ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Τώρα το μεγάλο βήμα με ψήφο στο ΚΚΕ

Εντυπωσιακή προεκλογική συγκέντρωση στην Κέρκυρα

Να κάνουν, τώρα, το μεγάλο βήμα, να ψηφίσουν το ΚΚΕ στις εκλογές της 9ης Απρίλη, κάλεσε τους Κερκυραίους, μιλώντας στην εντυπωσιακή, για τα δεδομένα του νησιού, προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος, ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Γιατί, όπως είπε, νικητής ο λαός μπορεί να αισθανθεί αν δυναμώσει το αντίπαλο δέος, με ισχυρό ΚΚΕ, και το συνολικό ποσοστό των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πέσει όσο το δυνατόν πιο κάτω από τις εκλογές του 1996, κι ακόμη καλύτερα κάτω από το ποσοστό τους στις ευρωεκλογές.

Ηταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δέκα χρόνων, εντυπωσιακή σε παλμό, η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, που έγινε προχτές το βράδυ στην πλατεία Πλακάρδο Αγ. Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα. Η μαζικότητα της συγκέντρωσης και το κλίμα ενθουσιασμού που επικράτησε δείχνουν την ευρύτερη απήχηση της φωνής του ΚΚΕ στο νησί των μεγάλων αντιπολεμικών, αντιιμπεριαλιστικών και φιλειρηνικών κινητοποιήσεων, των μαθητικών και των αγροτικών αγώνων. Αλλωστε, τα συνθήματα των συγκεντρωμένων, όσο και των εργαζομένων, των αγροτών και της νεολαίας, που έφθασαν στη συγκέντρωση μετά από προσυγκέντρωση που πραγματοποίησαν στη θέση Χρυσίδα, ήταν χαρακτηριστικά: Συνθήματα αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά, συνθήματα αντίστασης και πάλης στην ιμπεριαλιστική λαίλαπα και στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης.

Μέσα σ' αυτό το αγωνιστικό κλίμα, άνοιξε τη συγκέντρωση ο Γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ Γ. Κουλούρης, ο οποίος κάλεσε τους συγκεντρωμένους να εντείνουν τις προσπάθειές τους, όχι μόνον για ν' αυξηθούν τα ποσοστά του ΚΚΕ, αλλά και να εκλεγεί κομμουνιστής βουλευτής από το νησί. Ζήτησε από τους Κερκυραίους να είναι σε ετοιμότητα ν' απαντήσουν αγωνιστικά στην πρόκληση, τυχόν, επίσκεψης στο νησί του αμερικάνικου αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ.

Στην κεντρική ομιλία, ο Σπύρος Στριφτάρης, αφού αναφέρθηκε στην αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ και στις ευθύνες των κομμάτων που την εφαρμόζουν και τη στηρίζουν, τόνισε: Και τα δύο κόμματα του δικομματισμού έχουν ξεκαθαρίσει πως ενδιαφέρονται για την αύξηση των κερδών των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των αεριτζήδων από τη μια. Και να καταπνίξουν κάθε αντίσταση στα σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Ενωσης από την άλλη. Ηδη, πρόσθεσε, έχουν υπογράψει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των λιμανιών, των αεροδρομίων, των εθνικών δρόμων, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των πετρελαίων. Ηδη έχουν συμφωνήσει να αποδιαρθρώσουν το ασφαλιστικό σύστημα, να προχωρήσουν παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας.

Ε, λοιπόν, κάθε εργαζόμενος, ο αγρότης, ο επαγγελματίας, ο μικρέμπορος, κάθε νέος και νέα, ας αφήσουν την αγωνία για το ποιος θα είναι πρώτος. Γιατί νικητής ο λαός μπορεί να αισθανθεί αν δυναμώσει το αντίπαλο δέος. Και αντίπαλο δέος σ' αυτή την πολιτική δεν μπορεί να είναι ούτε ο ΣΥΝ ούτε το ΔΗΚΚΙ. Αντίπαλο δέος είναι το ΚΚΕ και η δημιουργία του μεγάλου Λαϊκού Μετώπου που πρέπει να ενισχυθεί. Ετσι, υπογράμμισε καταλήγοντας, άλλη επιλογή δεν έχουμε, παρά ψήφο στο ΚΚΕ για ψήφο ελπίδας για το αύριο, ψήφο αξιοπρέπειας, αντίστασης, επίθεσης και διαμαρτυρίας, ψήφο σιγουριάς για το μέλλον της νέας γενιάς, ψήφο που θα μείνει στην Αριστερά.

Προηγούμενα, ο υποψήφιος βουλευτής Χάρις Ξανθουδάκης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα ζητήματα της Παιδείας ζητώντας να καταδικαστεί και η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης με ψήφο στο ΚΚΕ. Στη συνέχεια, ο υποψήφιος βουλευτής Αλέκος Λιτσαρδόπουλος, σημειώνοντας τα προβλήματα που έχει σωρεύσει η αντιλαϊκή πολιτική στους μικροεπαγγελματίες, τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο του ΚΚΕ στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Ο υποψήφιος βουλευτής Βασ. Δημητράς κατάγγειλε την αντεργατική κυβερνητική πολιτική η οποία πλήττει όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που, με το Λαϊκό Μέτωπο μπορεί να αντισταθεί και να την ανατρέψει. Τέλος, χαιρετίζοντας ο Θόδωρος Γουλής, επισήμανε τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, της υγείας και της ασφάλισης, τονίζοντας ότι τα κόμματα του δικομματισμού, όποιο κι αν βγει πρώτο, ετοιμάζουν νέα χειρότερα μέτρα σε βάρος του λαού.

ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ
Η κάλπη θα βγάλει αντίσταση

Την Κυριακή 9 του Απρίλη, ο Νομός Σάμου θα στείλει το δικό του «κόκκινο» μήνυμα με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να διεκδικεί ακόμη μια φορά το υψηλότερο ποσοστό στην επικράτεια. Η συγκέντρωση που έγινε, προχτές το βράδυ, στην πρωτεύουσα του νομού - το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έκανε συγκέντρωση σε ανοιχτό χώρο - ήταν προοίμιο υψηλού εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Κώστας Αλυσανδράκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κεντρικός ομιλητής, δεν άφησε περιθώρια αυταπάτης για το τι σημαίνει ΟΝΕ και Ευρωπαϊκή Ενωση και προειδοποίησε για τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. «Στην κάλπη την Κυριακή - τόνισε ο Κ. Αλυσανδράκης - πρέπει να πέσει μαζικά κόκκινο - δαγκωτό το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μουρσελάς, ο οποίος μετέφερε στη Σάμο - όπως είπε - τον πιο αγωνιστικό χαιρετισμό από τον «κόκκινο βράχο», τη Νικαριά, μαζί με την υπόσχεση ότι το ΚΚΕ θα είναι πρώτο κόμμα στο νησί. Καταπέλτης ενάντια στην αδιαφορία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τα νησιά του νομού, ήταν η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή που υπενθύμισε αναλυτικά «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» για ανάπτυξη που δεν έγινε, καθώς και την περιφρόνηση του Κ. Σημίτη και της κυβέρνησής του στα καθολικά αιτήματα του λαού και όλων των φορέων του νομού στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του 1998. «Τότε - είπε η ομιλήτρια - δεν καταδέχτηκε ο κ. Σημίτης να έρθει στη Σάμο, το έκανε τώρα, προεκλογικά για να μας τάξει "λαγούς με πετραχήλια"» και κατέληξε: «Στείλτε το δικό σας μήνυμα την Κυριακή. Δυναμώστε με την ψήφο σας το μοναδικό κόμμα που συμπαραστάθηκε μέχρι σήμερα στον αγώνα σας. Ψηφίστε ΚΚΕ. Δυναμώστε το Λαϊκό Μέτωπο για μια λαϊκή εξουσία, μια δική σας εξουσία».


Κ. ΤΖΙΧΑΣ

ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Ενας άλλος δρόμος για την Αριστερά

Ηπροεκλογική μάχη βρίσκεται στην κορύφωσή της. Η πολύμορφη συνάντηση των ψηφοδελτίων μας με τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία, τους ανέργους, τους ξένους μετανάστες είναι - για μια ακόμη φορά - μια πολύτιμη εμπειρία.

Οι υποψήφιοι, τα μέλη και τα στελέχη μας, παίρνοντας μέρος σε πλήθος συγκεντρώσεων, περιοδειών και συσκέψεων μεταφέρουν τις σκέψεις και τις αγωνίες αυτών που αισθάνονται απροστάτευτοι από τη νεοφιλελεύθερη επιδρομή.

Η προσοχή με την οποία ακούγονται οι απόψεις μας και η αναζήτηση της διεξόδου στην προοπτική συγκρότησης του Μετώπου δημιουργούν νέες υποχρεώσεις, αλλά και ανάγκη για πρόσθετο προβληματισμό.

Το επερχόμενο «δεύτερο κύμα» το εκσυγχρονισμού απειλεί να σαρώσει τις στοιχειώδεις κοινωνικές κατακτήσεις των ασθενέστερων τάξεων και προκαλεί ανασφάλεια σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Το Μέτωπο Πολιτικών και Κοινωνικών Δυνάμεων καλείται να γίνει ο κυματοθραύστης, που θα εμποδίσει την εξάπλωση της νεοφιλελεύθερης πλημμυρίδας και που πίσω του θα προφυλαχτούν οι κολασμένοι της μετα-ΟΝΕ εποχής και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Ο προβληματισμός, όμως, που συναντάμε στον κόσμο δεν οφείλεται μόνο στην ένταση της επίθεσης και το μέγεθος των κυρίαρχων πολιτικών του δικομματισμού, αλλά και στο γεγονός ότι ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς τείνουν σε μια συμπληρωματική λογική ενίσχυσης τέτοιων ή παρόμοιων πολιτικών.

Η επιφύλαξη που διατυπώνεται από πολλούς αριστερούς πολίτες ως προς τη χρησιμοποίηση της ψήφου τους μετεκλογικά από το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, έχει βάση καθώς οι ηγεσίες των δύο κομμάτων με αποδοχή ή ανοχή των βασικών πυλώνων της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, συγκαλυμμένα ή απροκάλυπτα, θέτουν θέμα κυβερνητικής συνδιαχείρισης με το ΠΑΣΟΚ.

Κατά συνέπεια η ενδυνάμωση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στις 9 του Απρίλη, πέρα από μια γενναία ώθηση για τη συγκρότηση του Μετώπου σημαίνει, ταυτόχρονα, και την απαίτηση για μια ισχυρή και με συνέπεια ριζική δομική αντιπολίτευση απέναντι σε όλες τις εκδοχές του νεοφιλελευθερισμού.

Αυτό δε σημαίνει ότι συγκροτούμε ένα κίνημα διαμαρτυρίας χωρίς προοπτική. Ασχέτως εάν εδώ μπορεί να εκφραστεί κατά τον καλύτερο τρόπο η διαμαρτυρία. Αλλωστε, από το μέγεθος των κοινωνικών δυνάμεων που αναζητούν πολιτική εκπροσώπηση δεν μπορεί παρά να τίθενται η αυτονόητη στόχευση της εξουσίας, η οποία όμως δεν υπηρετείται σήμερα με τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις τύπου «κεντροαριστεράς» - και εδώ η ευρωπαϊκή εμπειρία είναι διδακτική - ούτε μεσοπρόθεσμα με μια εκδοχή «καλού ΠΑΣΟΚ» και συνάθροισης «αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων», που ξαφνικά θα βρεθούν στην εξουσία.

Και εδώ βρίσκεται η λυδία λίθος της δικής μας λογικής. Μιας λογικής που καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, όταν ρωτούν «θριαμβευτικά»:

«Καλά αυτά που λέτε. Αν όμως αύριο βρεθείτε στην εξουσία, τι θα κάνετε;».

Εμείς δε θα «βρεθούμε» αύριο στην εξουσία. Θα φτάσουμε αργότερα, μεθαύριο πορευόμενοι με ένα πλειοψηφικό ρεύμα κοινωνικό και πολιτικό και μέσα από κοινωνικές διεργασίες που θα εμπεριέχουν από τη φάση της αντιπολίτευσης ακόμα, στοιχεία ενός μοντέλου ανταγωνιστικού στο καπιταλιστικό σύστημα.

Ηδυνατότητα αυτής της μεγάλης αντικαπιταλιστικής συμμαχίας να ανατρέπει επιλογές, να αλλάζει συσχετισμούς, να προωθεί δομικές αλλαγές, να διευρύνει και να ουσιαστικοποιεί τη λειτουργία των θεσμών, να δημιουργεί νέους, να αποδυναμώνει με σύνθετες παρεμβάσεις τα στηρίγματα των διευθυντικών τάξεων, να συντονίζεται με τους αγώνες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και να πραγματοποιεί επαναστατικά άλματα, όταν η ιστορική συγκυρία το επιτάσσει είναι ορισμένες προϋποθέσεις, για να παραμείνει συνδεδεμένο το ζήτημα της εξουσίας για την Αριστερά, με αυτό του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Δεν είμαστε εμείς που θα βάλουμε για άλλη μια φορά το κάρο μπροστά από το άλογο.

Η ψήφος στα ψηφοδέλτια της συνεργασίας έχει εγγεγραμμένες και αυτές τις προοπτικές που πρέπει να αποτελέσουν ένα από τα κριτήρια επιλογής για τις 9 του Απρίλη.

Ας απαντήσουμε θετικά στις προκλήσεις των καιρών με μια Αριστερά αυτόνομη και ριζοσπαστική.


Χρήστος ΜΑΡΓΑΝΕΛΗΣ
Στέλεχος της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης»

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ
Σήμερα Πέμπτη, 6/4

- Τζιτζιφιές στην Καλλιθέα, στις 6 μ.μ., με ομιλήτρια την Λ. Κανέλλη στο καφενείο «ΚΑΦΕ», στην οδό Ασκληπιού 23.

Αύριο Παρασκευή, 7/4

- Ανω Ιλίσια, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Κώστα Καζάκο.

Στην περιφέρεια
Σήμερα Πέμπτη, 6 Απρίλη

- ΝΑΥΠΑΚΤΟ: Στην κεντρική πλατεία της πόλης, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητές τους Λ. Κατσαρή και Γ. Μακρή, υποψήφιους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

- ΝΕΑ ΑΡΤΑΚΗ: Στην πλατεία, στις 8 μ.μ., με ομιλητές τους Κ. Παρασκευά, Γ. Αργύρη και Κ. Καζάκο.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΦΙΣΕΡ
Κοινή προεκλογική εμφάνιση στη Χίο!

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ

Αναφερόμενη στη δημοσιοποιημένη πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου να εμφανίσει στο πλάι του τον αιματοβαμμένο υπουργό των Εξωτερικών της Γερμανίας, Φίσερ, κατά τη διάρκεια της σημερινής, προεκλογικής του ομιλίας στο νησί, η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση - καταγγελία:

«Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ καταγγέλλει στο χιώτικο λαό τον ερχομό του αιματοβαμμένου υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φίσερ, ο οποίος και θα συνοδεύει τον υπουργό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου ενόψει της προεκλογικής ομιλίας του κυβερνώντος κόμματος.

Η ευθύνη γι' αυτή την παρουσία ενός εκ των σφαγέων του γιουγκοσλαβικού λαού στο νησί μας βαραίνει το κυβερνών κόμμα του ΠΑΣΟΚ και αποδεικνύει περίτρανα το ραγιαδισμό και την υποτέλεια αυτού του κόμματος, το οποίο έφτασε στο έσχατο σημείο να χρησιμοποιεί τους επικυρίαρχους στη χώρα μας προκειμένου να μαζέψει ψήφους στη βάση του ευρωπαϊκού προφίλ που πλασάρει και να συναγωνιστεί έτσι τον άλλο πόλο του δικομματισμού, το κόμμα της ΝΔ.

Αποδεικνύεται ακόμα η συνυπευθυνότητα της κυβέρνησης στο έγκλημα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αφού οι συνδαιτυμόνες και προσκαλεσμένοι της αιματοκύλησαν άμαχο πληθυσμό και αθώους πολίτες.

Στις 9 Απρίλη πρέπει αυτό το θράσος και η δουλικότητα του ΠΑΣΟΚ να απαντηθούν με την ενίσχυση της δύναμης αντίστασης και αντεπίθεσης του ΚΚΕ και του λαϊκού μετώπου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ