ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΖΑΝΗ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Αγώνας για δημόσιο φορέα ενέργειας

Την Πέμπτη, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, οι συγκεντρώσεις στις δύο πόλεις

Με παράλληλες κινητοποιήσεις, την Πέμπτη 28 του Ιούνη στις 8.30 το βράδυ στις πλατείες της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της περιοχής θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική απελευθέρωσης και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και θα απαιτήσουν Δημόσιο Φορέα Ενέργειας στην υπηρεσία του λαού. Τις κινητοποιήσεις οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε με συμμετοχή μαζικών φορέων της περιοχής και αποτελούν τον πρώτο σταθμό της δράσης που αναπτύσσεται όλο το τελευταίο διάστημα, με αιχμή τις επιπτώσεις από τη λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ στο περιβάλλον και την υγεία του λαού της περιοχής. Στην Επιτροπή Αγώνα για Δημόσιο Φορέα Ενέργειας στην υπηρεσία του λαού συμμετέχουν οι εξής φορείς: Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης, Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπηρεσιών Εορδαίας, Σωματείο «Επαγγελματίες Οδηγοί Κοζάνης», Σωματείο Σχολικών Φυλάκων Δυτικής Μακεδονίας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, Σύλλογος Τριτέκνων Πτολεμαΐδας, Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα ξεκαθάρισαν πως η υπεράσπιση και η προώθηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί με τη δράση της η ΔΕΗ στην περιοχή και η πάλη για φθηνό ρεύμα για όλο το λαό, δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο ο τομέας της ενέργειας θα αποτελεί αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας που κινείται με κριτήριο το κέρδος. Και παρουσίασαν τη θέση τους, για ΔΕΗ ενταγμένη σε έναν κρατικό κι ενιαίο φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, με χαρακτήρα λαϊκής περιουσίας που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και συσπείρωση στην Επιτροπή Αγώνα, σε δυνάμωμα της πάλης, κάτω από ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες του λαού και περιλαμβάνει: Αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας (διατήρηση του λιγνίτη ως στρατηγικού καύσιμου) με λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Φτηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια, τη μικρή και μεσαία αγροτιά και τις μικρές επιχειρήσεις. Μετεγκατάσταση και αποκατάσταση των κατοίκων των πληττόμενων οικισμών σε σύγχρονους οικισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και όχι μεταφορά - εγκατάσταση σε διαμερίσματα τύπου εργατικών κατοικιών. Πλήρη - σταθερή εργασία, τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ για το 2007-2008 (νέες προσλήψεις και απορρόφηση εργαζομένων που δουλεύουν 8μηνα στους εργολάβους). Ο αγώνας πρέπει να δοθεί ενιαία από το λαό της περιοχής και όχι διασπασμένος με τοπικές αντιπαραθέσεις. Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής - Ασφάλειας των εργαζομένων. Κρατικό σώμα τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας ενταγμένο σε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας. Αυστηρές ποινές στους εργοδότες για κάθε παραβίαση της νομοθεσίας. Αμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ολοκληρωμένη αποκατάσταση του περιβάλλοντος, με πλήρη μακροχρόνιο σχεδιασμό, από δημόσιο φορέα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος, που να διασφαλίζει την ανάπτυξη και συνέχιση αγροτικών, βιομηχανικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση της έρευνας, για την ορθολογική αξιοποίηση της λιγνιτικής παραγωγής και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ (ΔΕΥΑ)
Το ΚΚΕ ζητά μείωση των τιμολογίων τους

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Παρέμβαση στη Βουλή, με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να θεωρούνται Βιομηχανικές Μονάδες και οι Δημόσιες Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και να χρεώνονται με βιομηχανικό ρεύμα, αντί οικιακό, έκανε το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ, επισημαίνουν ότι οι κάτοικοι αρκετών περιοχών της χώρας λένε «το νερό νεράκι», τόσο για την ποσότητα όσο και την ποιότητα. Λόγω δε ουσιαστικής έλλειψης έργων υποδομής από τις ως τώρα κυβερνήσεις (λιμενοδεξαμενές, φράγματα, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα) το νερό έχει γίνει πλέον για ορισμένες περιοχές είδος πολυτελείας. Σ' αυτό, εκτός των παραπάνω, συμβάλλει και η αντιλαϊκή και ταξική πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες μέσω της ΔΕΗ επιβαρύνουν τις ΔΕΥΑ με τιμολόγια ρεύματος, όχι σαν βιομηχανικές επιχειρήσεις, όχι ως κοινωφελείς επιχειρήσεις με ανταποδοτική λειτουργία, αλλά ως ιδιοκτήτες πολυτελούς κατοικίας...

Οπως είναι γνωστό, οι ΔΕΥΑ έχουν ως αντικείμενο την επεξεργασία λυμάτων και τα διυλιστήρια νερού. Οι ανωτέρω εγκαταστάσεις και τα αντλητικά συγκροτήματα που είναι αναγκαία για τη μεταφορά πόσιμου νερού και λυμάτων υπάγονται στο νόμο 2516/97, σύμφωνα με τον οποίο «βιομηχανία νοείται η τεχνοοικονομική μονάδα που με μηχανικά, χημικά και άλλα μέσα διαφοροποιεί τη μορφή ή την ιδιότητα πρώτων υλών (λύματα) προκειμένου αυτά να καταστούν κατάλληλα για τη χρήση για την οποία προορίζονται (καθαρό νερό για άρδευση και στερεά ως εγγειοβελτιωτικό)». Μάλιστα, η βιομηχανική δραστηριότητα των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) και ΔΕΥΑ αποδεικνύεται από τη σχέση πρώτης ύλης (λύματα) και τελικού προϊόντος (νερό) με ενδιάμεση χημική και μηχανική επεξεργασία (αντλίες, δεξαμενές, χημικά κ.ά.).

Και όμως, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη αγνοώντας σκόπιμα το Ν. 2516/8-8-97 και την αυταπόδεικτη μεταποιητική επεξεργασία των ΔΕΥΑ, χρεώνουν τις ΔΕΥΑ, δηλαδή τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια, με τιμολόγια ρεύματος που ξεπερνούν κατά πέντε και πάνω φορές τα τιμολόγια της ΔΕΗ, όσον αφορά τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει ούτε καν ισότιμη μεταχείριση. Μάλιστα, στο οικιακό τιμολόγιο, που ισχύει και για τις ΔΕΥΑ, όσο ανεβαίνει η κατανάλωση αυξάνει και η τιμή ανά KW, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με το βιομηχανικό ρεύμα το οποίο όσο αυξάνει η κατανάλωση μειώνεται η τιμή του ανά KW.

Η έκδηλα ταξική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, παρότι χύνουν ποταμούς κροκοδείλια δάκρυα για την έλλειψη νερού στα περισσότερα από τα νησιά μας, κάνουν πως αγνοούν το υψηλότερο ενεργειακό κόστος των μονάδων αφαλάτωσης που λειτουργούν στα νησιά, αν και έχουν όλα τα χαρακτηριστικά βιομηχανικών εγκαταστάσεων, χρεώνοντάς τες όπως τους οικιακούς καταναλωτές.

Οι Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας ρωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να θεωρούνται και οι ΔΕΥΑ Βιομηχανικές Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων και Διυλιστηρίων και να μη χρεώνονται με οικιακό ρεύμα αντί για βιομηχανικό και να υπάρχει τουλάχιστον ίδια τιμολογιακή πολιτική και μεταχείριση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Υψηλή κατάταξη λόγω επιδοτήσεων

Η πολιτική της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση («απελευθέρωση») του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τη σημαντική αύξηση της τιμής αγοράς ηλεκτρισμού από έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έκανε το «θαύμα» της. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση εταιρίας «Ernst & Young» για 20 χώρες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 8η θέση στη σχετική κατάταξη στο Γενικό Δείκτη Ανανεώσιμης Ενέργειας, κυρίως λόγω της συρροής αιτήσεων για νέες επενδύσεις. Με κλίμακα αξιολόγησης από 1-100, η θέση της βελτιώνεται ως προς την επίδοση κατά 1 μονάδα, στο 57/100 από 56/100. ΗΠΑ, Ινδία και Ισπανία κατέχουν τις τρεις πρώτες θέσεις.

Στον τομέα της αιολικής ενέργειας η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση (59/100) με τις ΗΠΑ στην πρώτη (73/100). Στον τομέα της ηλιακής ενέργειας καταλαμβάνει την 8η (54/100) θέση με τις ΗΠΑ επίσης πρώτες (75/100). Στον τομέα της αξιοποίησης της βιομάζας και άλλων πηγών ΑΠΕ η θέση της χώρας είναι 13η (44/100) με τις ΗΠΑ στην πρώτη (64/100). Τέλος, στον τομέα των υποδομών ΑΠΕ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 7η θέση μαζί με τη Γερμανία καθώς έχουν ίδιο βαθμό αξιολόγησης, 60/100. ΗΠΑ και Ισπανία καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με 76/100.

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Υπέρ της σύντηξης υδρογόνου η Ελλάδα

Την αντίθεση της Ελλάδας στην προοπτική κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης με την κατασκευή και λειτουργία πυρηνικών σταθμών, εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Τ. Νεράτζης στην Ενεργειακή Διάσκεψη της ΝΑ Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ. Η θέση της Ελλάδας, που συνάδει με αρκετών άλλων μελών της ΕΕ, διαμορφώθηκε σύμφωνα με τον υπουργό και επειδή η χώρα είναι σεισμογενής οπότε είναι επισφαλής η ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών, αλλά και επειδή κρίνεται ότι το όφελος είναι πολύ μικρό μπροστά στους ενδεχόμενους κινδύνους και τις συνέπειες ενός ατυχήματος.

Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση είναι θετική, κρίνοντας ότι δεν εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους, στην ανάπτυξη θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα υδρογόνου και άλλων τεχνολογιών στηριγμένων στο υδρογόνο. Γι' αυτό το λόγο η Ελλάδα συμμετέχει στο Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας Σύντηξης μαζί με άλλες 29 χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ