Τρίτη 26 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ (ΔΕΥΑ)
Το ΚΚΕ ζητά μείωση των τιμολογίων τους

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Παρέμβαση στη Βουλή, με την οποία ζητείται από την κυβέρνηση να θεωρούνται Βιομηχανικές Μονάδες και οι Δημόσιες Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και να χρεώνονται με βιομηχανικό ρεύμα, αντί οικιακό, έκανε το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ, επισημαίνουν ότι οι κάτοικοι αρκετών περιοχών της χώρας λένε «το νερό νεράκι», τόσο για την ποσότητα όσο και την ποιότητα. Λόγω δε ουσιαστικής έλλειψης έργων υποδομής από τις ως τώρα κυβερνήσεις (λιμενοδεξαμενές, φράγματα, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα) το νερό έχει γίνει πλέον για ορισμένες περιοχές είδος πολυτελείας. Σ' αυτό, εκτός των παραπάνω, συμβάλλει και η αντιλαϊκή και ταξική πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες μέσω της ΔΕΗ επιβαρύνουν τις ΔΕΥΑ με τιμολόγια ρεύματος, όχι σαν βιομηχανικές επιχειρήσεις, όχι ως κοινωφελείς επιχειρήσεις με ανταποδοτική λειτουργία, αλλά ως ιδιοκτήτες πολυτελούς κατοικίας...

Οπως είναι γνωστό, οι ΔΕΥΑ έχουν ως αντικείμενο την επεξεργασία λυμάτων και τα διυλιστήρια νερού. Οι ανωτέρω εγκαταστάσεις και τα αντλητικά συγκροτήματα που είναι αναγκαία για τη μεταφορά πόσιμου νερού και λυμάτων υπάγονται στο νόμο 2516/97, σύμφωνα με τον οποίο «βιομηχανία νοείται η τεχνοοικονομική μονάδα που με μηχανικά, χημικά και άλλα μέσα διαφοροποιεί τη μορφή ή την ιδιότητα πρώτων υλών (λύματα) προκειμένου αυτά να καταστούν κατάλληλα για τη χρήση για την οποία προορίζονται (καθαρό νερό για άρδευση και στερεά ως εγγειοβελτιωτικό)». Μάλιστα, η βιομηχανική δραστηριότητα των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) και ΔΕΥΑ αποδεικνύεται από τη σχέση πρώτης ύλης (λύματα) και τελικού προϊόντος (νερό) με ενδιάμεση χημική και μηχανική επεξεργασία (αντλίες, δεξαμενές, χημικά κ.ά.).

Και όμως, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη αγνοώντας σκόπιμα το Ν. 2516/8-8-97 και την αυταπόδεικτη μεταποιητική επεξεργασία των ΔΕΥΑ, χρεώνουν τις ΔΕΥΑ, δηλαδή τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια, με τιμολόγια ρεύματος που ξεπερνούν κατά πέντε και πάνω φορές τα τιμολόγια της ΔΕΗ, όσον αφορά τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει ούτε καν ισότιμη μεταχείριση. Μάλιστα, στο οικιακό τιμολόγιο, που ισχύει και για τις ΔΕΥΑ, όσο ανεβαίνει η κατανάλωση αυξάνει και η τιμή ανά KW, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με το βιομηχανικό ρεύμα το οποίο όσο αυξάνει η κατανάλωση μειώνεται η τιμή του ανά KW.

Η έκδηλα ταξική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, παρότι χύνουν ποταμούς κροκοδείλια δάκρυα για την έλλειψη νερού στα περισσότερα από τα νησιά μας, κάνουν πως αγνοούν το υψηλότερο ενεργειακό κόστος των μονάδων αφαλάτωσης που λειτουργούν στα νησιά, αν και έχουν όλα τα χαρακτηριστικά βιομηχανικών εγκαταστάσεων, χρεώνοντάς τες όπως τους οικιακούς καταναλωτές.

Οι Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας ρωτούν τον υπουργό Ανάπτυξης τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να θεωρούνται και οι ΔΕΥΑ Βιομηχανικές Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων και Διυλιστηρίων και να μη χρεώνονται με οικιακό ρεύμα αντί για βιομηχανικό και να υπάρχει τουλάχιστον ίδια τιμολογιακή πολιτική και μεταχείριση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ