Τρίτη 26 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
«Ψίχουλα» από Ολμέρτ

Σήμερα η σύνοδος του «Κουαρτέτου» στην Ιερουσαλήμ

ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε κινήσεις «καλής θέλησης προς υποστήριξη του Προέδρου Αμπάς», ή αλλιώς ελιγμούς περαιτέρω εμβάθυνσης του εσωτερικού παλαιστινιακού διχασμού, προχώρησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη σύνοδο του Σαρμ ελ Σέικ. Ο Εχούντ Ολμέρτ, μία μέρα μετά την απόφαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου για αποδέσμευση των κατακρατημένων περίπου 550 εκατομμυρίων δολαρίων από παλαιστινιακούς φόρους, δεσμεύτηκε να «προτείνει την απελευθέρωση 250 Παλαιστινίων κρατουμένων, μελών της «Φατάχ», να «άρει κάποιες από τις δυσκολίες μετακίνησης στη Δυτική Οχθη» και να «επαναλάβει τις εμπορικές συναλλαγές».

Ο Αμπάς φέρεται να μίλησε για «ιστορική ευκαιρία ειρήνης με επανέναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων με σαφή χρονοδιαγράμματα». Ο Ολμέρτ αρκέστηκε να επαναλάβει ότι δε θα συνδιαλλαγεί με τη «Χαμάς». Διακηρυγμένος στόχος της συνόδου, όπου συμμετείχαν και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος με τον Ιορδανό μονάρχη, ήταν η παροχή υποστήριξης στον Αμπάς. Δεδομένο, όμως, είναι ότι οι ισραηλινές «προσφορές» μόνο οξύνουν την ένταση μεταξύ «Φατάχ» - «Χαμάς» χωρίς κανένα βήμα προόδου. Της συνόδου προηγήθηκαν χωριστές συναντήσεις του Ολμέρτ με τους Αμπάς - Μουμπάρακ, με το δεύτερο, σήμερα, να ενημερώνει τον Σαουδάραβα βασιλιά.

Εντονη ήταν η αντίδραση της «Χαμάς». Ο πρωθυπουργός της Χανίγια υπογράμμισε ότι «η ανεξαρτησία θα κερδηθεί μόνο με αγώνες». Χαρακτήρισε την αποδέσμευση των φόρων ως «οικονομική δωροδοκία και πολιτικό εκβιασμό» και κατηγόρησε τη «Φατάχ» ότι λαμβάνει όπλα και χρήματα από τον «εχθρό».

Μπαράζ «μηνυμάτων»

Χτες, το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς» έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό μήνυμα του συλληφθέντα, πριν από ακριβώς ένα χρόνο, Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος ζητά «ιατρική βοήθεια» και «ανταλλαγή κρατουμένων». Την ευθύνη της απαγωγής είχαν αναλάβει, μαζί με τη «Χαμάς», ο «Στρατός του Ισλάμ» και οι «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης».

Σχεδόν ταυτόχρονα κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο βίντεο με τον απαχθέντα δημοσιογράφο του BBC, Αλαν Τζόνστον, που κρατείται 3 μήνες, από το «Στρατό του Ισλάμ». Εμφανίστηκε ζωσμένος με εκρηκτικά να εκλιπαρεί να μη γίνει στρατιωτική προσπάθεια απελευθέρωσής του από τη «Χαμάς», καθώς ο Χανίγια τόνιζε ότι «πρέπει να τελειώνει η ομηρία του» και κατηγορούσε τον Αμπάς ότι «δεν επέτρεψε να γίνουν δυναμικές κινήσεις».

Τέλος, μήνυμα υποστήριξης της «Χαμάς» «παρά τα λάθη της ηγεσίας της» δημοσιοποίησε και ο υπαρχηγός της «αλ Κάιντα», αλ Ζαουάχρι, καλώντας τη σε συνεργασία. Η «Χαμάς» δε σχολίασε το μήνυμα ενώ ο Λευκός Οίκος εξέφρασε «την ελπίδα ότι η "Χαμάς" δε θα δελεαστεί»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ