ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2007
Σελ. /28
«Παρών» από τους ανταγωνιστές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενοχλήθηκαν οι... ανταγωνιστές. Τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ προκαλεί το σχέδιο για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ιταλία και θα παρακάμπτει Ουκρανία - Τουρκία, περνώντας από την Ελλάδα.

Σε δήλωσή του στο ΒΗΜΑ, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Μπράιζα δε δίστασε να επισημάνει ότι ο αγωγός αυτός δε συμβάλλει στη «διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου» και επομένως δε «βοηθά» την Ελλάδα να περιορίσει την 100% εξάρτησή της από έναν προμηθευτή φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, υποβάθμισε το σχέδιο λέγοντας ότι πρόκειται για «δήλωση προθέσεων» και αναρωτήθηκε εάν θα το αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπονοώντας ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ.

Στο τέλος επαναφέρει το βασικό, για τους Αμερικανούς, ζήτημα: Ο «καλός» αγωγός είναι αυτός της Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, επειδή θα φέρνει αζέρικο φυσικό αέριο. Οι Αμερικανοί βεβαίως έχουν πολύ συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την αποδυνάμωση της ρωσικής ενεργειακής επιρροής, αλλά και την ενδυνάμωση χωρών παραγωγών πλην Ρωσίας. Η ΕΕ θέλει να «παίζει» με όλους και η ελληνική κυβέρνηση θέλει να τους... εξυπηρετεί όλους και να στηρίξει το ελληνικό κεφάλαιο στον πατροπαράδοτο ρόλο του «μεσάζοντα». Και οι λαοί της περιοχής καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη....

Ο θεός και ... ο Κάστρο

«Τώρα καταλαβαίνω πώς επέζησα από τα σχέδια του Μπους και των άλλων Προέδρων που διέταξαν τη δολοφονία μου», τονίζει ο Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο του στην εφημερίδα «Γκράνμα» αστειευόμενος και προσθέτει: «Ο καλός θεός με προστάτεψε από τον Μπους».

Ο Κουβανός ηγέτης κάνει αναφορά στην πρόσφατη ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στη Ναυτική Ακαδημία του Νιούπορτ για την κατάσταση στη Λατινική Αμερική, που για άλλη μια φορά ο αρχιδολοφόνος δεν έκρυψε λόγια: «Μόνο μία μη δημοκρατική χώρα υπάρχει στη γειτονιά μας και αυτή είναι η Κούβα. Πιστεύω ότι ο λαός της Κούβας θα πρέπει να ζει σε μια ελεύθερη κοινωνία. Είναι προς το συμφέρον μας η Κούβα να γίνει ελεύθερη και είναι προς συμφέρον του κουβανικού λαού να μη ζει σε μια απαρχαιωμένη μορφή διακυβέρνησης που είναι τυραννική», ισχυρίστηκε για να υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει «να ασκεί έντονες πιέσεις για την ελευθερία στην Κούβα». Τώρα τι ελευθερία εννοεί, αρκεί κανείς να αναλογιστεί τα εκατομμύρια άστεγους και φτωχούς στις ΗΠΑ και τους «ελεύθερους» σκοτωμένους νέους των μισθοφορικών στρατευμάτων των ΗΠΑ, που έπεσαν σε Ιράκ και Αφγανιστάν...

Διευκρινίζοντας δε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζοντρόου τι εννοούσε ο Μπους όταν δήλωνε ότι «μια μέρα ο καλός θεός θα πάρει τον Φιντέλ Κάστρο» και αν αυτό σημαίνει ότι επιθυμεί το θάνατο του Κάστρο απάντησε: «Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για ένα αναπόφευκτο γεγονός». Τόση υποκρισία!

«Ραπανάκια» για την... όρεξη

Ηλεκτρονικούς υπολογιστές (300 στον αριθμό) δώρισε αμερικανική οργάνωση στο δημοτικό σχολείο Γκαλαντίμα στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας... Μέχρι εδώ καλά. Μόνο που το σχολείο της Αμπούζα δεν έχει καν ηλεκτρικό ρεύμα!

Ο στόχος της οργάνωσης «Ενας υπολογιστής για κάθε παιδί», που έχει ιδρυθεί από τον καθηγητή Νίκολας Νεγκροπόντε, έχει ως στόχο την προώθηση υπολογιστών, που κατασκευάζονται με μειωμένο κόστος, στις αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο μιας λογικής που τονίζει «ότι όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία». Από μόνη της η σκέψη αυτή δεν είναι αρνητική.

Μόνο που κανείς θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι αφρικανικές χώρες, όπως η Νιγηρία, αλλά και πολλές άλλες χώρες του κόσμου δεν πάσχουν μόνο από μειωμένη πρόσβαση στην τεχνολογία. Πάσχουν από μειωμένη πρόσβαση ή καλύτερα από καθολική έλλειψη βασικών αγαθών στοιχειώδους διαβίωσης. Οπως είναι το πόσιμο νερό, η τροφή, τα φάρμακα, ο ηλεκτρισμός κλπ, κλπ.

Γιατί, επί της ουσίας, δεν πρόκειται για χώρες που απλώς «για κάποιον ανεξήγητο λόγο» έμειναν... πίσω στην πορεία της ανάπτυξης και της εξέλιξης και τώρα είναι «αναπτυσσόμενες». Πρόκειται για χώρες και λαούς που λεηλατήθηκαν, που υπέστησαν γενοκτονίες, που απομυζήθηκε ο φυσικός τους πλούτος και απομυζάται ακόμη και σήμερα, που ποδοπατήθηκε η ανεξαρτησία και η αξιοπρέπεια των λαών τους, που σύρθηκαν στην εξαθλίωση και σε αδελφοκτόνους πολέμους από τους αποικιοκράτες, παλαιότερα, και από τους ιμπεριαλιστές σήμερα.

Γι' αυτό και δεν μπορεί να προκαλέσει γέλιο, αλλά μάλλον οργή να αποστέλλονται, με περισσή υποκρισία, υπολογιστές σε σχολεία που δεν έχουν ρεύμα, ή φιστικοβούτυρο στους άμαχους πεινασμένους πρόσφυγες στο Αφγανιστάν ή προφυλακτικά στις Ιρακινές στη Βαγδάτη!!!!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιδού οι εμπρηστές!

Η πύρινη λαίλαπα που σαρώνει τη χώρα, καθόλου τυχαία και συγκυριακή δεν είναι. Αυτό που συνέβαινε και συμβαίνει είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της δασικής γης και των ανελέητων νόμων του κέρδους. Της πολιτικής που επιτρέπει στους εμπρηστές και καταπατητές να καίνε δάση και να αρπάζουν γη για περαιτέρω ξεπούλημα, για οικοπεδοποίηση, για τσιμεντοποίηση. Είναι ακόμα αποτέλεσμα μιας πολιτικής που δε διστάζει να προσφέρει στα χέρια της επιχειρηματικής δράσης, ακόμη και τους Εθνικούς Δρυμούς και τις άλλες προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Είναι αποτέλεσμα και αποκαλύπτει το μέγεθος της εμπρηστικής πολιτικής των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων δεκαετιών. Και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία είναι υπόλογα για ό,τι συμβαίνει. Το ΠΑΣΟΚ με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος άνοιξε διάπλατα το παράθυρο για τον αποχαρακτηρισμό ανυπολόγιστων στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων. Με βάση αυτή την αναθεώρηση, ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ ο δασοκτόνος νόμος 3208/2003, που τώρα έρχεται να εφαρμόσει πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ. Η κυβέρνηση της ΝΔ βέβαια έστρωσε το δρόμο και για νέα - ακόμα πιο επαχθή - αναθεώρηση του άρθρου 24 από την επόμενη Βουλή, στο όνομα πάντα της εξυπηρέτησης των επιδιώξεων των κερδοσκόπων, καταπατητών, εμπρηστών. Αλλωστε μόλις πριν δυο βδομάδες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έφτιαξε τροπολογία, για την αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε ολόκληρη τη χώρα, μέχρι να συνταχθούν δασικοί χάρτες. Μπορεί μετά την κατακραυγή, η ρύθμιση να αποσύρθηκε, όμως το στίγμα δόθηκε... Αλλά και οι δασικοί χάρτες, το δασικό κτηματολόγιο δε γίνονται, γιατί έτσι επιτάσσουν τα συμφέροντα. Την ίδια στιγμή και τα δύο αυτά κόμματα απογύμνωσαν από στελέχη και υποδομές τις υπηρεσίες της δασοπυρόσβεσης. Το ΠΑΣΟΚ «φόρτωσε» τις δασικές πυρκαγιές στην Πυροσβεστική και η ΝΔ συνέχισε στην ίδια ρότα με τη λογική πάντα της καταστολής και της δημιουργίας επικοινωνιακών εντυπώσεων για... αφελείς.

Το ΚΚΕ δε θα πάψει να καταγγέλλει τους πραγματικούς ενόχους. Δε θα πάψει να τονίζει με όλες του τις δυνάμεις ότι όσο η γη θα είναι εμπόρευμα, οι εμπρησμοί και οι δασικές πυρκαγιές θα είναι στην ημερήσια διάταξη, κάθε καλοκαίρι. Το ΚΚΕ δε θα πάψει να παλεύει για την ανατροπή των δασοκτόνων νόμων και να διεκδικεί την πλήρη αναδάσωση των καμένων περιοχών, αλλά και την ύπαρξη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών και ενίσχυσης της δασοπυρόσβεσης. Θα πρέπει, όμως, και οι εργαζόμενοι, μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές, να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στα κόμματα που με την πολιτική τους «πυρπολούν» τα δάση και στηρίζουν τους εμπρηστές - κερδοσκόπους.

Το πρόβλημα της προστασίας των δασών, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να λυθεί από τα κόμματα του δικομματισμού ή τους όποιους δορυφόρους τους. Χρειάζεται άλλη πολιτική έξω από τη λογική του κέρδους. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, ειδικό βάρος στην πρόληψη και νομοθετικό πλαίσιο που θα προστατεύει απολύτως τα δάση, βάζοντας μια για πάντα στην άκρη την κερδοσκοπία στη γη. Αλλά αυτά μπορούν να γίνουν μόνο όταν επέλθει η λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία, όπως προτείνει και παλεύει το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ