ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2007
Σελ. /28
Μια δύσκολη ερώτηση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η φωτιά στον Πόρο ακόμη σιγόκαιγε, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονταν σε επιφυλακή και οι δύο κυβερνητικοί παράγοντες, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Β. Μιχαλολιάκος και ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, που βρίσκονταν στην περιοχή, εξέφραζαν τη βαθιά τους αγάπη για το δάσος και την ικανοποίησή τους που η πυρκαγιά δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη δημοτική βιβλιοθήκη του Πόρου, παρουσία των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων της Πυροσβεστικής, της δασικής υπηρεσίας κ.ά. οι δύο τους και πάλι, υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους ώστε να ενισχυθεί ο Πόρος και με πυροσβεστικά οχήματα και συνολικά υποδομές και άλλα μέσα, ώστε την επόμενη φορά που θα χρειαστεί, να σβηστεί η φωτιά «εν τη γενέσει της». Ωστόσο δε φάνηκαν σε θέση να μπορούν να απαντήσουν σε μία και μοναδική, απλούστατη ερώτηση που τους έθεσε ο σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας στον Πειραιά, Κ. Τζατζάνης, ο οποίος συμμετείχε και αυτός στη σύσκεψη. Η ερώτηση αφορούσε το εάν οι δύο κυβερνητικοί παράγοντες ήταν σε θέση, πέρα από τις υποσχέσεις που αφειδώς μοίραζαν, να εγγυηθούν ότι η έκταση 300 στρεμμάτων περίπου που καταστράφηκε, θα κηρυχτεί αναδασωτέα και δε θα οικοδομηθεί, να γίνει αυτό δηλαδή που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία. Το γιατί τα δύο στελέχη της κυβέρνησης δεν μπορούσαν να απαντήσουν, δεν το γνωρίζουμε... `Η το γνωρίζουμε;;;

Μισή - μισή η ντροπή

Το εργοστάσιο «Λιπασμάτων Δραπετσώνας» ήταν το μεγαλύτερο της χώρας. Μετά τα «φιρμάνια» της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η Λιπασματοβιομηχανία δεν έχει θέση στην παραγωγική αλυσίδα της χώρας μας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι κατά τόπους εκπρόσωποί της - δήμαρχοι, ΠΑΣΚΕ κ.ά. - έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να προωθήσουν το άνευ όρων κλείσιμο του εργοστασίου. Το 1999 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε «λουκέτο» πετώντας στο δρόμο 400 εργαζόμενους. Μέχρι σήμερα περίπου 100 από αυτούς παραμένουν εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους. Ενώ από τις 21 Ιούνη δύο δηλώνουν απεργοί πείνας. «Ζητούν - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν - νομοθετική ρύθμιση για την αποκατάστασή» τους.

Σε αυτούς ακριβώς τους εργαζόμενους χτες η Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη Απασχόλησης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι βουλευτές Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, έσπευσαν να... συμπαρασταθούν και να ζητήσουν την ψήφο τους. Μισή ντροπή δική τους για το θράσος τους. Και άλλη μισή σε εκείνους που ανέχονται να τους κοροϊδεύουν κατάμουτρα αυτοί που τους πέταξαν στο δρόμο. Οπως ακριβώς τους κοροϊδεύουν αυτοί που σήμερα τους έχουν αφημένους στην τύχη τους, όπως καταγγέλλουν...

Ούτε τα στοιχειώδη μέτρα

Τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια του Ομίλου «Ενωμένα Κλωστήρια» του Λαναρά, και καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που κλήθηκαν μετά από παρέμβαση του Σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο της Κομοτηνής, πρώην «ΦΑΝΚΟ». Στη διάρκεια της βδομάδας περισσότεροι από 5 εργαζόμενοι από τα εργοστάσια σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο από θερμοπληξία, όπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές.

Στην περίπτωση της Κομοτηνής, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες της προέδρου του Σωματείου Λ. Μπρούσα, για έλλειψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση. Γι' αυτό και η εργοδοσία στράφηκε εναντίον της, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον έλεγχο που διενήργησε την Πέμπτη, το κλιμάκιο του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εβρου, ζήτησε από την εταιρεία μέχρι τέλος της βδομάδας να επιδιορθώσει τη Λούβα (μηχάνημα που ρυθμίζει υγρασία και θερμοκρασία) στο πλεκτήριο, να τοποθετήσει ένα κλιματιστικό στους χώρους του διαλείμματος στο βαφείο και το πλεκτήριο, να τοποθετήσει έναν υδροψύκτη στο χώρο του βαφείου και φυσικά συνέστησε να γίνονται περισσότερα διαλείμματα από τους εργαζόμενους τις περιόδους καύσωνα.

Τέλος, ζήτησε να συνταχθεί, διότι δεν υπάρχει, σχέδιο αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Αποδεικνύεται δηλαδή, ότι από το εργοστάσιο λείπουν και τα στοιχειώδη ακόμα μέτρα, στο όνομα του να μη θιχτούν τα κέρδη της εργοδοσίας...


Ο... αναπτήρας

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ να βρούμε ποιοι άναψαν τον αναπτήρα για να καεί η Πάρνηθα και τα Δερβενοχώρια ή μήπως το να βρούμε ποιος τους έκανε να ανάψουν τον αναπτήρα;

Για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ προφανώς το ζητούμενο είναι το πρώτο, για τον απλούστατο λόγο πως ή απάντηση στο δεύτερο ερώτημα δείχνει τους... ίδιους!

Είναι μάλλον απλό. Οσο δε γίνεται ένα πραγματικό Δασολόγιο, όσο υπάρχουν «παραθυράκια» για οικοπεδοποιήσεις δασών, όσο ενθαρρύνεται η «ιδιωτική πρωτοβουλία» και της παρέχονται δικαιώματα για επενδύσεις σε δασικές περιοχές, οι «αναπτήρες» θα ανάβουν.

Επίσης ακόμη και οι φωτιές που άναψαν από τυχαία περιστατικά ή από ατυχήματα θα μετατρέπονται σε εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος όσο οι οικοπεδοφάγοι θα βρίσκουν χώρο να κάνουν τα δικά τους.

ΤΟ ...ΑΠΟΡΡΟΦΑΜΕ καλά το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης κομπάζει ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, τονίζοντας ότι οι «απορροφήσεις» φθάνουν στο 65%.

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία. Από «ρουφήχτρες» κονδυλίων σε αυτή τη χώρα ποτέ δεν είχαμε έλλειψη. Βλέπετε, η Ευρωπαϊκή Ενωση πληρώνει για να επιδοτούνται ασφαλιστικές εισφορές στους εργοδότες, πληρώνει για να φτιάχνονται δρόμοι κομμένοι και ραμμένοι στις ανάγκες των κατασκευαστικών εταιρειών, και για πολλά άλλα πράγματα, όμως για οτιδήποτε χρειάζεται πραγματικά ο λαός ...δεν πληρώνει.

Πώς είναι δυνατόν άλλωστε να δίνει χρήματα για τους αγρότες, αφού θέλει να τους εξαφανίσει; Πώς να δώσει χρήματα για οποιαδήποτε ανάπτυξη δημόσιας επιχείρησης, αφού θέλει να πάνε όλες στους ιδιώτες;

Οπως καταλαβαίνετε κανείς δε σου δίνει λεφτά σήμερα από καλοσύνη. Μόνο για να σε κάνει ό,τι αυτός θέλει...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενοχη πολιτική

Ενα χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2006, η χώρα είχε «καρδιοχτυπήσει» γιατί το μπλακάουτ αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Εάν το σύστημα δεν κατάφερνε να παραγάγει ή να μεταφέρει τα 9.900 MW της αιχμής, θα είχε καταρρεύσει. Το γεγονός αυτό κατέδειξε τις αδυναμίες του συστήματος, κυρίως όσον αφορά στην παρατεταμένη μη παραγωγική του ανάπτυξη, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια ελάχιστες μονάδες έχουν προστεθεί και ειδικά το νότιο σύστημα πάσχει ουσιαστικά. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αρχικά και στη συνέχεια η σημερινή της ΝΔ είχαν κάνει το «θαύμα» τους. Εφάρμοσαν πολιτική υπονόμευσης της ΔΕΗ στα πλαίσια της «απελευθέρωσης της ενέργειας», για να στρωθεί το έδαφος στους ιδιώτες, να είναι ή να φαντάζει αναγκαία η είσοδός τους στην ηλεκτροπαραγωγή και στην εμπορία. Καλλιέργησαν τις συνθήκες για την πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς, την ιδιωτικοποίηση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τη γενική συμφωνία τους στις κατευθύνσεις της ΕΕ και ενώ δεν υπήρχε καμία απολύτως ανάγκη να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ιδιωτικοποίησαν στην ουσία και τη ΔΕΗ, για να λειτουργεί με όρους «ανταγωνιστικούς». Δηλαδή, να επιδιώκει το συμφέρον των μετόχων της, επιβάλλοντας συνεχείς ανατιμήσεις στα τιμολόγιά της, περιορίζοντας το αναγκαίο προσωπικό της, κάνοντας σκόντο στις επενδύσεις και στη συντήρηση του δικτύου της. Η ΔΕΗ, που στήθηκε με το αίμα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, αντί να υπηρετεί το λαό απαιτεί «υγιή» ανταγωνισμό, «ίση» μεταχείριση με άλλες επιχειρήσεις, μεγάλα κέρδη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η προαναγγελία του καύσωνα έθεσε το ερώτημα αν η αναμενόμενη εκτίναξη της ζήτησης θα καλυφθεί ή θα γίνει μπλακάουτ. Γενική διακοπή μπορεί να μην είχαμε, έγιναν όμως όλα τα άλλα. Αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο διανομής χαμηλής και μέσης τάσης, που δοκιμάστηκε από τη θερμοκρασία, αλλά και από την υπερφόρτιση. Πολύωρες ήταν οι διακοπές σε πολλές περιοχές της Αττικής και μικρότερες σε όλες τις γειτονιές της. Στα νησιά, με το σοβαρότερο πρόβλημα στην Κρήτη, έγιναν προγραμματισμένες διακοπές για την αποφυγή μπλακάουτ, στη Θεσσαλονίκη το αποκορύφωμα ήταν η έκρηξη στο ΚΥΤ Ωραιοκάστρου.

Αυτό δεν είναι επιτυχία. Είναι ένα ακόμη γεγονός που αποκαλύπτει τα τεράστια προβλήματα για τα λαϊκά νοικοκυριά από παρόμοιες καταστάσεις, το οποίο επιβεβαιώνει την κριτική για την εφαρμοζόμενη πολιτική και δικαιώνει το ΚΚΕ και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του, που επιμένει σε ενιαίο, δημόσιο φορέα ενέργειας, στην υπηρεσία του λαού. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν με μεγάλες εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από Ιταλία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, με διακοπή ηλεκτροδότησης στα ορυχεία και στα αρδευτικά συστήματα, με περικοπές στα νησιά, με εθελοντικό περιορισμό κατανάλωσης, με πολλά σημεία της Αττικής στο σκοτάδι ή στη ζέστη. Η ΔΕΗ δηλώνει τώρα ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις διακοπές ρεύματος σε περιόδους «κρίσης». Υποστηρίζει ότι είναι φυσιολογικό να «γονατίζει» το δίκτυο. Γιατί; Επειδή λόγω κόστους προτιμά να επιδιορθώνει αντί να κάνει ουσιαστική προληπτική συντήρηση. Επειδή είναι φτηνότερη η «εργολαβοποίηση» από την πρόσληψη τεχνικών. Επειδή μείωσε τα αποθέματα υλικών για να περιορίσει τις δαπάνες, ενώ μόνο το 25-30% των επενδύσεων για το δίκτυο διανομής κατευθύνεται σε συντήρηση-ενίσχυση. Βλάβες θα υπήρχαν και με άλλες συνθήκες, αλλά όχι τόσες και τέτοιες...


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ