ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
76η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ
Στο απυρόβλητο η κυρίαρχη πολιτική

Ενισχυμένες βγήκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24 Ιούνη η 76η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και των αντιπροσώπων του κλάδου στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Οι δύο γραμμές που συγκρούονται στο συνδικαλιστικό κίνημα, από τη μια αυτή της συναίνεσης και από την άλλη εκείνη της ρήξης με την πολιτική που γεννά τα προβλήματα και της διεκδίκησης λύσεων μέσα από λαϊκούς αγώνες, φάνηκαν και τις τέσσερις μέρες του συνεδρίου.

Η συζήτηση για τον απολογισμό του απερχόμενου ΔΣ, περιορίστηκε ουσιαστικά στην απεργία του περασμένου Σεπτέμβρη, με ευθύνη των «διαχειριστών» της που διαμόρφωσαν το εκπτωτικό πλαίσιό της, προσπαθώντας να στρέψουν την αγανάκτηση και τις αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ ΔΕΕ επισήμαναν ότι δεν αναδείχτηκαν τα ζητήματα της προοπτικής αυτού του αγώνα ούτε συζητήθηκαν τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών ως εργαζόμενων.

Με τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚ να αποφεύγουν να αναφερθούν στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, τη ΔΑΚΕ να στηρίζει ανοιχτά την κυβερνητική πολιτική, την «Αυτόνομη Παρέμβαση» να διατυπώνει αγωνιστικές κορόνες ξεχνώντας τη στάση της ίδιας παράταξης στην ΑΔΕΔΥ και την ΟΛΜΕ, φάνηκε ξεκάθαρα η ανατρεπτική θέση των ταξικών δυνάμεων στους εκπαιδευτικούς.

Οι αντιπρόσωποι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ανέδειξαν τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, κατήγγειλαν τη λογική της συναίνεσης των δυνάμεων που έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΔΟΕ και τόνισαν την ανάγκη αγώνων με κλιμάκωση και περιεχόμενο τέτοιο, ώστε να διαμορφώνει και άλλη συνείδηση στους εκπαιδευτικούς. Επισημαίνοντας ότι η επίθεση στην Παιδεία - και σε όλους τους τομείς - θα ενταθεί, με την όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές να κινείται στο αντιδραστικό δρόμο της Λισαβόνας, ανέδειξαν το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που παλεύει για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών και για αλλαγές σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο με ενίσχυση του ταξικού πόλου. Τόνισαν επίσης την ανάγκη να ενταθεί και ο αγώνας με μορφές πάλης που δε θα είναι αποσπασματικές, που θα συσπειρώνουν ευρύτερες μάζες, μαζί με το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, με ζητήματα αιχμής την Παιδεία, τα εργασιακά και ασφαλιστικά.

Τη συναίνεσή τους στην κυρίαρχη πολιτική επιχείρησαν να κρύψουν πίσω από έναν αγοραίο αντικομμουνισμό οι παρατάξεις που κυριαρχούν στο ΔΣ. Γεγονός που καταγγέλθηκε έντονα από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί τη συμπαράσταση του ΚΚΕ προς την απεργία των εκπαιδευτικών. «Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ δηλώνει απερίφραστα ότι δε δέχεται απειλές από κανέναν και πολύ περισσότερο υπαινιγμούς και συκοφαντίες για τη στάση του ΚΚΕ στους αγώνες των εργαζομένων. Η 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ, ιστορία αγώνων και θυσιών, είναι η απάντηση στους υπηρέτες της αστικής τάξης», σημείωσαν οι αντιπρόσωποι της παράταξης, αναδεικνύοντας, παράλληλα, στοιχεία από την καθημερινή δράση του ΚΚΕ για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή. Στις εκλογές έλαβαν μέρος πέντε (5) παρατάξεις, ψήφισαν 626 αντιπρόσωποι και τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: ΕΣΑΚ - ΔΕΕ: 60 ψήφους, 1 έδρα στο ΔΣ και 15 αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ. ΠΑΣΚ: 247 ψήφους, 5 έδρες στο ΔΣ και 66 αντιπροσώπους. ΔΑΚΕ: 238 ψήφους, 4 έδρες στο ΔΣ και 62 αντιπροσώπους, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ: 55 ψήφους, 1 έδρα στο ΔΣ και 12 αντιπροσώπους. Και ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 23 ψήφους, καμία έδρα στο ΔΣ και 10 αντιπροσώπους.

Οι ταξικές δυνάμεις, βγαίνοντας από το συνέδριο ενισχυμένες, συνεχίζουν τον αγώνα για να γίνει η Παιδεία υπόθεση όλων, για τη διεκδίκηση λύσεων πραγματικά σε όφελος του λαού, έξω από τη λογική ενός σχολείου υποταγμένου στις επιχειρήσεις και με χειραγωγημένους εκπαιδευτικούς.

Να δοθεί λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τους συμβασιούχους διδάσκοντες των πανεπιστημίων

Σοβαρό πρόβλημα στους συμβασιούχους διδάσκοντες των πανεπιστημίων και στη λειτουργία των ιδρυμάτων δημιουργεί η νέα ερμηνεία του Προεδρικού Διατάγματος 407 για τους συμβασιούχους. Το θέμα φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες ο βουλευτής Γ. Χουρμουζιάδης, ζητώντας από την υπουργό Παιδείας μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό και κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των συμβασιούχων.

Ειδικότερα, το ζήτημα προέκυψε όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο, με έγγραφο που κοινοποιεί στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, αναφέρεται στον προληπτικό έλεγχο ενταλμάτων πληρωμής των συμβασιούχων διδασκόντων του ΠΔ 407 ζητώντας την εφαρμογή της πράξης 114/2006 του αρμόδιου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η πράξη αυτή, δίνοντας μια νέα στενή ερμηνεία στο άρθρο 5 του ΠΔ 407/80, αποφαίνεται ότι οι διδάσκοντες των οποίων η θητεία στο πανεπιστήμιο ξεπερνούσε τα τρία ακαδημαϊκά έτη, δε δικαιούνται αποδοχές και δεν επιτρέπεται να επαναπροσληφθούν. Μέχρι σήμερα δινόταν ευρεία ερμηνεία του ΠΔ, η οποία έδινε τη δυνατότητα να ανανεώνονται οι συμβάσεις και να εκτελείται κανονικά το πρόγραμμα.

«Εχει δημιουργηθεί σοβαρό πολιτικό, κυρίως, πρόβλημα, αφού είναι γνωστό ότι πλήττονται ιδιαίτερα τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως του Αιγαίου, αλλά και τα νεοσύστατα τμήματα πανεπιστημίων (π.χ., Μακεδονίας), τα οποία στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εργασία των συμβασιούχων με βάση το ΠΔ 407/80, οι οποίοι καλύπτουν την πλειοψηφία των ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων, να αναστέλλονται σημαντικές διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος», αναφέρει ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Σε κινητοποιήσεις με τον «αγιασμό»

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς προκειμένου να δοθεί λύση στα χρονίζοντα προβλήματα των μουσικών σχολείων δηλώνουν οι γονείς των μαθητών που φοιτούν σε αυτά. Η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων εξήγγειλε χτες πανελλαδική κινητοποίηση με μουσικά δρώμενα και άλλες μορφές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, όπου εδρεύουν Μουσικά Σχολεία, για το Σεπτέμβρη.

Βασικό αίτημα των γονιών είναι να τοποθετηθούν στα σχολεία έγκαιρα οι καθηγητές μουσικής και γενικής παιδείας που είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, βιώνοντας οι ίδιοι το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο.

Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των γονιών, στα 20 χρόνια λειτουργίας των μουσικών σχολείων, το ζήτημα της κάλυψης των αναγκών σε καθηγητές μουσικής και γενικής παιδείας παραμένει, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να υπολειτουργούν στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στην περιφέρεια, όπου δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα αφού ελάχιστες είναι οι καλυμμένες οργανικές θέσεις. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι η χρονιά που πέρασε ήταν ίσως η χειρότερη χρονιά τους, αφού ακόμη και μέχρι τέλος της πολλά σχολεία μετρούσαν απώλειες, με συνέπεια να έχουν χαθεί χιλιάδες ώρες από κάθε σχολείο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Παράλληλα με το ζήτημα της στελέχωσης των μουσικών σχολείων, οι γονείς επισημαίνουν μια σειρά ακόμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ανάμεσα στα οποία είναι η κατάρτιση αναλυτικών προγραμμάτων για όλα τα μουσικά όργανα και νέο ωρολόγιο πρόγραμμα με σαφή κατεύθυνση και στόχους, η συγγραφή και διανομή δωρεάν βιβλίων μουσικής, η αγορά μουσικών οργάνων και άλλα.

Ζητούν μέτρα για την υγεία των σπουδαστών

Ο θάνατος σπουδαστή στο ΤΕΙ Λάρισας αναδεικνύει την ανάγκη μέτρων για την αντιμετώπιση περιστατικών υγείας στο χώρο των ιδρυμάτων. Το ζήτημα φέρνουν για συζήτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Γ. Χουρμουζιάδης με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών.

«Στο ΤΕΙ Λάρισας στο οποίο φοιτούν 22.000 σπουδαστές, δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, με αποτέλεσμα στις 19 Ιούνη 2007, στο Τμήμα Ηλεκτρολογίας και κατά τη διάρκεια τμηματικών εξετάσεων στο μάθημα Ηλεκτρολογίας, ο σπουδαστής Ιάκωβος Μεταξάς να χάσει τη ζωή του, χωρίς κανείς να μπορεί να του προσφέρει τη βοήθεια που χρειαζόταν για να σωθεί», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ρωτούν λοιπόν τους αρμόδιους υπουργούς εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ