Τρίτη 26 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να δοθεί λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τους συμβασιούχους διδάσκοντες των πανεπιστημίων

Σοβαρό πρόβλημα στους συμβασιούχους διδάσκοντες των πανεπιστημίων και στη λειτουργία των ιδρυμάτων δημιουργεί η νέα ερμηνεία του Προεδρικού Διατάγματος 407 για τους συμβασιούχους. Το θέμα φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες ο βουλευτής Γ. Χουρμουζιάδης, ζητώντας από την υπουργό Παιδείας μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό και κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των συμβασιούχων.

Ειδικότερα, το ζήτημα προέκυψε όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο, με έγγραφο που κοινοποιεί στις διοικήσεις των πανεπιστημίων, αναφέρεται στον προληπτικό έλεγχο ενταλμάτων πληρωμής των συμβασιούχων διδασκόντων του ΠΔ 407 ζητώντας την εφαρμογή της πράξης 114/2006 του αρμόδιου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η πράξη αυτή, δίνοντας μια νέα στενή ερμηνεία στο άρθρο 5 του ΠΔ 407/80, αποφαίνεται ότι οι διδάσκοντες των οποίων η θητεία στο πανεπιστήμιο ξεπερνούσε τα τρία ακαδημαϊκά έτη, δε δικαιούνται αποδοχές και δεν επιτρέπεται να επαναπροσληφθούν. Μέχρι σήμερα δινόταν ευρεία ερμηνεία του ΠΔ, η οποία έδινε τη δυνατότητα να ανανεώνονται οι συμβάσεις και να εκτελείται κανονικά το πρόγραμμα.

«Εχει δημιουργηθεί σοβαρό πολιτικό, κυρίως, πρόβλημα, αφού είναι γνωστό ότι πλήττονται ιδιαίτερα τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως του Αιγαίου, αλλά και τα νεοσύστατα τμήματα πανεπιστημίων (π.χ., Μακεδονίας), τα οποία στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εργασία των συμβασιούχων με βάση το ΠΔ 407/80, οι οποίοι καλύπτουν την πλειοψηφία των ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων, να αναστέλλονται σημαντικές διδακτικές και ερευνητικές δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος», αναφέρει ο βουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ