του δίκιου της εργατικής τάξης. Είναι αυτή η στάση, η αλήθεια και το δίκιο, που ενοχλεί τον κ. Πάγκαλο. Οι εργαζόμενοι τον γνωρίζουν σαν τον βαστάζο των κεφαλαιοκρατών, όπως γνωρίζουν και το ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό τους γυρίζουν την πλάτη και έτσι πυροδοτείται η επιθετικότητά τους.

ΣΟΥΛΑ ΒΑΖΟΥΡΑ

Τραγουδίστρια

Θλίβομαι και αγανακτώ με τα λόγια του Πάγκαλου. Προσβάλλει μια εφημερίδα που αγαπώ και εμπιστεύομαι. Θα 'θελε ο Πάγκαλος να εξαφανίσει όχι μόνο τον «Ριζοσπάστη», αλλά και το ΚΚΕ, για να μην αντιστέκεται στα σκοτεινά συμφέροντα αυτών που εκπροσωπεί. Κάτω τα χέρια, Πάγκαλε, από τον «Ριζοσπάστη».

Ασχολήσου με το έγκλημα των ναρκωτικών, τον τζόγο, την πορνεία, την τοκογλυφία των τραπεζών, τη φτώχεια και τόσα άλλα προβλήματα που σκεπάζουν και σαπίζουν τη χώρα, που εσείς με την πολιτική σας των 20 χρόνων δημιουργήσατε και συνέχισε το ίδιο βιολί και η Νέα Δημοκρατία. Αυτά που συμβαίνουν γύρω σου δε σε ενοχλούν;

Εμείς οι σκεπτόμενοι πολίτες θα στηρίζουμε πάντα το ΚΚΕ γιατί είναι ένας χώρος που μας γεμίζει ελπίδες. Είναι μια όαση όπου φυτρώνουν λουλούδια και ομορφαίνουν τον κόσμο.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Μετά την προβοκατόρικη αναφορά στη Βουλή ότι η Αλ. Παπαρήγα γίνεται «αριστερός ψάλτης της Δεξιάς» ήταν αναμενόμενο ότι η ΠΑΣΟΚική επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ θα κορυφωνόταν με τη νέα εκδήλωση αντικομμουνιστικής υστερίας του Πάγκαλου και της χυδαίας επίθεσης ενάντια στον «Ρ».

Οι πολιτικές όμως φαιδρότητες που κατά καιρούς εκστομίζει ο εγγονός του δικτάτορα, οι ολοκληρωτικού χαρακτήρα απόψεις του για τη χρησιμότητα και την αποστολή των μικρών κομμάτων θα μας άφηναν αδιάφορους αν ο υβριστής δεν ήταν κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και δεν εξέφραζε την πολιτική του.

Γιατί, όσο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον καλύπτει, δεν αποδοκιμάζει όσα κατά καιρούς λέει, δε διαχωρίζει τη θέση της και τον ακολουθεί στην ολισθηρή αντιδημοκρατική και αντικομμουνιστική του πορεία, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο κ. Πάγκαλος εκφράζει απόλυτα την ηγεσία και την πολιτική του κόμματος στο οποίο ανήκει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών

Ο κ. Πάγκαλος είναι γνωστός στο πανελλήνιο για τη χυδαιότητα του λόγου, αλλά και για τις πράξεις του. Το μόνιμο σύμπλεγμα ενοχής που τον καταδιώκει τον οδηγεί σε παραλογισμούς και συμπεριφορές που ξεπερνούν κάθε όριο ευπρέπειας. Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου

Ο «Ριζοσπάστης» είναι ο καθημερινός υπερασπιστής των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ο αντικομμουνισμός του κ. Πάγκαλου είναι γνωστός, την απάντηση θα την πάρει στις ερχόμενες εκλογές με το δυνάμωμα και την ενίσχυση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ