Τρίτη 26 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΖΑΝΗ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Αγώνας για δημόσιο φορέα ενέργειας

Την Πέμπτη, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, οι συγκεντρώσεις στις δύο πόλεις

Με παράλληλες κινητοποιήσεις, την Πέμπτη 28 του Ιούνη στις 8.30 το βράδυ στις πλατείες της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της περιοχής θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική απελευθέρωσης και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και θα απαιτήσουν Δημόσιο Φορέα Ενέργειας στην υπηρεσία του λαού. Τις κινητοποιήσεις οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε με συμμετοχή μαζικών φορέων της περιοχής και αποτελούν τον πρώτο σταθμό της δράσης που αναπτύσσεται όλο το τελευταίο διάστημα, με αιχμή τις επιπτώσεις από τη λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ στο περιβάλλον και την υγεία του λαού της περιοχής. Στην Επιτροπή Αγώνα για Δημόσιο Φορέα Ενέργειας στην υπηρεσία του λαού συμμετέχουν οι εξής φορείς: Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης, Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπηρεσιών Εορδαίας, Σωματείο «Επαγγελματίες Οδηγοί Κοζάνης», Σωματείο Σχολικών Φυλάκων Δυτικής Μακεδονίας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κοζάνης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, Σύλλογος Τριτέκνων Πτολεμαΐδας, Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα ξεκαθάρισαν πως η υπεράσπιση και η προώθηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί με τη δράση της η ΔΕΗ στην περιοχή και η πάλη για φθηνό ρεύμα για όλο το λαό, δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο ο τομέας της ενέργειας θα αποτελεί αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας που κινείται με κριτήριο το κέρδος. Και παρουσίασαν τη θέση τους, για ΔΕΗ ενταγμένη σε έναν κρατικό κι ενιαίο φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, με χαρακτήρα λαϊκής περιουσίας που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και συσπείρωση στην Επιτροπή Αγώνα, σε δυνάμωμα της πάλης, κάτω από ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες του λαού και περιλαμβάνει: Αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας (διατήρηση του λιγνίτη ως στρατηγικού καύσιμου) με λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Φτηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια, τη μικρή και μεσαία αγροτιά και τις μικρές επιχειρήσεις. Μετεγκατάσταση και αποκατάσταση των κατοίκων των πληττόμενων οικισμών σε σύγχρονους οικισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και όχι μεταφορά - εγκατάσταση σε διαμερίσματα τύπου εργατικών κατοικιών. Πλήρη - σταθερή εργασία, τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ για το 2007-2008 (νέες προσλήψεις και απορρόφηση εργαζομένων που δουλεύουν 8μηνα στους εργολάβους). Ο αγώνας πρέπει να δοθεί ενιαία από το λαό της περιοχής και όχι διασπασμένος με τοπικές αντιπαραθέσεις. Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής - Ασφάλειας των εργαζομένων. Κρατικό σώμα τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας ενταγμένο σε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας. Αυστηρές ποινές στους εργοδότες για κάθε παραβίαση της νομοθεσίας. Αμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Ολοκληρωμένη αποκατάσταση του περιβάλλοντος, με πλήρη μακροχρόνιο σχεδιασμό, από δημόσιο φορέα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος, που να διασφαλίζει την ανάπτυξη και συνέχιση αγροτικών, βιομηχανικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση της έρευνας, για την ορθολογική αξιοποίηση της λιγνιτικής παραγωγής και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ