Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Με σιγουριά

Οι μέρες που μείνανε ως την κάλπη δεν είναι πολλές. Την Κυριακή των εκλογών, καθένας - καθεμιά, όλοι οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, θα εκφράσουν την πολιτική τους επιλογή με την ψήφο τους. Μα πρέπει να 'ναι αποφασισμένοι. Να ασκήσουν το δικαίωμα που τους δίνει μια δυνατότητα. Τη δυνατότητα να στείλουν το δικό τους μήνυμα, με το αποτέλεσμα της κάλπης. Και πρέπει να το κάνουν με σιγουριά. Αυτή τη σιγουριά που θέλουν να νιώθουν για την ίδια τη ζωή και το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους.

Αυτή τη ζωή που από δικαίωμα του ανθρώπου, οι κυβερνήσεις το κάνουν «ευκαιρία». Το δικαίωμα στη δουλιά, γίνεται «ευκαιρία», χωρίς αντίκρισμα. Το δικαίωμα στη ζωή και στην ολόπλευρη κάλυψη των αναγκών των απλών ανθρώπων του μόχθου, χωρίς το άγχος του αύριο, το δικαίωμα στον ελεύθερο μετά τη δουλιά χρόνο, για μόρφωση, ψυχαγωγία και ανάπαυση, όλα γίνονται «ευκαιρία», αλλά ποιος μπορεί να την κατακτήσει όταν η φτώχεια και η ανεργία αυξάνουν, μαζί με τον πλούτο που καρπώνονται οι ισχυροί επιχειρηματίες; Οταν η υγεία αγοράζεται ακριβά, η παιδεία και η μόρφωση γίνονται άπιαστο όνειρο για τα παιδιά του λαού; Οταν τα γηρατειά αντιμετωπίζονται σαν άχρηστο βαρίδι αυτής της κοινωνίας και ανοίγει τους σύγχρονους «Καιάδες» της εξαθλίωσής τους; Ευκαιρίες απασχόλησης, ευκαιρίες σύνταξης, ευκαιρίες πληρωμής ενσήμων, ευκαιρίες μόρφωσης και άλλα πολλά που ανέξοδα καθημερινά στήνονται σαν δόλωμα για την υφαρπαγή της ψήφου.

Τους κάνουν τη ζωή «ευκαιρία». Την «ευκαιρία» της ανασφάλειας του πολέμου που επιβάλλει η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Κι ύστερα σου λένε «Ισχυρή Ελλάδα» και «Καλύτερη Ελλάδα». Και αναρωτιέσαι, ποιος θα την κάνει; Το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ; Και για ποιον θα την κάνει; Για τον απλό λαό; Μα του 'κανε τη ζωή του «ευκαιρία». Μια ευκαιρία, πολλές ευκαιρίες, για να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Αυτή είναι η πολιτική τους, η δράση τους, η υπερηφάνεια και η σιγουριά τους στην ΟΝΕ και το ΝΑΤΟ. Και πασχίζουν ν' αποδείξουν ποιος από τους δυο το κάνει καλύτερα για να ξαναγίνει κυβέρνηση, κι ύστερα πάλι να 'ρθουν τα χειρότερα. Κατάργηση του 8ωρου και απασχολήσιμοι, μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η ανεργία στο φουλ.

Ομως και τώρα, την ώρα της ψήφου, μπορούν οι καταπιεσμένοι να κάνουν τις «ευκαιρίες» σιγουριά για τους ίδιους. Ρίχνοντας το πιο καυτό κόκκινο βόλι, για να ηττηθεί και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Για να δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ, η πολιτική του λαϊκού μετώπου, η σιγουριά για το άνοιγμα της προοπτικής των εργαζομένων. Γιατί το ΚΚΕ, το γνώρισαν και το 'μαθαν από την ίδια τη ζωή τους. Στο μετερίζι της απεργίας των εργατών. Στα μπλόκα του αγώνα της αγροτιάς. Στην πάλη της νεολαίας για μόρφωση των παιδιών του λαού. Στο μεγάλο αντιπολεμικό μέτωπο, για να φράξουμε το δρόμο στους πολεμοκάπηλους μεγιστάνες του πλούτου. Αυτή τη σιγουριά της δύναμής του, ο λαός μπορεί να την εκφράσει πολιτικά με το ΚΚΕ. Δεν είναι ώρα επιλογής κυβέρνησης, από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τις εφεδρείες τους. Είναι ώρα να γίνει η πολιτική δύναμη του λαού, δυναμική του λαϊκού μετώπου, ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, για ν' ανοίξει ο δρόμος της οριστικής πολιτικής ήττας της ολιγαρχίας. Και σ' αυτό η ψήφος της Κυριακής θα συμβάλλει αποφασιστικά.


Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ