Πέμπτη 6 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να πάρουν καλό μάθημα οι αρχιτέκτονες της ευρωπροσαρμογής και της ΝΑΤΟσυναίνεσης
  • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι συνυπεύθυνοι, γιατί εναλλάξ οι μεν αποφάσιζαν, οι δε συναινούσαν, καυγαδίζοντας μόνο μεταξύ τους για τη διαχείριση, για το πάπλωμα
  • Ο δικομματισμός και η πλουτοκρατία θα νιώσουν άσχημα, θα νιώσουν δέος και φόβο, αν ταυτόχρονα ανέβει αισθητά το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ

«Ο γνήσιος πατριωτισμός και διεθνισμός δεν μπορεί να συμβιβάζεται με την υποταγή και την υπόκλιση σ' αυτούς τους οργανισμούς, με τον υποκινούμενο εθνικισμό. Στις 9 του Απρίλη πρέπει να πάρουν ένα καλό μάθημα οι αρχιτέκτονες της ευρωπροσαρμογής, της ΝΑΤΟσυναίνεσης. Μαύρο στο δικομματισμό, δύναμη στο ΚΚΕ, που εγγυάται ότι θα δώσει τη μάχη της αντίστασης, της λαϊκής αντιπολίτευσης». Τα παραπάνω σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής της ομιλίας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος, στο Πεδίον του Αρεως.

«Απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό», τόνισε στην αρχή της ομιλίας της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «στα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου που υποφέρουν, στη νεολαία, στους ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού και της επιστήμης που αντιστέκονται, στους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους που δεν εγκατέλειψαν διαχρονικές αξίες και οράματα».

Το ΚΚΕ δεν έσκυψε το κεφάλι, πάλεψε

«Στα χρόνια που πέρασαν», συνέχισε η ομιλήτρια, «προσπαθήσαμε να είμαστε δίπλα στο λαό, στα καθημερινά προβλήματά του, στους καημούς, ιδιαίτερα στους αγώνες του. Μη δίνετε ούτε μιας δεκάρας σημασία σ' αυτούς που λένε ότι οι αγώνες είναι μάταιοι, ότι δε φέρνουν αποτελέσματα.


Αν έλειπαν και αυτοί οι αγώνες που έγιναν, αν έλειπαν οι λαϊκές αντιστάσεις, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Οι αγώνες του κομμουνιστικού εργατικού, λαϊκού κινήματος, τα ιδανικά και οι θυσίες της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα, βρίσκονται ψηλά στη συνείδησή μας.

Εύκολο είναι να τιμάς το παρελθόν. Αυτό που μετράει σήμερα, είναι πόση ετοιμότητα και θέληση έχουμε για θυσίες. ΤΩΡΑ που η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού κατά των λαών βρίσκεται μπροστά σε νέους γύρους.

Τόλμησαν να μας επιρρίψουν τη συκοφαντία ότι δε σεβόμαστε τους νόμους και τις αποφάσεις της Βουλής, δίνοντας προτεραιότητα στη δράση και την κινητοποίηση των λαϊκών δυνάμεων και κινημάτων.

Νόμιμο και δίκαιο είναι αυτό που συμφέρει τους πολλούς, το λαό, τα εργατικά λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους και την αγροτιά, τις γυναίκες που υποφέρουν, τη νεολαία μας, τη διανόηση, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού που αντιστέκονται».

Υπάρχει και ο Προμηθέας

«Ο Σωκράτης», παρατήρησε η Αλέκα Παπαρήγα, «θύμα άδικης δικαστικής απόφασης, αυτοκτόνησε με το κώνειο, γιατί δεν ήθελε να παραβιάσει το νόμο των θεών.

Υπάρχει όμως και ο Προμηθέας, ο ήρωας απελευθερωτής που στάθηκε ατρόμητος απέναντι στον άδικο νόμο. Κλέβει τη φωτιά που κρατούσαν ζηλότυπα οι θεοί και την παραδίδει στους φυσικούς ιδιοκτήτες τους, τους ανθρώπους. Η πιο έξοχη ανθρωπιά και νομιμότητα αναδεικνύεται μέσα από αυτήν την πράξη.

Η αντίσταση και όχι η συναίνεση και υποταγή είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει απέναντι στις νέες μορφές και μεθόδους εκμετάλλευσης του μόχθου του λαού μας, απέναντι στα πυρά της σύγχρονης ιδεολογικής τρομοκρατίας και πνευματικής καταπίεσης. Η άμυνα είναι αναγκαία, ακόμα πιο αναγκαία σήμερα είναι η λαϊκή αντεπίθεση. Ετσι ο λαός μας θα απαντήσει στο νέο κύμα των απάνθρωπων και βάρβαρων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έρχονται είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε με κυβέρνηση ΝΔ, στο πρόγραμμα "σύγκλισης", στο γκρέμισμα του ασφαλιστικού συστήματος».

Νόμιμοι και παράνομοι

«Ας σκεφθεί καλύτερα ο λαός μας», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «ποιος είναι παράνομος, ποιος παραβιάζει ακόμα και την τυπική νομιμότητα.

- Είναι ηθικά και πολιτικά νόμιμοι αυτοί που αποφασίζουν πολιτικές που οδηγούν στην αύξηση της ανεργίας, που οδήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία σε ένα καθεστώς προγραμματισμένης χρεοκοπίας, στα νοσοκομεία με τεράστια ελλείμματα, στις συντάξεις πείνας;

- Σέβονται το Σύνταγμα όλοι αυτοί που υπογράφουν και ξεπουλούν τον παραγωγικό πλούτο της χώρας στους Ελληνες και ξένους καπιταλιστές, στους μονοπωλιακούς ομίλους, τον πλούτο δηλαδή που παράγει η ανθρώπινη εργασία, και μόνο η ανθρώπινη εργασία;

- Εκείνοι που υπογράφουν συνθήκες με τις οποίες εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα; Δικαιώνεται ο πόλεμος κατά λαών, νομιμοποιείται η αλλαγή συνόρων; Είναι ηθικά και πολιτικά νόμιμοι αυτοί που διαβεβαιώνουν το λαό ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θέλουν τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού;

- Αυτοί που αγοράζουν κυρίως από τις ΗΠΑ υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα, που δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο την άμυνα της χώρας, αλλά περιλαμβάνουν και επιθετικά όπλα στη διάθεση των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων; Αυτοί που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής ακόμα περιόδου συμφωνίες για αγορά αεροπλάνων χωρίς την απαραίτητη εξάρτυση και τα ανταλλακτικά;

- Αυτοί που έχουν αλλάξει πλήρως την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, τις έχουν θέσει στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, είναι νόμιμοι;

- Αυτοί που θέλουν να φτιάξουν στρατό με φαντάρους = μισθοφόρους, ξεγελώντας τους νέους ότι αυτό θα αποφέρει τη μείωση της θητείας;

- Είναι νόμιμοι αυτοί που οδηγούν τα επόμενα χρόνια το 50% των μαθητών και μαθητριών να φθάνουν το πολύ ως το απολυτήριο γυμνασίου, να μην μπορούν να τελειώσουν το λύκειο; Να έχουμε απόφοιτους λυκείου και πανεπιστημίου πολλών ταχυτήτων, πληβείους και πατρικίους;

- Σε ποια αρχή, αλλά και σε ποια επιστημονική βάση στηρίζονται όλοι εκείνοι που απαντάνε στη μεγάλη επιταγή να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί η έξαρση της ναρκομανίας, με τη λογική των υποκατάστατων και του διαχωρισμού των ουσιών σε μαλακές και σκληρές;»

Προκαλεί η διαμάχη τους για τη διασφάλιση της δημοκρατίας

«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», παρατήρησε η ομιλήτρια, «είναι συνυπεύθυνοι, γιατί εναλλάξ οι μεν αποφάσιζαν, οι δε συναινούσαν, καυγαδίζοντας μόνο μεταξύ τους για τη διαχείριση, για το πάπλωμα.

Θέλουμε μια Ελλάδα ισχυρή, όχι όμως στο πλευρό των δυνάμεων του πολέμου και της βίας κατά των λαών, αλλά μια Ελλάδα ισχυρή, που σηκώνει κεφάλι και αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Αυτό που προκαλεί βάναυσα τη νοημοσύνη του λαού μας, αυτό που μας εξεγείρει κυριολεκτικά είναι η διαμάχη ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔποιο από τα δύο κόμματα εξασφάλισε τη δημοκρατία στον τόπο μας!

Ακούσαμε τον κύριο Σημίτη, αλλά και άλλα κυβερνητικά, κομματικά στελέχη να αισθάνονται ευτυχισμένοι "γιατί τώρα δεν έχουμε ξερονήσια στην Ελλάδα"! Μας είπαν ότι "ο Ελληνας μπορεί να μιλάει ελεύθερα και να διαβάζει ελεύθερα την εφημερίδα του στο καφενείο"!

Τα στελέχη της ΝΔ δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν ότι χάρη σ' αυτή είναι νόμιμο το ΚΚΕ, καταργήθηκαν οι διαχωριστικές γραμμές.

Για τα δύο κόμματα η δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με το δικαίωμα στη δουλιά, το δικαίωμα στην απεργία, στη διαδήλωση, στην ελεύθερη πληροφόρηση. Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει θέμα δημοκρατίας, όταν υπουργοί της εργολαβικά παραπέμπουν εφημερίδες και δημοσιογράφους στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Η δημοκρατία γι' αυτούς είναι εντελώς συμβατή με την εργοδοτική τρομοκρατία, την ομηρία νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους με ρουσφέτια, το καθεστώς προσωρινής απασχόλησης, τις μετατάξεις, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τα ψευτοσεμινάρια.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις διώξεις σε βάρος αγωνιζόμενων εργατών, τις τρομοκρατικές απολύσεις εργατών, τα ματ και τη βία που συνάντησαν απεργοί και διαδηλωτές που βρέθηκαν σε απόγνωση, τόσο επί ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΝΔ. Δεν υπάρχει απεργία που να έφθασε στα δικαστήρια και να κρίθηκε νόμιμη. Για ποια δημοκρατία γίνεται λόγος σήμερα;

Εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πάνω από 10.000 αγρότες δικάστηκαν, καταδικάστηκαν ή βρίσκονται υπό ομηρία μπροστά σε δίκες ή με αναστολή. Μαθητές και εκπαιδευτικοί, φιλειρηνιστές, διώκονται ως ταραξίες σήμερα. Κούρδοι, Αλβανοί και άλλοι οικονομικοί μετανάστες, πολιτικοί πρόσφυγες αντιμετώπισαν την εκσυγχρονιστική "σκούπα", τη συκοφαντία ότι αυτοί ευθύνονται για την ανεργία και την έξαρση της εγκληματικότητας.

Η πολιτική τους λιπαίνει το έδαφος του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας.

Και οι δύο τους ξέχασαν ότι δεν υπάρχει ούτε ένα δημοκρατικό δικαίωμα στον τόπο μας που δεν κατακτήθηκε με αγώνες.

Και οι δύο τους δε θέλουν να αναγνωρίσουν ότι διαχωριστικές γραμμές υπάρχουν, όχι βεβαίως μέσα στο λαό, ανάμεσα σε απλούς εργαζόμενους όπου και αν ανήκουν. Διαχωριστικές γραμμές υπάρχουν και είναι πολύ βαθιές, ανάμεσα στην πλουτοκρατία, τα μονοπώλια και το λαό, ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές επιλογές και οργανισμούς και το λαό. Οσο υπάρχουν αυτές οι διαχωριστικές γραμμές, η δημοκρατία θα είναι καχεκτική έως ανύπαρκτη.

Αυτές τις διαχωριστικές γραμμές θα τις καταργήσει η λαϊκή πάλη, ο ταξικός αγώνας, η λαϊκή συμμαχία με τη νίκη του λαού, με τη λαϊκή εξουσία στην προοπτική».

Το κρίσιμο ερώτημα

«Αντίσταση ή υποταγή», συνέχισε η ομιλήτρια, «ρήξη ή ενσωμάτωση είναι ένα ερώτημα που σημάδεψε την πορεία της ανθρωπότητας ολόκληρης. Το περιεχόμενο βεβαίως δεν είναι το ίδιο, αλλά η ουσία του ερωτήματος παραμένει.

Το φλέγον πρόβλημα είναι αν υπάρχει διέξοδος στη σημερινή αφόρητη κατάσταση, αν υπάρχει ελπίδα για το λαό μας να ζήσει καλύτερες μέρες.

Εμείς απαντάμε κατηγορηματικά, ναι, υπάρχει λύση και διέξοδος. Η ιστορία δε σταματά, ο λαός μας δε θα αυτοκτονήσει. Δεν είναι ανίκητος και απόρθητος ο δικομματισμός. Δεν είναι της μοίρας του λαού μας να αισθάνεται δέσμιος της ΟΝΕ ή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες,

Μπροστά στο λαό μπαίνουν πελώρια ερωτήματα και αληθινές, όχι ψεύτικες προκλήσεις:

- Αντίσταση στην ΟΝΕ και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ ή προσαρμογή και ενσωμάτωση;

- Ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα ή λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία;

- Καπιταλισμός ή σοσιαλισμός;

Για να σταθμίσει ο λαός μας, ιδιαίτερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία την ψήφο της, δε χρειάζεται να δώσουν σήμερα πλήρεις, οριστικές απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα.

Απάντηση όμως στο ερώτημα λαϊκή αντιπολίτευση ή ενσωμάτωση στη διαχείριση που επαγγέλλονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πρέπει να δοθεί.

Ο δικομματισμός δεν αντιμετωπίζεται δίνοντας περισσότερη δύναμη στον ένα από τους δύο, αλλά με καταδίκη και των δύο.

Ο δικομματισμός δεν αντιμετωπίζεται ελπίζοντας απλά ότι μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς ή κεντροαριστεράς είναι το μικρότερο κακό».

Ο λαός να πετύχει μια πρώτη ρεαλιστική νίκη

«Με την ψήφο μας στις 9 Απρίλη», παρατήρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «δεν μπορούμε να φέρουμε τα πάνω - κάτω. ΜΠΟΡΕΙ όμως ο λαός μας να αφαιρέσει εμπόδια, να μειώσει τις δυσκολίες.

Νίκη θα αποτελέσει αν τα δύο κόμματα χάσουν μαζικά λαϊκές ψήφους. Νίκη θα είναι αν η επόμενη κυβέρνηση αισθάνεται αδύναμη, φοβισμένη να περάσει με αέρα, με βήμα ταχύ το νέο κύμα των νεοφιλελεύθερων μέτρων, αρχής γενομένης από το σάρωμα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Ο δικομματισμός και η πλουτοκρατία θα νιώσουν άσχημα, θα νιώσουν δέος και φόβο, αν ταυτόχρονα ανέβει αισθητά το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ. Αν τα ενωτικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ παντού, στα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο, σπάσουν τα προγνωστικά τα δικά τους και τα δικά μας.

Το ΚΚΕ έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να δώσει το πιο αποτελεσματικό και οδυνηρό χτύπημα στο δικομματισμό και μετά τις εκλογές.

Γιατί η πολιτική του είναι σαφώς οριοθετημένη από τους δύο διαχειριστές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Δε μασάμε τα λόγια μας, ούτε αφήνουμε πόρτες ανοιχτές να τα βρούμε με το ΠΑΣΟΚ η με τη ΝΔ μετεκλογικά. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που διαθέτει το ΚΚΕ είναι η πρότασή του για να συγκροτηθεί το Λαϊκό Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο στο κοινωνικό και το πολιτικό επίπεδο. Ενα σύγχρονο ΕΑΜ, μια σύγχρονη κοινωνική και πολιτική συμμαχία, που θα αγωνιστεί όχι μόνο κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και κατά της πλουτοκρατίας, των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δεσμεύσεων σε βάρος της χώρας μας.

Δεν είμαστε ήδη μόνοι μας, τώρα. Δε θέλουμε να μείνουμε μόνοι μας. Απόδειξη η σύνθεση στα ψηφοδέλτιά μας. Σε κάθε βήμα μας βρίσκουμε σημαντικές για τα σημερινά δεδομένα σύμμαχες λαϊκές δυνάμεις, πολιτικές ομάδες και κινήσεις, κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες, κοινωνικές ταξικές οργανώσεις, δυνάμεις της νεολαίας και του κινήματος γυναικών, δυνάμεις της ειρήνης κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Υπολογίζουμε στις αναδιατάξεις που ο λαϊκός παράγοντας θα επιβάλει.

Το Μέτωπο θα ξεκινήσει ως μέτωπο αντίστασης, θα αναδειχτεί ως το αντίπαλο δέος, αλλά δε θα μείνει εκεί. Στο δρόμο του Μετώπου θα ανοίγονται οι προϋποθέσεις για πιο ουσιαστικές αλλαγές, θα τεθεί θέμα εξουσίας. Ελάτε μαζί μας και όλοι εσείς που σήμερα ίσως θεωρείτε άπιαστο όνειρο τη λαϊκή εξουσία. Ελάτε στο δρόμο της αντίστασης και στην πορεία θα δείτε ότι τίποτε δεν είναι για το λαό ακατόρθωτο.

Η λαϊκή εξουσία, η λαϊκή οικονομία πρέπει να είναι στην προοπτική μας, εκεί δηλαδή όπου δε θα κυριαρχεί το καπιταλιστικό κεφάλαιο, τα πολυεθνικά μεγαθήρια και το μονοπωλιακό κέρδος.

Μια Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας θα είναι ικανή να βγει από την απομόνωση που την καταδικάζει η ΕΕ, αλλά και το ΝΑΤΟ ειδικά με το νέο δόγμα του.

Η Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας θα έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες να αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας και συμμαχίας με λαούς και κυβερνήσεις.

Οποιος οραματίζεται μια άλλη Ευρώπη που οι λαοί θα τη διαφεντεύουν, πρέπει να έχει καθαρό μέτωπο αντιπαράθεσης και ρήξης με την πολιτική της ΕΕ και την ίδια την ΕΕ, που είναι ενωμένη ως Ευρώπη μόνο για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των πολυεθνικών μεγαθηρίων.

Οποιος οραματίζεται την ειρηνική συμβίωση των λαών, πρέπει να έχει καθαρό μέτωπο αντιπαράθεσης και ρήξης με το ΝΑΤΟ, που είναι μια παγκόσμια συμμαχία μόνο για να θωρακίζει τα συμφέροντα των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στον κόσμο».

Να επαγρυπνούμε

«Κλείστε τα αυτιά σας στο ψέμα», προέτρεψε, ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, «ότι ευρωπαϊστής είναι αυτός που υποτάσσεται στην ΕΕ, ότι διεθνιστής είναι αυτός που υπηρετεί το ΝΑΤΟ.

Ο γνήσιος πατριωτισμός και διεθνισμός δεν μπορεί να συμβιβάζεται με την υποταγή και την υπόκλιση σ' αυτούς τους οργανισμούς, με τον υποκινούμενο εθνικισμό.

Στις 9 του Απρίλη πρέπει να πάρουν ένα καλό μάθημα οι αρχιτέκτονες της ευρωπροσαρμογής, της ΝΑΤΟσυναίνεσης. Μαύρο στο δικομματισμό, δύναμη στο ΚΚΕ, που εγγυάται ότι θα δώσει τη μάχη της αντίστασης, της λαϊκής αντιπολίτευσης.

Το νου σας, ο δικομματισμός αγρυπνεί και εμείς πρέπει να επαγρυπνούμε.

Το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του, θέλει πάση θυσία να κλέψει αριστερές και προοδευτικές ψήφους. Κλείστε τα αυτιά σας στην κοινωνική δημαγωγία της ΝΔ. Μην ξαφνιαστείτε αν τις τελευταίες μέρες και ώρες ριχτούν διάφορα χαρτιά ως ατού, προκειμένου να μπουν στη γωνία το ΚΚΕ, αλλά και τα άλλα κόμματα. Η συκοφαντία, ανοιχτή ή συγκαλυμμένη, η κινδυνολογία και τα γνωστά διλήμματα θα είναι στην πρώτη γραμμή. Κλείστε τα αυτιά σας, και ακούστε μόνο τη φωνή της συνείδησης και της λογικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ