Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ 9ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Πώς θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα

Σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών η δοκιμή λειτουργίας του συστήματος μετάδοσης των αποτελεσμάτων

Την επομένη των εκλογών θα είναι γνωστοί οι βουλευτές της νέας Βουλής, καθώς το βράδυ της 9ης Απριλίου θα μεταδοθούν μόνο τα αποτελέσματα των κομμάτων και των μεμονωμένων υποψηφίων. Σύμφωνα με τη ΔΕΛΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ το πρώτο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα αναμένεται να μεταδοθεί στο διάστημα από τις 10 έως τις 11 το βράδυ, ανάλογα με τη διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα σε ψήφους κόμματα.

Ο τρόπος με τον οποίο θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα περιγράφεται αναλυτικά σε εγκύκλιο που έχει στείλει το υπουργείο Εσωτερικών στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ), οι οποίες έχουν την ευθύνη συγκέντρωσης των τηλεγραφημάτων και αποστολής τους στο κεντρικό συνεργείο του υπουργείου. Σήμερα δε, στο υπουργείο Εσωτερικών θα πραγματοποιηθεί η δοκιμή λειτουργίας του συστήματος μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με αυτό, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι των εκλογικών τμημάτων, αμέσως μόλις τελειώσει η διαλογή των ψήφων, τηλεγραφούν στον νομάρχη το αποτέλεσμα της περιφέρειας που υπάγεται το εκλογικό τμήμα. Το αποτέλεσμα των ειδικών εκλογικών τμημάτων, μεταδίδεται στη Νομαρχία της περιφέρειας στην οποία ανήκουν οι ψηφοφόροι τους. Ακολούθως η Νομαρχία ελέγχει την πληρότητα των στοιχείων του κάθε τηλεγραφήματος, καθώς και αν αυτά συμφωνούν με τα αντίστοιχα των εκλογικών καταλόγων και το μεταδίδει αμέσως τηλεφωνικά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ειδικά συνεργεία θα παραλαμβάνουν τα στοιχεία κάθε τηλεγραφήματος και αφού τα καταγράψουν και τα ελέγξουν, τα καταχωρούν σε ειδικά έντυπα τηλεγραφήματα και ακολούθως τα εισάγουν στους κεντρικούς υπολογιστές. Το σχετικό αποτέλεσμα, μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα παρουσιάζεται σε τερματικές οθόνες και θα αναμεταδίδεται αυτόματα από τους σταθμούς τηλεόρασης και τα ραδιόφωνα.

Οταν συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα, κατά κόμματα και μεμονωμένους υποψήφιους, όλων των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας, αυτά θα μεταδοθούν αθροιστικά από τις Νομαρχίες στο υπουργείο. Ειδικά για τον νομό Αττικής, τα τηλεγραφήματα από τα εκλογικά τμήματα του Δήμου Αθηναίων θα φτάνουν στη Νομαρχία Αθηνών με αγγελιοφόρο, ενώ από την υπόλοιπη Αττική μέσω ΟΤΕ. Ακολούθως η Νομαρχία Αθηνών θα τα μεταδώσει τηλεφωνικά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι σταυροί

Μετά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των κομμάτων, οι πρόεδροι των Εφορευτικών Επιτροπών θα μεταδώσουν στις Νομαρχίες τα αποτελέσματα σε σταυρούς προτίμησης των υποψηφίων βουλευτών. Στο σχετικό τηλεγράφημα θα πρέπει να εμφανίζονται αναλυτικά τα εξής στοιχεία: συνολικά αποτελέσματα σε ψήφους προτίμησης για κάθε κόμμα, για κάθε μεμονωμένο υποψήφιο και για κάθε υποψήφιο βουλευτή. Ακολούθως οι Νομαρχίες θα μεταδώσουν στο υπουργείο Εσωτερικών τα αθροιστικά αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων που υπάγονται στην περιφέρειά τους.

Η μεταφορά των τηλεγραφημάτων από το εκλογικό τμήμα στο αρμόδιο γραφείο του ΟΤΕ ή στην οικεία Νομαρχία, θα γίνεται από υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα καταστήματα των οποίων θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τη μετάδοση των αποτελεσμάτων απ' όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ