ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
Να στρέψουμε τις εξελίξεις υπέρ του λαού

Οι εξελίξεις δεν είναι μοιραίες! Μπορούμε να τις στρέψουμε υπέρ του λαού, τόνισε ο Κώστας Καζάκος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα ο Κώστας Καζάκος σημείωσε:

«Στις κρίσιμες και πολύπλοκες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο κόσμος, το ΚΚΕ επωμίζεται τη μεγάλη ευθύνη να προβάλλει στον ελληνικό λαό την άλλη προοπτική. Τη μόνη προοπτική! Την προοπτική της Αντίστασης και της Πάλης. Για να ματαιώσουμε την παγκοσμιοποίηση του μεγάλου κεφαλαίου. Για να ματαιώσουμε την ανάπτυξη της οικονομικής ολιγαρχίας. Επειδή αυτά σημαίνουν ανεργία, μιζέρια και φτώχεια για το λαό.

Εμείς οι κομμουνιστές και οι λαϊκές δυνάμεις που συμμαχούν μαζί μας, υψώνουμε τη φωνή μας σε εγερτήριο σάλπισμα. Σ' ένα πανελλήνιο προσκλητήριο πατριωτισμού και υπερηφάνειας. Και καλούμε όλους τους πολίτες που αγανακτούν με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται και που παραδίδει τη χώρα μας, ως βορά, στους στρατοκράτες του ΝΑΤΟ και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Αμερικής και της Ευρώπης. Να αναλογιστούνε τις ευθύνες τους μπροστά στην κάλπη, στις 9 του Απρίλη, να κάνουν ηρωική έξοδο, να συνδεθούνε μαζί μας. Για να φτιάξουμε όλοι μαζί το Μεγάλο Παλλαϊκό Μέτωπο της Αντίστασης και του Αγώνα.

Οι εξελίξεις δεν είναι μοιραίες! Μπορούμε να τις στρέψουμε υπέρ του λαού. Υπέρ των λαών! Κανένας δε θέλει την απομόνωση της χώρας μας. Αλλά δεν είμαστε μόνοι! Οι λαοί της Ευρώπης και της Αμερικής, ζούνε τα ίδια προβλήματα με μας! Και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα περισσότερο οξυμένα. Την ιστορία τη γράφουν οι λαοί!

Εμπρός όλοι μαζί, να ματαιώσουμε τα επιθετικά σχέδια των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ. Γιατί αυτά σημαίνουν πόλεμο, σφαγές αμάχων, διαμελισμούς κρατών, κατάργηση συνόρων, αλληλοφάγωμα των λαών και υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Εμπρός όλοι μαζί ν' αγωνιστούμε για την κοινωνική απελευθέρωση του λαού μας, για την υπεράσπιση των κατακτήσεών του και για ακόμα πιο ώριμες και υψηλές κατακτήσεις.

Εμπρός όλοι μαζί να απελευθερώσουμε τη χώρα μας από το κεφαλοκλείδωμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΟΝΕ.

Εμπρός όλοι μαζί ν' αγωνιστούμε για να φέρουμε την αληθινή λαϊκή κυριαρχία στην πατρίδα μας.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Κόκκινη σφήνα στο δικομματισμό

Στις 9 του Απρίλη, για έναν 21ο αιώνα των λαών και όχι 21ο μεσαίωνα των πλουτοκρατών, εμπρός να δυναμώσουμε το Λαϊκό Μέτωπο, το Εθνικό Αποδεσμευτικό των πολιτικών λαϊκών δυνάμεων Μέτωπο. Να μπούμε κόκκινη σφήνα στο δικομματισμό. Στείλτε χαιρετίσματα στην εξουσία, με τα αντικαθεστωτικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Τα παραπάνω τόνισε η Λιάνα Κανέλλη, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στην Α΄ Αθήνας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος, στο Πεδίον του Αρεως. Παραθέτουμε ολόκληρο το χαιρετισμό της Λιάνας Κανέλλη.

«Είμαστε πολλοί πια. Και αύριο θα είμαστε περισσότεροι εδώ, για να πούμε ΟΧΙ στη "διακίνηση των ναρκωμένων συνειδήσεων". Για να αναχαιτίσουμε την πορεία προς την κόλαση μιας ελεύθερης, μόνο για πλούσιους, αγοράς.

Το Λαϊκό Μέτωπο ορθώνεται απέναντι και σε πολιτική ρήξης με κόμματα, πρόσωπα, μονόδρομους, εκβιασμούς, εξαγορές, υποσχέσεις και δεσμεύσεις, που μόνο στόχο έχουν να μπούμε εμείς, ο λαός, στη γωνία και να παραδώσουμε τα κλειδιά του μέλλοντός μας στο Διευθυντήριο των ισχυρών των Βρυξελλών, στα σχέδια των βάρβαρων ΝΑΤΟικών, στη μειοψηφία των θηρίων, στους εδώ τοποτηρητές τους.

Είδαμε τα Βαλκάνια να καίγονται. Είδαμε να λιγώνεται από χαρά μυρίζοντας το κέρδος η ντόπια και ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, ο Σημίτης και η παρέα του, ο κ. Καραμανλής και η έτοιμη να ορμήσει παρέα του. Η νεοταξίτικη καθεστωτική Δεξιά που μασκαρεύτηκε με χρηματιστήρια, διαφήμιση και κονδύλια ευρωπαϊκά. Εμείς, όμως, οι κόκκινοι, μυρίσαμε το θάνατο των μικρών παιδιών. Το πεινασμένο στόμα περήφανων λαών.

Είδαμε τα Ιμια, τη Μαδρίτη, το Λουξεμβούργο, το Ελσίνκι, τη Λισαβόνα, είδαμε τον Οτσαλάν, το Κόσσοβο, τα μαθητοδικεία, τα αγροτοδικεία. Είδαμε τους εργαζόμενους να γίνονται απασχολούμενοι, απασχολήσιμοι, μερικώς απασχολήσιμοι. Είδαμε τους ασφαλισμένους να χωρίζονται σε ώριμους, σε ανασφάλιστους και ασφαλίσιμους, να βαφτίζονται "γάγγραινα" από την ευρωπαϊκή πλουτοκρατική "Ιερά Συμμαχία", που τους απειλεί με το σπαθί του κέρδους της.

Είδαμε και ακούσαμε και νιώσαμε στο πετσί μας τα νέα όπλα, τις νέες μεθόδους, τη νέα πολιτική, τη "νέα τάξη", που μας θέλει λαούς εγκλωβισμένους, αριστερούς δημοκρατικά περιθωριοποιημένους, λαούς τελικώς υπό ρευστοποίηση και ιδιωτικοποίηση».

Οι κόκκινοι είχαν δίκιο

«Οι κόκκινοι είχαν δίκιο», συνέχισε η ομιλήτρια. «Το ΚΚΕ είναι πάντα εδώ, θεμέλιο για το Μέτωπο το Λαϊκό. Θα αναχαιτίσουμε τους βάρβαρους. Δε θα συναινέσουμε στην εξαγορά μας. Δε θα παραχωρήσουμε τα δικαιώματά μας. Δε θα φοβηθούμε και θα εμπιστευτούμε μόνο στο λαό τα κλειδιά μας. Δε θα νοικιάσουμε σε αφεντικά τα νιάτα μας για μάχες κόντρα στα πραγματικά εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Δεν ονειρευόμαστε επαγγελματικούς στρατούς, νέους και μεσήλικες καταρτήσιμους για όσο θέλει το κεφάλαιο, ανέργους, αγρότες, μαθητές, που να κυνηγάνε το ελάχιστο για να επιζήσουν, γέροντες του μόχθου που να μη χωράνε στη ζωή επειδή ανήκουν στη στατιστική αυτών που έζησαν, δυστυχώς για τα αφεντικά, πολύ.

Στις 9 του Απρίλη, στις εκλογές της σπατάλης και της πλάνης, τις πιο αποκαλυπτικές για την ιδεολογική ταυτοσημία, για τη γνήσια αντιλαϊκή ταυτοπροσωπία των δύο κομμάτων εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, βάζει ο λαός σημάδι στην καρδιά το δικομματισμό! Φτάνει, ως εδώ. Ενα βροντερό λαϊκό ΟΧΙ στο δόλιο δικομματισμό, που θέλει μικρούς τους λαούς, μικρή την Ελλάδα, μικρή την αντίσταση, μικρά τα όνειρα, μικρή τη δύναμή μας, μικρή τη σκέψη μας, μικρή την περισυλλογή μας, για να εξασφαλίσει τα μεγάλα κέρδη, την τεχνητή πλειοψηφία, την κλεμμένη από το λαό εξουσία. Εκλογές έχουμε, όχι συνέλευση για διαχειριστή σε μια πατρίδα - πολυκατοικία.

Στις 9 του Απρίλη, για έναν 21ο αιώνα των λαών και όχι 21ο μεσαίωνα των πλουτοκρατών, εμπρός να δυναμώσουμε το Λαϊκό Μέτωπο, το Εθνικό Αποδεσμευτικό των πολιτικών λαϊκών δυνάμεων Μέτωπο. Να μπούμε κόκκινη σφήνα στο δικομματισμό. Στείλτε χαιρετίσματα στην εξουσία, με τα αντικαθεστωτικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Και καλό βόλι, σύντροφοι».

ΑΛΕΚΑ ΖΟΡΜΠΑΛΑ
Εμείς θα είμαστε πάντα εδώ

«Οταν, την επομένη των εκλογών, τίποτα δε θα αλλάξει, όποιος απ' τους δύο κι αν εκλεγεί. Οταν θα οξυνθεί η αντιλαϊκή επίθεση. Οταν ο πόλεμος θα απειλεί τη ζωή και την ύπαρξή μας. Οταν οι ελπίδες διαψευστούν. Εμείς θα είμαστε πάντα εδώ, παρόντες και παρούσες στη Βουλή, στους δρόμους, στον αγώνα για κοινωνική αξιοπρέπεια, στην προοπτική της διεθνούς αλληλεγγύης και του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού». Τα παραπάνω σημείωσε η Αλέκα Ζορμπαλά, που χαιρέτισε τη χτεσινή, προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Αθήνα, εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Ο χαιρετισμός της Αλέκας Ζορμπαλά είναι ο παρακάτω:

«Εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης χαιρετίζω τη σημερινή μας συγκέντρωση, τη συγκέντρωση των ψηφοδελτίων συνεργασίας, συσπείρωσης και αγώνα του ΚΚΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, των ανένταχτων αγωνιστών, όλων αυτών που είναι σήμερα εδώ, στην καρδιά της Αθήνας, της δικής μας Αθήνας, που αντιστέκεται, που επιμένει, που ελπίζει.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γιατί στη χαραυγή του 21ου αιώνα είμαστε αναγκασμένοι να μιλάμε και να παλεύουμε για τα αυτονόητα.

Για το δικαίωμα στη δουλιά, στη μόρφωση, στη ζωή.

Για τις συλλογικές κατακτήσεις που καταργούνται, για την ένταση της κρατικής βίας και καταστολής.

Για τη φτώχεια, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, που πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες, τους νέους, τους μετανάστες, για την κατεδάφιση του δημόσιου τομέα.

Για την οικολογική κρίση, που προκαλεί ο ανταγωνισμός και το κυνήγι του κέρδους, ο άκρατος καταναλωτισμός, η κατασκευή των "μεγάλων" έργων και η χωρίς όρους και όρια ανάπτυξη που ρυπαίνει τις θάλασσες, εξαφανίζει τα δάση, καταστρέφει τις πόλεις.

Γιατί και η οικολογική κρίση είναι όψη του νεοφιλελευθερισμού και εμφανίζεται με το περιτύλιγμα του εκσυγχρονισμού και της αειφόρου ανάπτυξης.

Για όλα όσα μεθοδικά και συστηματικά επιβάλλουν το Μάαστριχτ, το Αμστερνταμ και ο νέος εθνικός στόχος, ο δικός τους στόχος, η ΟΝΕ.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί αρνούμαστε να αποδεχτούμε τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, που χάριν του κέρδους βομβαρδίζει πόλεις και χωριά, σχολεία και νοσοκομεία, μωρά και γέρους, που εξοντώνει με την ανεργία, το ρατσισμό και τον εθνικισμό τους λαούς.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ και εμείς, οι άνθρωποι της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, κόντρα στις προσπάθειες κοινωνικού και πολιτικού απομονωτισμού που έχουν εξαπολυθεί εναντίον μας από ποικιλώνυμους κύκλους, που στηρίζουν την "κεντροαριστερά" και δεν ελέγχουν τη συνείδησή τους, γιατί πιστεύουμε ότι οι αγκυλώσεις του παρελθόντος δεν μπορούν να αποτελούν τροχοπέδη στη συνεύρεση ανθρώπων και συλλογικοτήτων προερχόμενων από διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες, όταν οι κοινωνικές ανάγκες το απαιτούν.

Γιατί οι δυνάμεις της Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας θα πρέπει να αναζητούν τα σημεία αυτά που τις ενώνουν και να τα προτάσσουν έναντι αυτών που τις χωρίζουν.

Γιατί για να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες και η αντίστασή μας θα πρέπει να προτείνουμε ξεκάθαρες και θετικές διεξόδους στον κόσμο της Αριστεράς.

Γιατί δεν υπάρχουν φιλολαϊκές πολιτικές που θα μπορούσαν να ασκηθούν από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ είτε από ενδεχόμενη κεντροαριστερή διακυβέρνηση.

Τις δυσμενείς συνέπειες τέτοιων κεντροαριστερών διακυβερνήσεων τις γνώρισαν πολύ καλά οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, στην Ιταλία, εκεί που η νεοφιλελεύθερη πολιτική βάφτηκε με τα κεντροαριστερά χρώματα».

Η ψήφος στο ΚΚΕ μένει στην Αριστερά

«Η συνεργασία μας με το ΚΚΕ», συνέχισε η ομιλήτρια «και στις βουλευτικές εκλογές, είναι μια πρώτη απάντηση, είναι το πρώτο, αλλά ιδιαίτερα κρίσιμο βήμα για τη συγκρότηση του Μετώπου Πολιτικών και Κοινωνικών Δυνάμεων, μιας μεγάλης αντικαπιταλιστικής συμμαχίας ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, την ΟΝΕ, ενάντια στη λογική της κεντροαριστερής διαχείρισης και του κυβερνητισμού.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες, σύντροφοι,

Οταν, την επομένη των εκλογών, τίποτα δε θα αλλάξει, όποιος απ' τους δύο κι αν εκλεγεί.

Οταν θα οξυνθεί η αντιλαϊκή επίθεση.

Οταν ο πόλεμος θα απειλεί τη ζωή και την ύπαρξή μας.

Οταν οι ελπίδες διαψευστούν.

Εμείς θα είμαστε πάντα εδώ, παρόντες και παρούσες στη Βουλή, στους δρόμους, στον αγώνα για κοινωνική αξιοπρέπεια, στην προοπτική της διεθνούς αλληλεγγύης και του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού.

Γιατί τίποτε δε μας χαρίζεται και γιατί μόνον έτσι θα συγκροτήσουμε το δικό μας αντίπαλο δέος.

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι μια ψήφος αντίστασης και ελπίδας, υπέρβασης και ανατροπής.

Γιατί είναι η ψήφος που μένει στην Αριστερά».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΗΣ
Δεν υπάρχει καλός και κακός «λάκκος των λεόντων»

«Πάνω απ' όλα, είμαστε εδώ γιατί το δίλημμα τούτων των εκλογών είναι υποταγή ή αντίσταση και όχι καλύτερη ή χειρότερη διαχείριση στα πλαίσια της υποταγής, γιατί δεν υπάρχει καλή και κακή πτώση από τον γκρεμό, δεν υπάρχει καλός και κακός "λάκκος των λεόντων"». Τα παραπάνω τόνισε, στο σύντομο χαιρετισμό του, στη χτεσινή, μεγαλειώδη συγκέντρωση, ο Γιώργος Ρούσης, καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β` Αθήνας. Παραθέτουμε, στη συνέχεια, το χαιρετισμό του Γιώργου Ρούση:

«Πολίτες εσείς της Αθήνας, που ορθώσατε μαζικά ανάστημα ανθρωπιάς και αντίστασης, όταν η πράσινη δεξιά, η δεξιά που κρύβει το αληθινό της προσωπείο, οδήγησε τη χώρα μας στα έσχατα όρια της ντροπής, στα έσχατα όρια της υποταγής, με την παράδοση του Οτσαλάν και την ολόπλευρη συμμετοχή της στη σφαγή της Γιουγκοσλαβίας.

Πολίτες, που, όταν τιμούσατε την Ελλάδα και θυμίσατε πως εδώ είναι ο τόπος του Ξένιου Δία και της ΕΑΜικής Αντίστασης, σας κατηγορούσαν ότι την εκθέτετε στους εγκληματίες συμμάχους μας, να 'μαστε και πάλι εδώ, ενωμένοι με το ΚΚΕ. Με την πιο συνεπή, μαζική, πολιτική δύναμη αντίστασης, που δεν κλείνει το μάτι στην αστική εξουσία και που προτάσσει το αντίπαλο δέος του λαϊκού μετώπου, ως μόνο ικανό να γυρίσει και πάλι τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος.

- Είμαστε εδώ γιατί δεν πάει άλλο. Και δεν πάει άλλο, όχι μόνο με τη φτώχεια, την ανεργία, την αμφισβήτηση κατακτήσεων κερδισμένων με σκληρούς αγώνες, με το ξεπούλημα της Ελλάδας ολάκερης, αλλά και με την αλλοτρίωση της ίδιας της ανθρωπιάς μας.

- Είμαστε εδώ γιατί αρνούμαστε να μετατραπούμε σε ρινόκερους και επιμένουμε να παραμένουμε άνθρωποι.

- Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα πιο απλά, τα πιο αυτονόητα, που τα κατάντησαν τα πιο δύσκολα.

- Είμαστε εδώ γιατί διεκδικούμε το δικαίωμα στο όνειρο κι αρνούμαστε να δεχτούμε ότι το πιο επίκαιρο από ποτέ δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», λύθηκε οριστικά και αμετάκλητα υπέρ της βαρβαρότητας. Τους απαντάμε ότι απέναντι στο Βασίλειο του Μαμμωνά, στο μονοθεϊσμό του χρήματος, που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, αυτοί οι κατ' εξοχήν δογματικοί, σήμερα είναι πιο επίκαιρη, αλλά και πιο εφικτή από ποτέ η άλλη λύση, η κομμουνιστική, το Βασίλειο του ελεύθερου ανθρώπου, που ανεμπόδιστα θα αναπτύσσει τις ικανότητές του.

- Αλλά πάνω απ' όλα και άμεσα, πριν είναι πολύ αργά, είμαστε εδώ γιατί το δίλημμα τούτων των εκλογών είναι υποταγή ή αντίσταση και όχι καλύτερη ή χειρότερη διαχείριση στα πλαίσια της υποταγής, γιατί δεν υπάρχει καλή και κακή πτώση από το γκρεμό, δεν υπάρχει καλός και κακός "λάκκος των λεόντων"».

Κόκκινη και η σημαία της λογικής

«Οπως λέει και ο ποιητής», συνέχισε ο ομιλητής, «το ζήτημα έχει πια τεθεί. "`Η θα εξακολουθούμε να γονατίζουμε, όπως αυτός ο δραπέτης ή θα σηκώσουμε άλλον πύργο ατίθασο απέναντί τους". Και τούτος ο πύργος, ελάχιστη προϋπόθεση για κάθε παραπέρα βήμα προς τα μπρος, δεν μπορεί να είναι σήμερα άλλος από το λαϊκό μέτωπο, που δεν μπορεί να ορθωθεί δίχως το ΚΚΕ, ούτε, όμως, πρέπει να περιορίζεται στο ΚΚΕ, αλλά να αγκαλιάσει όλες τις αριστερές, προοδευτικές, πατριωτικές δυνάμεις, που είναι αποφασισμένες να αντιταχθούν αταλάντευτα στη "νέα τάξη" και τους ντόπιους εκπροσώπους της.

Ξεπερνώντας τις όποιες πικρίες του παρελθόντος, ξεπερνώντας τις όποιες υπαρκτές διαφορές, που, έτσι κι αλλιώς, μόνο μέσα από την κοινή πάλη, τη συνεύρεση και το δίχως προκαταλήψεις διάλογο μπορούν να λυθούν, ξεπερνώντας μικροεγωισμούς και, κυρίως, έχοντας σαν κριτήριο την κοινωνία και όχι τους οργανωτικούς μικρόκοσμους, όλοι μαζί να χτίσουμε το αντίπαλο δέος, όλοι μαζί να αντισταθούμε στο νέο δυτικό μεσαίωνα. Να αντισταθούμε στο νέο δόγμα "ανήκουμε στη βαρβαρότητα", που συμπληρώνει το "ανήκουμε στη Δύση".

Και σε τούτες τις δύσκολες, για την πατρίδα μας και την ανθρωπότητα, εποχές, δεν έχουμε το δικαίωμα να προτάσσουμε την όποια ιδεολογική μας "καθαρότητα", δεν έχουμε το δικαίωμα της παραίτησης και της εγκατάλειψης στη μοίρα μας, δεν έχουμε το δικαίωμα έστω να κουραστούμε, να θυμώνουμε.

Γιατί, κακά τα ψέματα, η σιωπή, η αποχή σημαίνει συνενοχή. Γιατί δεν πάει άλλο, Τώρα ΚΚΕ. Ως ελάχιστη συμβολή αντίστασης, ως ελάχιστη πράξη αξιοπρέπειας. Και από τη Δευτέρα και πάλι μαζί, για να ορθώσουμε το δικό μας μέτωπο απέναντι στο μέτωπο της μπλε και της πράσινης δεξιάς.Γιατί, όχι μόνο η σημαία του δίκιου, αλλά, όπως είπε ο Μπρεχτ, και η σημαία της λογικής είναι κόκκινη».

Ενα αδιαπέραστο κόκκινο ποτάμι

Η Αθήνα έσκασε χαμόγελο χτες βράδυ στο Πεδίον του Αρεως. Ενα πλατύ κατακόκκινο χαμόγελο, που έγραφε ΚΚΕ, αγώνας, ελπίδα, προοπτική, σχηματίστηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ενα χαμόγελο που στέλνει μήνυμα, στέλνει περήφανο χαιρετισμό προς το μέλλον. Ενα χαμόγελο που υπόσχεται να βγάλει από την κάλπη της Κυριακής «ΚΚΕ ισχυρό, δύναμη για το λαό». Ηταν οι κόκκινες σημαίες, η ορμή, ο παλμός και η αγωνιστικότητα, μαζί με τις ανθισμένες νεραντζιές οι οποίες μοσχοβολούσαν μέσα στο γκρίζο τοπίο του κέντρου της Αθήνας, που εδραιώνουν την πίστη πως μπορεί να ανθίσει η άνοιξη σε τούτο εδώ το τοπίο της μιζέριας της δικομματικής υποτέλειας και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της αντιλαϊκής πολιτικής. Μπορεί να ανθίσει το δέντρο του ΚΚΕ, το Λαϊκό Μέτωπο και να φέρει καρπούς.

***

Το «φουσκωμένο ποτάμι, η οργή του λαού» άρχισε από πολύ νωρίς να συρρέει στην κοίτη του, στο Πεδίον του Αρεως, ενώ οι προσυγκεντρώσεις δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα. Ηταν λίγο μετά τις 7.30, όταν στο χώρο της συγκέντρωσης άρχισαν να καταφθάνουν οι προσυγκεντρώσεις της ΚΝΕ. Η πλατεία όμως ήταν ήδη γεμάτη. Πλήθη συνέρρεαν από όλες τις κατευθύνσεις καθώς κατέφθαναν και οι άλλες προσυγκεντρώσεις. Η πλατεία δεν τους χωράει και κατακλύζονται οι γύρω δρόμο. Η λεωφόρος Αλεξάνδρας γίνεται αδιαπέραστο ποτάμι.

***

Το μέγεθος της συγκέντρωσης ξεπερνάει τις προσδοκίες των διοργανωτών, καθώς στις άκρες κάθε δρόμου μένουν τμήματα του πλήθους που δεν καλύπτονται από τους προβολείς. Λίγο πριν τις 8, λίγο πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες και από το βάθος της λεωφόρου Αλεξάνδρας συνεχίζει να κατεβαίνει κόσμος. Το αεράκι που φυσάει κυματίζει τις σημαίες και μετατρέπει το πλήθος σε παλλόμενο ποτάμι.

***

Στη συνάντηση αυτή της ελπίδας ήταν πολλοί οι παρόντες. Το δάκρυ της συγκίνησης ενός βετεράνου αγωνιστή, που κοντοστάθηκε στην άκρη για να το σκουπίσει. Η συνάντηση και ο ενθουσιασμός του ΚΝίτη και της ΚΝίτισσας που κρατούσαν τις ίδιες σημαίες, δίνοντας τη συνέχεια και την προοπτική του ΚΚΕ. Ηταν όμως και άλλοι πολλοί νέοι εκεί, που κατέβηκαν μόνοι τους, ίσως για πρώτη φορά. Τους είδαμε, τους ακούσαμε. Αναζητούσαν να ακούσουν τι λένε τα συνθήματα για να τα φωνάξουν κι αυτοί. Ηθελαν να μπουν στο ποτάμι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ