Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να διατυπωθεί η αντίρρηση στην κάλπη

Οι νέοι με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων. Κορυφαία στιγμή οι καθημερινές μεγαλείώδεις κινητοποιήσεις στην διάρκεια του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην γειτονική Γιουγκοσλαβία, πέρσι την άνοιξη, απο όπου και τα στιγμυότυπα
Οι νέοι με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων. Κορυφαία στιγμή οι καθημερινές μεγαλείώδεις κινητοποιήσεις στην διάρκεια του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην γειτονική Γιουγκοσλαβία, πέρσι την άνοιξη, απο όπου και τα στιγμυότυπα
Σε μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης, αλλά με κεντρικό άξονα την Παιδεία, συμμετείχαν προχτές το βράδυ, οι μαθητές και καθηγητές του 1ου Νυχτερινού ΤΕΕ Περιστερίου, στα πλαίσια της περιοδείας που έκανε ο Παναγιώτης Σινιόρος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, στη Β' Αθήνας.

Ο Π. Σινιόρος απευθυνόμενος προς τους μαθητές και τους καθηγητές του ΤΕΕ, αναφέρθηκε στο χώρο της Παιδείας λέγοντας ότι ήταν χώρος πλήρης αγώνων. «Η αντιπαράθεσή μας με την κυβερνητική πολιτική αφορά το σκοπό του σχολείου, δηλαδή τι ανθρώπους θέλει να διαμορφώσει. Τη διαμόρφωση ενός φτηνού εργατικού δυναμικού, πειθήνιου, υποταγμένου, έτοιμου για παραπέρα εκμετάλλευση, χωρίς τη βασική στέρεη μόρφωση, με προσωρινές μόνο γνώσεις, ανέτοιμου ουσιαστικά να αντιμετωπίσει τη ζούγκλα του καπιταλισμού, χωρίς αυτοπεποίθηση», επισήμανε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε διάφορα στοιχεία που προκύπτουν από την εφαρμογή της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης». Συγκεκριμένα, περίπου 25.000 μαθητές της Α' και Β' Λυκείου έμειναν στην ίδια τάξη, ενώ περισσότεροι από 70.000 μαθητές δε συνέχισαν ή υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους στο Λύκειο, για τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ). Ενώ ένας μεγάλος αριθμός των μαθητών που εγκαταλείπουν το Λύκειο, απομακρύνεται γενικά από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ενώ για τα ΤΕΕ, ο Π. Σινιόρος επισήμανε ότι στοιβάζονται σε αυτά δεκάδες χιλιάδες των μαθητών που αποπέμπονται από το Λύκειο, δεν προσφέρουν ούτε μόρφωση, ούτε επάγγελμα στους αποφοίτους τους, λειτουργούν σαν δεξαμενή αποβλήτων της εκπαίδευσης.

Στην ερώτηση μαθητή σχετικά με την πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο, ο Π. Σινιόρος απάντησε: «Η βασική εκπαίδευση πρέπει να γίνει σύμφωνα με την πρότασή μας, δωδεκάχρονη ώστε να υπηρετήσει τον ένα και μοναδικό σκοπό της, σχολείο με ενιαία δομή, πρόγραμμα και λειτουργία, διοίκηση και εκπαιδευτικό προσωπικό. Το σχολείο πρέπει να είναι όργανο κοινωνικής διαπαιδαγώγησης σταθερής, δημιουργικής και ολόπλευρα αρμονικά διαμορφωμένης προσωπικότητας».

Προς τους καθηγητές του ΤΕΕ επισήμανε ότι είναι «απαράδεκτο για μας ενώ για χρόνια καλύπτετε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να συνεχίζεται η ομηρία σας σε 8μηνες - 9μηνες συμβάσεις με το επίσης απαράδεκτο καθεστώς του ωρομισθίου, με τις πληρωμές κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα».

Μιλώντας για τη λύση, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι η συμμετοχή στους αγώνες και η συσπείρωση μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. «Τη Δευτέρα, είπε, να βρούμε διατυπωμένη την αντίρρησή μας στην κάλπη. Να φωνάξουμε ότι αρνούμαστε να συνεχίσουμε, να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο. Η ψήφος στο ΚΚΕ, σίγουρα δε θα πάει χαμένη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ