ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Πολύνεκρες αντικατοχικές επιθέσεις

Από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Βαγδάτης

Associated Press

Από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μια νέα πολύνεκρη επίθεση, στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας, απέδειξε ότι παρά τα δρακόντεια και αλλεπάλληλα σχέδια ασφάλειας, η κατάσταση τείνει εκτός ελέγχου στη χώρα. Καμικάζι εξερράγη στην αίθουσα υποδοχής του, εξαιρετικά καλά φυλαγμένου, ξενοδοχείου «Μανσούρ Μέλια», όπου συνεδρίαζαν αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας, βουλευτές και ορισμένοι σουνίτες φύλαρχοι. Σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 21, στην πλειοψηφία αξιωματούχοι.

Κάποιοι από τους παρόντες φυλάρχους ήταν μέλη του Συμβουλίου Σωτηρίας της επαρχίας Ανμπάρ, που έχει αντιταχθεί στη δράση της «αλ Κάιντα» αν και στηρίζει την αντίσταση. Μέλη του Συμβουλίου σχολίαζαν ότι όσοι βρίσκονταν στο ξενοδοχείο είχαν «μυστικές επαφές με την κυβέρνηση και ίσως με τους κατοχικούς».

Στο Μπαϊτζί (βορείως της Βαγδάτης), καμικάζι με βυτιοφόρο εξερράγη στην περίφραξη του αστυνομικού αρχηγείου σκοτώνοντας 18 και τραυματίζοντας 40, κυρίως αστυνομικούς. Στη Μοσούλη, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε κατοικημένη περιοχή σκοτώνοντας 3 πολίτες και τραυματίζοντας 40, ενώ στη σιιτική Χίλα καμικάζι στόχευσε το κτίριο του κυβερνήτη. Οι πληροφορίες αναφέρουν 8 - 20 νεκρούς και 56 τραυματίες, κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κατοχική εκκαθαριστική επιχείρηση στην επαρχία Ντιγιάλα, με τις αμερικανικές δυνάμεις να βρίσκονται, πλέον, εντός της πόλης Μπαακούμπα. Τέλος, σε θάνατο δι' απαγχονισμού καταδικάστηκαν από το Ανώτατο Ποινικό δικαστήριο 4 αξιωματούχοι του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν για τις αιματηρές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων, το 1988.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
«Ψίχουλα» από Ολμέρτ

Σήμερα η σύνοδος του «Κουαρτέτου» στην Ιερουσαλήμ

ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε κινήσεις «καλής θέλησης προς υποστήριξη του Προέδρου Αμπάς», ή αλλιώς ελιγμούς περαιτέρω εμβάθυνσης του εσωτερικού παλαιστινιακού διχασμού, προχώρησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη σύνοδο του Σαρμ ελ Σέικ. Ο Εχούντ Ολμέρτ, μία μέρα μετά την απόφαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου για αποδέσμευση των κατακρατημένων περίπου 550 εκατομμυρίων δολαρίων από παλαιστινιακούς φόρους, δεσμεύτηκε να «προτείνει την απελευθέρωση 250 Παλαιστινίων κρατουμένων, μελών της «Φατάχ», να «άρει κάποιες από τις δυσκολίες μετακίνησης στη Δυτική Οχθη» και να «επαναλάβει τις εμπορικές συναλλαγές».

Ο Αμπάς φέρεται να μίλησε για «ιστορική ευκαιρία ειρήνης με επανέναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων με σαφή χρονοδιαγράμματα». Ο Ολμέρτ αρκέστηκε να επαναλάβει ότι δε θα συνδιαλλαγεί με τη «Χαμάς». Διακηρυγμένος στόχος της συνόδου, όπου συμμετείχαν και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος με τον Ιορδανό μονάρχη, ήταν η παροχή υποστήριξης στον Αμπάς. Δεδομένο, όμως, είναι ότι οι ισραηλινές «προσφορές» μόνο οξύνουν την ένταση μεταξύ «Φατάχ» - «Χαμάς» χωρίς κανένα βήμα προόδου. Της συνόδου προηγήθηκαν χωριστές συναντήσεις του Ολμέρτ με τους Αμπάς - Μουμπάρακ, με το δεύτερο, σήμερα, να ενημερώνει τον Σαουδάραβα βασιλιά.

Εντονη ήταν η αντίδραση της «Χαμάς». Ο πρωθυπουργός της Χανίγια υπογράμμισε ότι «η ανεξαρτησία θα κερδηθεί μόνο με αγώνες». Χαρακτήρισε την αποδέσμευση των φόρων ως «οικονομική δωροδοκία και πολιτικό εκβιασμό» και κατηγόρησε τη «Φατάχ» ότι λαμβάνει όπλα και χρήματα από τον «εχθρό».

Μπαράζ «μηνυμάτων»

Χτες, το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς» έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό μήνυμα του συλληφθέντα, πριν από ακριβώς ένα χρόνο, Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος ζητά «ιατρική βοήθεια» και «ανταλλαγή κρατουμένων». Την ευθύνη της απαγωγής είχαν αναλάβει, μαζί με τη «Χαμάς», ο «Στρατός του Ισλάμ» και οι «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης».

Σχεδόν ταυτόχρονα κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο βίντεο με τον απαχθέντα δημοσιογράφο του BBC, Αλαν Τζόνστον, που κρατείται 3 μήνες, από το «Στρατό του Ισλάμ». Εμφανίστηκε ζωσμένος με εκρηκτικά να εκλιπαρεί να μη γίνει στρατιωτική προσπάθεια απελευθέρωσής του από τη «Χαμάς», καθώς ο Χανίγια τόνιζε ότι «πρέπει να τελειώνει η ομηρία του» και κατηγορούσε τον Αμπάς ότι «δεν επέτρεψε να γίνουν δυναμικές κινήσεις».

Τέλος, μήνυμα υποστήριξης της «Χαμάς» «παρά τα λάθη της ηγεσίας της» δημοσιοποίησε και ο υπαρχηγός της «αλ Κάιντα», αλ Ζαουάχρι, καλώντας τη σε συνεργασία. Η «Χαμάς» δε σχολίασε το μήνυμα ενώ ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «την ελπίδα ότι η "Χαμάς" δε θα δελεαστεί»!

ΛΙΒΑΝΟΣ
Υποπτη επίθεση κατά της «διεθνούς δύναμης»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Πλήγμα κατά της σταθερότητας της χώρας» χαρακτήρισαν όλες οι πλευρές τη βομβιστική επίθεση κατά ανδρών της πολυεθνικής δύναμης (FINUL) στο Νότιο Λίβανο (στην πραγματικότητα δύναμη κατοχής), την Κυριακή, μόνο που το συμπέρασμα αυτό έχει εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και «δείχνει» εντελώς διαφορετικούς ενόχους. Εξι μέλη του ισπανικού στρατού (3 Ισπανοί και 3 Κολομβιανοί) σκοτώθηκαν και άλλοι 2 Ισπανοί τραυματίστηκαν σοβαρά από την έκρηξη που σημειώθηκε την ώρα της περιπολίας τους στον αυτοκινητόδρομο Μαριαχούν - Κιάμ, μόλις 10 χλμ. από τα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα. Μέχρι χτες, δεν είχε διευκρινιστεί ο ακριβής τρόπος της επίθεσης.

Την επίθεση, την πρώτη από το καλοκαίρι, καταδίκασαν ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Συρία και ο ΓΓ του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι «έχει στόχο να πλήξει τη σταθερότητα της χώρας». Για «επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια» μίλησε η «Χεζμπολάχ» εκτιμώντας ότι «είναι έργο επαγγελματιών». Ο φιλο-αμερικανικός κυβερνητικός συνασπισμός του Σινιόρα καταδίκασε την επίθεση ως «κίνηση αποσταθεροποίησης», ζήτησε «διεθνή στήριξη» και αρκετά μέλη του κατηγόρησαν, πάλι, τη Δαμασκό. Σημειώνεται ότι πριν την επίθεση, η Κοντολίζα Ράις, σε σχετικές δηλώσεις, κατηγορούσε τη Δαμασκό «για ανάμειξη στα εσωτερικά του Λιβάνου».

Αντίθετα, διπλωματικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ευθύνεται η ισλαμιστική «Φάταχ αλ Ισλάμ» που είχε απειλήσει με τέτοιες επιθέσεις. Το Σαββατοκύριακο, και ενώ συνεχίζεται η πολιορκία του καταυλισμού Ναχρ αλ Μπάρεντ, σημειώθηκαν συγκρούσεις μαχητών - Αστυνομίας σε κτίριο της Τρίπολης, όπου είχαν καταφύγει οι πρώτοι. Σκοτώθηκαν 10 άτομα (6 ένοπλοι, 2 πολίτες, 2 αστυνομικοί).

Χτες, παρουσία του Ισπανού υπουργού Αμυνας οι σοροί των νεκρών μεταφέρθηκαν στην Ισπανία. Η πολυεθνική δύναμη κατοχής αριθμεί, συνολικά, 13.000 και οι Ισπανοί είναι 1.100. Περιπολούν στο νότο, από τα τέλη της ισραηλινής εισβολής πέρσι το καλοκαίρι, μαζί με 15.000 Λιβανέζους στρατιώτες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σφαγή αμάχων παραδέχεται το ΝΑΤΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σφαγή αμάχων κατά τη διάρκεια χερσαίας και αεροπορικής επιχείρησής τους, στα σύνορα με το Πακιστάν, παραδέχτηκαν οι κατοχικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Η παραδοχή από τις κατοχικές δυνάμεις ότι «μεταξύ των θυμάτων» υπάρχουν και πολίτες, προέκυψε όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις από τις πακιστανικές αρχές, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις περί του αριθμού των νεκρών.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού κατήγγειλε ότι πύραυλος που εκτόξευσαν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, έπληξε σπίτι, με αποτέλεσμα εννιά μέλη της ίδιας οικογένειας να χάσουν τη ζωή τους.

Ακόμα ένας ΝΑΤΟικός στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη του οχήματός τους, στην επαρχία Χελμάντ.

Τέλος, Ταλιμπάν απήγαγαν 18 Αφγανούς ειδικούς ναρκών, απειλώντας να τους σκοτώσουν εάν ανακαλύψουν συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ράις: «δεδομένη η απόσχιση»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Οι σχέσεις της Σερβίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χειροτερεύουν εξαιτίας της αμερικανικής στήριξης στην ανεξαρτησία του Κοσσόβου, προειδοποίησε χτες ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, σημειώνοντας ότι «αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να αναπτύξουν καλές σχέσεις με τη Σερβία τότε θα πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας».

Οι δηλώσεις του Σέρβου πρωθυπουργού έρχονται μια μέρα μετά από αυτές που έκανε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ότι δηλαδή το Κόσσοβο θα πρέπει «να επιλυθεί με βάση την πραγματικότητα ότι η Σερβία και το Κόσσοβο δε θα είναι μέρος του ίδιου σώματος ξανά».

Σε συνάντησή του, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Ζάγκρεμπ, υπήρξε συμφωνία ότι «η λύση θα πρέπει να ικανοποιεί και το Βελιγράδι, το οποίο έχει δηλώσει έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι την ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης».

Ακολουθώντας τη θέση των ΗΠΑ, λίγο πριν τη συνάντησή του με την Κοντολίζα Ράις, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτήρισε την προοπτική ανεξαρτησίας του Κοσσόβου αναπόφευκτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ