ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Συγχωροχάρτι στην εφοπλιστική ασυδοσία

Στα πρόσωπα των ναυτεργατών εξαντλήθηκε και σε δεύτερο βαθμό το «γράμμα του νόμου» για το τραγικό ναυάγιο του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», μειώνοντας παραπέρα τις κατηγορίες των εκπροσώπων της πλοιοκτήτριας εταιρείας και αφήνοντας στο απυρόβλητο τις υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και τον Ελληνικό Νηογνώμονα που είχαν εκδώσει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο χαλύβδινο φέρετρο. Παράλληλα δίνει «συγχωροχάρτι» στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που με τα μέτρα και την πολιτική τους αποθρασύνουν συνεχώς την εφοπλιστική εγκληματική ασυδοσία, τινάζοντας στον αέρα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Αυτή είναι η ουσία της απόφασης που εξέδωσε χτες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για το τραγικό ναυάγιο, μετά από την 6μηνη ακροαματική διαδικασία.

Το δικαστήριο προφανώς για να εκτονώσει τις αντιδράσεις των συγγενών των 80 θυμάτων, των ναυαγών, αποφάσισε με πλειοψηφία 3 προς 2 να αποδεχτεί αίτηση που είχαν καταθέσει δικηγόροι των θυμάτων, οι οποίοι απαιτούσαν - με βάση τα νέα στοιχεία που αναδείχτηκαν στη δίκη και αποδείκνυαν ότι το πλοίο ήταν εντελώς αναξιόπλοο - να διαβιβαστεί η δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα για να διευρευνηθούν τυχόν ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος των εκπροσώπων της εταιρείας, αλλά και άλλων εμπλεκομένων.

Συγκεκριμένα, ο πλοίαρχος Δ. Γιαννακής καταδικάστηκε σε 11 χρόνια, 11 μήνες και 25 μέρες φυλάκιση, από 16 που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα ενώ ο υποπλοίαρχος Αν. Ψυχογιός σε 12 χρόνια, 9 μήνες και 25 μέρες από 19 χρόνια που είχε καταδικαστεί και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Τους στέρησαν δε και τα πολιτικά τους δικαιώματα για δύο χρόνια. Οι εφοπλιστές και εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας MFD, Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος, καταδικάστηκαν ο καθένας σε 2 χρόνια, 6 μήνες και 2 μέρες από 4 χρόνια με αναστολή που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα. Η απόφαση για τους δύο δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα. Απλά πλήρωσαν...4 ευρώ και 40 λεπτά για κάθε μέρα της ποινής τους και έφυγαν. Οσον αφορά τους υπόλοιπους κατηγορούμενους - των οποίων οι ποινές δεν έχουν μεγάλες διαφορές από τις πρωτόδικες - ο ύπαρχος Γ. Τριαντάφυλλος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και 28 μέρες φυλάκιση, ο α΄ μηχανικός Γ. Σκιαδαρέσης σε 7 χρόνια, 5 μήνες και 28 μέρες και ο ασυρματιστής κ. Τσούμας σε 10 μήνες φυλάκιση. Κατά τη διάρκεια της δίκης φοιτητές της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας Νομικής έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη φιλοεφοπλιστική πολιτική.

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο εμπαιγμός από το υπουργείο σε βάρος των κατοίκων της Σαντορίνης που βλέπουν τη θάλασσα του νησιού τους να ρυπαίνεται καθημερινά από το ναυαγισμένο κρουαζιερόπλοιο «SEA DIAMOND». Χτες, ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ, Ι. Τζωάννος, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε στο νησί με την παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και μαζικών φορέων, δεσμεύτηκε ότι το ΥΕΝ θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την... καθημερινή επιβολή προστίμων!

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Τρεις νεκροί σε συνθήκες καύσωνα

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλές πόλεις της χώρας θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη

Eurokinissi

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα σε πολλές πόλεις της χώρας θα συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις δύο τελευταίες μέρες μέσα σε συνθήκες καύσωνα. Συγκεκριμένα, ένας ηλικιωμένος ασθενής κατέληξε την Κυριακή στο Νοσοκομείο Λάρισας, χτες μια ηλικιωμένη γυναίκα κατέληξε στο Νοσοκομείο Αιγίου. Μιας ακόμα γυναίκας ο θάνατος διαπιστώθηκε στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

Συνολικά από την Κυριακή και έως το πρωί της Δευτέρας μεταφέρθηκαν με συμπτώματα «θερμοπληξίας» ή επιβάρυνσης εξαιτίας του καύσωνα σε νοσοκομεία του ΕΣΥ - που καλούνται να αντιμετωπίσουν και αυτά τα περιστατικά με πολλές ελλείψεις προσωπικού - 33 άνθρωποι, οι 6 από τους οποίους παρέμειναν για νοσηλεία. Οι ίδιες συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι και την Πέμπτη.

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε χτες ο υπουργός Εσωτερικών. Ενα τέτοιο μέτρο πάντως αποδεικνύεται τουλάχιστον μισό, αφού εξαιρεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, πολλοί από τους οποίους εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εξαιτίας του καύσωνα. Επιπλέον, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, εκτός από τον καύσωνα, έχουν να αντιμετωπίσουν και το βραχνά του νέφους, που παρουσιάζει αυξημένες τιμές από την περασμένη Πέμπτη.

Εν μέσω βλαβών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την κακή συντήρηση στο δίκτυο διανομής και του ανεπαρκούς αριθμητικά προσωπικού, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας δοκιμάζεται σκληρά. Η ζήτηση έσπασε χτες κάθε προηγούμενο με 10.372 MW, ενώ μικρές διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Αττικής το Σαββατοκύριακο και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Στη Σαλαμίνα έπιασε φωτιά μετασχηματιστής της ΔΕΗ, ενώ στη Θεσσαλονίκη χρειάστηκαν περισσότερες από 7 ώρες για την αποκατάσταση δύο βλαβών την Κυριακή στην Καλαμαριά. Εκτός συστήματος τέθηκε μία μονάδα της ΔΕΗ στον Αγ. Δημήτριο και άλλη μία στην Πτολεμαΐδα. Η ζήτηση καλύφθηκε με εισαγωγές περίπου 1.200 MW και από τα υδροηλεκτρικά κατά περίπου 1.100 MW. Η ΔΕΗ, αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, απευθύνουν έκκληση σε όλους τους καταναλωτές για περιορισμό της κατανάλωσης μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.

Αποχαιρέτησαν τον σ. Γιάννη Θεοδωρίδη

Με θλίψη και οδύνη αποχαιρέτησαν χτες το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, η οικογένειά του, οι σύντροφοί του, οι φίλοι του και οι συνάδελφοί του μηχανικοί τον κομμουνιστή Γιάννη Θεοδωρίδη, που έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο.

Ο Γ. Θεοδωρίδης γεννήθηκε το 1946. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Εντάχτηκε στο ΚΚΕ στις αρχές της μεταπολίτευσης, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε μια σειρά από καθοδηγητικές θέσεις στο χώρο των μηχανικών. Ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση στο ΤΕΕ, στην ΠΕΔΜΕΔΕ και το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Μετείχε στην οικοδόμηση των γραφείων της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Για πολλά χρόνια αποτέλεσε την ψυχή στο σχεδιασμό και το στήσιμο των φεστιβάλ της ΚΝΕ. Δούλεψε με αυταπάρνηση για την αποκατάσταση του κτιρίου και του αρχείου του Κόμματος, μετά από τις πλημμύρες.

«Εφυγες πολύ νωρίς, σύντροφε Γιάννη», τόνισε αποχαιρετώντας τον εκ μέρους της ΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόσθεσε: Ξέρεις καλά ότι ο αποχαιρετισμός στον αγωνιστή, σημαίνει υποχρέωση για περισσότερη δράση, για πιο πολλή δουλιά, με μεγαλύτερο πείσμα και πίστη». «Υπάρχουν άνθρωποι που το παράδειγμά τους διδάσκει και διαπαιδαγωγεί. Ενας από αυτούς τους εκλεκτούς ήσουν κι εσύ», τόνισε ο Μάκης Παπαδόπουλος, εκ μέρους της «Πανεπιστημονικής».

«Με το ήθος του και την προσφορά του διαπαιδαγώγησε μια ολόκληρη γενιά νέων κομμουνιστών που κάθε χρόνο με την εθελοντική τους προσφορά έστηναν μαζί με το σύντροφο Γιάννη το Φεστιβάλ», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΣ της ΚΝΕ.

Παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Αρβανιτάκης, Κ. Παρασκευάς και Ε. Μπέλλου. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος, ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ Γ. Ρωμοσιός, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας κ.ά.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΠΑΡΑΖ ΣΕΙΣΜΩΝ σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας. Χτες το πρωί στις 7.14 σημειώθηκε στις Σέρρες σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ. Στις 9.30 και στις 10.30 χτες το πρωί επίσης σημειώθηκαν δύο δονήσεις 4,4 και 4,6 Ρίχτερ, κοντά στη Λευκάδα. Την Κυριακή στις 11.53 το πρωί σεισμός 4,3 Ρίχτερ στη Λιχάδα Εύβοιας. Στις 9.40 το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε σεισμός 4,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ηρακλείου Κρήτης.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ κατέκαψε χτες το μεσημέρι δεκάδες στρέμματα δάσους στο Μοσχοπόδι Θήβας. Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά προκλήθηκε από μετασχηματιστή της ΔΕΗ και κινδύνεψε το περιαστικό δάσος της Θήβας, έκτασης 28.000 στρεμμάτων.

ΑΛΛΗ πυρκαγιά ξέσπασε χτες το βράδυ στη δασώδη περιοχή Λέπρεο Ηλείας (κοντά στη Ζαχάρω).

ΑΠΕΡΓΙΑ πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Συνήγορο του Πολίτη ενώ στις 10 π.μ. θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ έξω από τα γραφεία της Μητρόπολης της πόλης (Υμηττού 47 - 51) πραγματοποιεί η «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία Καισαριανής» σήμερα στις 9.30 π.μ., για να αποτραπεί η δημοπρασία του «έργου» της επέκτασης - τσιμεντοποίησης του χώρου γύρω από το μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου σε δασική έκταση του Υμηττού.

«Εφυγε» ο σ. Βασίλης Κάιλας

«Εφυγε» προχτές, Κυριακή 24 Ιούνη και κηδεύτηκε χτες στη Λαμία ο κομμουνιστής αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Βασίλης Κάιλας, σε ηλικία 84 χρόνων.

Ο σ. Βασίλης Κάιλας στάθηκε αταλάντευτα μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ. Νέος στέλεχος της ΕΠΟΝ στη Φθιώτιδα, αγωνίστηκε για τη λευτεριά της πατρίδας. Μετά την απελευθέρωση, «ανταμείφθηκε» με διώξεις, φυλακές και εξορίες από το μετεμφυλιακό κράτος.

Συνέχισε τους αγώνες του μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ, συνδικαλιστής στο Σωματείο Βιβλιοπωλών Φθιώτιδας, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Λαμίας για πολλά χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ