Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρωταγωνιστής του δικομματικού «διλήμματος»

Κρατά  πονηρά «χαμηλούς τόνους», ισχυρίζεται ότι είναι πρώτη δύναμη και προβάλλει το φιλολαϊκό προσωπείο της. Στη μάχη των εντυπώσεων Αβραμόπουλος, Σαμαράς

«Χαμηλούς τόνους» για να μη δώσει αφορμή για καλλιέργεια «αντιδεξιάς συσπείρωσης», συντήρηση του δικομματικού διλήμματος ώστε να μεγαλώσει η πίεση στους ταλαντευόμενους, εμμονή στη δημαγωγία και στην προβολή του φιλολαϊκού προσωπείου. Αυτή είναι η τακτική της ηγεσίας της ΝΔ τα τελευταία 24ωρα πριν τις κάλπες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια εικόνα «προβαδίσματος» έναντι του ΠΑΣΟΚ, την οποία περισσότερο προσπαθούν να τη στηρίξουν στο «άγχος» και στην «ανασφάλεια» που δείχνει το ΠΑΣΟΚ και λιγότερο με τις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, ρίχνουν όλο το βάρος τους στη σημερινή συγκέντρωση - σώου στο ΟΑΚΑ, επιδιώκοντας τη μεταφορά δεκάδων χιλιάδων οπαδών. Ο Κ. Καραμανλής μετά την επίσκεψή του στο εκλογικό κέντρο της ΝΔ στο Σύνταγμα, εμφανίστηκε «υπερκομματικός» επιχειρώντας να καθησυχάσει και διευκολύνει μετακινήσεις δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς το κόμμα του. Δήλωσε ότι σέβεται τους πολιτικούς αντιπάλους, ότι έχει ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές και ως κυβέρνηση θα ενδιαφέρεται μόνο για την ικανότητα και την εντιμότητα. Δεν παρέλειψε βέβαια να παρουσιαστεί ως νικητής των εκλογών αλλά συγκρατημένα, λέγοντας ότι «πάμε πολύ καλά, είμαστε πολύ κοντά στη νίκη».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ επιχείρησε χτες να υπονομεύσει την αξιοπιστία των τελευταίων «δεσμεύσεων» και των εξαγγελιών του Κ. Σημίτη, εφαρμόζοντας όπως είπε την τακτική ότι «στις προκλήσεις απαντάμε με επιχειρήματα». Στην κατεύθυνση αυτή προσπάθησε να αντιστρέψει την κατηγορία του πρωθυπουργού ότι τυχόν υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Κ. Καραμανλή θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία προς την ΟΝΕ. Με τις εξαγγελίες που έχει κάνει ο Κ. Σημίτης (10χίλιαρο στις εισφορές του ΙΚΑ, δύο πακέτα παροχών 400 και 500 δισ., σύνταξη στις 150.000 δρχ.) δεν «τινάζει το πρόγραμμα σύγκλισης;» αναρωτήθηκε ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος. Επιχειρώντας να εμφανίσει διαφορές μεταξύ των «δύο», υποστήριξε ότι αυτοί δε θα υποσχεθούν τίποτα πέρα από το πρόγραμμά τους καθώς και ότι η στάση σοβαρότητας που επιδεικνύουν εκφράζει τη «σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα»! Υποδαυλίζοντας τη δικομματική μπουρδολογία, ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ως «σύγχρονος Ιανός», αφού εμφανίζει και το πρόσωπο της οξύτητας και των ύβρεων και ένα πρόσωπο φτασιδωμένο προκειμένου να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης δε σταματά να ισχυρίζεται ότι η ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή πρώτο κόμμα και επικαλείται μάλιστα και δημοσκοπήσεις που το επιβεβαιώνουν.

Χτες «έσπασαν τη σιωπή» τους και επιστρατεύτηκαν υπέρ της ΝΔ οι Δ. Αβραμόπουλος και Αντ. Σαμαράς. Ο πρώτος επέλεξε το ραδιόφωνο του «Αντέννα» για να δηλώσει ότι «και βέβαια στηρίζει την παράταξη από την οποία προέρχεται και στην οποία ανήκει», αλλά πρόσθεσε ότι παραμένει συνεπής προς τους Αθηναίους και το θεσμό που υπηρετεί. Ο δεύτερος σε δήλωσή του αναφέρει ότι στηρίζει «την εκλογική μάχη του Κ. Καραμανλή» -όχι τη ΝΔ - και κάλεσε τους οπαδούς της ΠΟΛ.ΑΝ. σε όλη τη χώρα να συμπορευτούν με αυτή την απόφαση. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε αυτονόητη τη δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου, ενώ σχολίασε με «απαξιωτικό» τρόπο την προσχώρηση μελών της ΠΟΛ.ΑΝ. στο ΠΑΣΟΚ, τα οποία συναντήθηκαν χτες με τον Κ. Σημίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ