Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Ενας άλλος δρόμος για την Αριστερά

Ηπροεκλογική μάχη βρίσκεται στην κορύφωσή της. Η πολύμορφη συνάντηση των ψηφοδελτίων μας με τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία, τους ανέργους, τους ξένους μετανάστες είναι - για μια ακόμη φορά - μια πολύτιμη εμπειρία.

Οι υποψήφιοι, τα μέλη και τα στελέχη μας, παίρνοντας μέρος σε πλήθος συγκεντρώσεων, περιοδειών και συσκέψεων μεταφέρουν τις σκέψεις και τις αγωνίες αυτών που αισθάνονται απροστάτευτοι από τη νεοφιλελεύθερη επιδρομή.

Η προσοχή με την οποία ακούγονται οι απόψεις μας και η αναζήτηση της διεξόδου στην προοπτική συγκρότησης του Μετώπου δημιουργούν νέες υποχρεώσεις, αλλά και ανάγκη για πρόσθετο προβληματισμό.

Το επερχόμενο «δεύτερο κύμα» το εκσυγχρονισμού απειλεί να σαρώσει τις στοιχειώδεις κοινωνικές κατακτήσεις των ασθενέστερων τάξεων και προκαλεί ανασφάλεια σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Το Μέτωπο Πολιτικών και Κοινωνικών Δυνάμεων καλείται να γίνει ο κυματοθραύστης, που θα εμποδίσει την εξάπλωση της νεοφιλελεύθερης πλημμυρίδας και που πίσω του θα προφυλαχτούν οι κολασμένοι της μετα-ΟΝΕ εποχής και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Ο προβληματισμός, όμως, που συναντάμε στον κόσμο δεν οφείλεται μόνο στην ένταση της επίθεσης και το μέγεθος των κυρίαρχων πολιτικών του δικομματισμού, αλλά και στο γεγονός ότι ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς τείνουν σε μια συμπληρωματική λογική ενίσχυσης τέτοιων ή παρόμοιων πολιτικών.

Η επιφύλαξη που διατυπώνεται από πολλούς αριστερούς πολίτες ως προς τη χρησιμοποίηση της ψήφου τους μετεκλογικά από το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, έχει βάση καθώς οι ηγεσίες των δύο κομμάτων με αποδοχή ή ανοχή των βασικών πυλώνων της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, συγκαλυμμένα ή απροκάλυπτα, θέτουν θέμα κυβερνητικής συνδιαχείρισης με το ΠΑΣΟΚ.

Κατά συνέπεια η ενδυνάμωση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στις 9 του Απρίλη, πέρα από μια γενναία ώθηση για τη συγκρότηση του Μετώπου σημαίνει, ταυτόχρονα, και την απαίτηση για μια ισχυρή και με συνέπεια ριζική δομική αντιπολίτευση απέναντι σε όλες τις εκδοχές του νεοφιλελευθερισμού.

Αυτό δε σημαίνει ότι συγκροτούμε ένα κίνημα διαμαρτυρίας χωρίς προοπτική. Ασχέτως εάν εδώ μπορεί να εκφραστεί κατά τον καλύτερο τρόπο η διαμαρτυρία. Αλλωστε, από το μέγεθος των κοινωνικών δυνάμεων που αναζητούν πολιτική εκπροσώπηση δεν μπορεί παρά να τίθενται η αυτονόητη στόχευση της εξουσίας, η οποία όμως δεν υπηρετείται σήμερα με τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις τύπου «κεντροαριστεράς» - και εδώ η ευρωπαϊκή εμπειρία είναι διδακτική - ούτε μεσοπρόθεσμα με μια εκδοχή «καλού ΠΑΣΟΚ» και συνάθροισης «αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων», που ξαφνικά θα βρεθούν στην εξουσία.

Και εδώ βρίσκεται η λυδία λίθος της δικής μας λογικής. Μιας λογικής που καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, όταν ρωτούν «θριαμβευτικά»:

«Καλά αυτά που λέτε. Αν όμως αύριο βρεθείτε στην εξουσία, τι θα κάνετε;».

Εμείς δε θα «βρεθούμε» αύριο στην εξουσία. Θα φτάσουμε αργότερα, μεθαύριο πορευόμενοι με ένα πλειοψηφικό ρεύμα κοινωνικό και πολιτικό και μέσα από κοινωνικές διεργασίες που θα εμπεριέχουν από τη φάση της αντιπολίτευσης ακόμα, στοιχεία ενός μοντέλου ανταγωνιστικού στο καπιταλιστικό σύστημα.

Ηδυνατότητα αυτής της μεγάλης αντικαπιταλιστικής συμμαχίας να ανατρέπει επιλογές, να αλλάζει συσχετισμούς, να προωθεί δομικές αλλαγές, να διευρύνει και να ουσιαστικοποιεί τη λειτουργία των θεσμών, να δημιουργεί νέους, να αποδυναμώνει με σύνθετες παρεμβάσεις τα στηρίγματα των διευθυντικών τάξεων, να συντονίζεται με τους αγώνες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και να πραγματοποιεί επαναστατικά άλματα, όταν η ιστορική συγκυρία το επιτάσσει είναι ορισμένες προϋποθέσεις, για να παραμείνει συνδεδεμένο το ζήτημα της εξουσίας για την Αριστερά, με αυτό του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Δεν είμαστε εμείς που θα βάλουμε για άλλη μια φορά το κάρο μπροστά από το άλογο.

Η ψήφος στα ψηφοδέλτια της συνεργασίας έχει εγγεγραμμένες και αυτές τις προοπτικές που πρέπει να αποτελέσουν ένα από τα κριτήρια επιλογής για τις 9 του Απρίλη.

Ας απαντήσουμε θετικά στις προκλήσεις των καιρών με μια Αριστερά αυτόνομη και ριζοσπαστική.


Χρήστος ΜΑΡΓΑΝΕΛΗΣ
Στέλεχος της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΠΑΣΟΚ και η ...αριστερή στροφή (2007-09-26 00:00:00.0)
Ενα Αριστερό Εργατικό Λαϊκό Μέτωπο (2003-12-12 00:00:00.0)
«Νέες υποχρεώσεις και ευθύνες» (2002-10-18 00:00:00.0)
Ψηφοδέλτια μάχης (2002-09-20 00:00:00.0)
Πρώτο βήμα για το Μέτωπο η συνεργασία με το ΚΚΕ (2000-03-25 00:00:00.0)
Εκλογική συσπείρωση στην προοπτική του Μετώπου (2000-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ