Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με «επιστολική ψήφο» ζητούν να ψηφίζουν οι μετανάστες

Για άλλη μια φορά οι Ελληνες μετανάστες και φοιτητές του εξωτερικού θα στερηθούν του δικαιώματος της ψήφου στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Το αναφαίρετο αυτό συνταγματικό δικαίωμα για τους Ελληνες μετανάστες παραμένει κενό γράμμα.

Με αγωγή που κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών Ελληνες της Γερμανίας, που είναι μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Επιστολικής Ψήφου, ζητούν να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής διά της «αποστολής ψήφου».

Οι Ελληνες της Γερμανίας υποστηρίζουν ότι το δικαίωμα του εκλέγειν μόνο θεωρητικά τούς έχει δοθεί, αφού στην πράξη δεν έχει προβλεφτεί η δυνατότητα να το ασκήσουν. Επίσης, ζητούν και συμβολική αποζημίωση για την ηθική βλάβη που, όπως υποστηρίζουν, έχουν υποστεί.

Τέλος, επικαλούνται το άρθρο 51 του Συντάγματος και επικρίνουν την κυβέρνηση, γιατί δεν κατατέθηκε σχετικός νόμος που να μπορούν να ψηφίζουν και οι Ελληνες του εξωτερικού, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να έρθουν στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στις ευρωεκλογές μπορούν να ψηφίζουν οι Ελληνες μετανάστες στις χώρες όπου ζουν και εργάζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ