ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Φιλοναζιστικές ακρότητες

Ερώτηση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Με κινητοποιήσεις και πικετοφορίες έξω από «Μουσείο της Σοβιετικής κατοχής» απάντησε ο λαός της Ουκρανίας στις φιλοναζιστικές δηλώσεις των εκπροσώπων του μουσείου, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με τις οποίες ο Χίτλερ και η ναζιστική κατοχή ήταν καλύτερες από τη σοβιετική περίοδο!

Με αφορμή το γεγονός, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κατήγγειλε την απαράδεκτη αντικομμουνιστική προπαγάνδα που εκφράζεται με ποικίλους τρόπους στην Ουκρανία, καταθέτοντας Ερώτηση προς το Συμβούλιο της ΕΕ, σχετικά με το θέμα.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε την «απροκάλυπτη αντικομμουνιστική προπαγάνδα στην οποία έχει επιδοθεί το "Μουσείο της Σοβιετικής κατοχής" που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της χώρας, Β. Γιούτσενκο».

Αναφερόμενος στα εν λόγω δημοσιεύματα, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι «το μουσείο έφτασε να εκθειάζει τα έργα και τις ημέρες της ναζιστικής κατοχής, ενώ δε δίστασε συγκρίνοντάς τη με τη σοβιετική περίοδο να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επί Χίτλερ ήταν καλύτερα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα, όπως η έκδοση νέων βιβλίων Ιστορίας που δικαιώνουν εθνικιστικές οργανώσεις της Ουκρανίας που ήταν υπεύθυνες για πολλά εγκλήματα και μαζικές δολοφονίες, έχει προκαλέσει τα δημοκρατικά και αντιφασιστικά αισθήματα του ουκρανικού λαού που αντιδρά με κινητοποιήσεις έξω από το μουσείο και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας».

Καταλήγοντας ρωτά το Συμβούλιο για το «ποια είναι η θέση του για αυτή τη φιλοναζιστική πολιτική και αν καταδικάζει τις ενέργειες αυτές που προσβάλλουν τα εκατομμύρια νεκρών που θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στο φασισμό».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η τρομοϋστερία

Ο νέος πρωθυπουργός Γκ. Μπράουν στη ρότα του «αντιτρομοκρατικού πολέμου»

Από την έκρηξη που προκάλεσε το τζιπ που έπεσε στην είσοδο του αεροδρόμιο της Γλασκόβης

Associated Press

Από την έκρηξη που προκάλεσε το τζιπ που έπεσε στην είσοδο του αεροδρόμιο της Γλασκόβης
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Καθώς φαίνεται η τρομοκρατική απειλή στη Βρετανία είναι σαν το καύσωνα, έρχεται με «πρόβλεψη», προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της χώρας και γίνεται αφορμή για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Πάντως, η τρομοϋστερία πέρασε και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς έκλεισε μέρος του αεροδρομίου JFK της Νέας Υόρκης, μετά την ανακάλυψη ύποπτου δέματος... τελικά τίποτα δε βρέθηκε.

Οι επιθέσεις, που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές, ξεκίνησαν τη νύχτα της Παρασκευής, όταν η αστυνομία του Λονδίνου εντόπισε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από νυχτερινό κέντρο, ενώ ένα δεύτερο βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα. Το Σάββατο, άλλα δύο άτομα οδήγησαν ένα τζιπ στο αεροδρόμιο της Γλασκόβης φορτωμένο με φιάλες υγραερίου. Προκλήθηκε πυρκαγιά στην είσοδο του αεροδρομίου, το οποίο έκλεισε για λίγες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, η ενεργοποίηση των μηχανισμών θα γινόταν με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, αλλά για άγνωστους λόγους ...αυτό δεν κατέστη εφικτό. Η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει ωστόσο την προέλευση των τηλεφωνημάτων όπως και ορισμένα πρόσωπα τα οποία και συνέλαβε. Ενας από αυτούς είναι χειρουργός με παλαιστινιακή καταγωγή και διαβατήριο από την Ιορδανία, που κατά την αστυνομία είναι ο «εγκέφαλος της επιχείρησης», ενώ ο άλλος ένας Ιρακινός γιατρός που έχει σπουδάσει στη Βαγδάτη.

Προς το παρόν αυτά που έχουν γίνει γνωστά είναι ότι εντείνονται οι έρευνες των βρετανικών αρχών για τον εντοπισμό των ατόμων που ενέχονται στις «τρομοκρατικές επιθέσεις» των τελευταίων ημερών, που κατά τη βρετανική κυβέρνηση ανήκουν σε χαλαρής δομής δίκτυα που σχετίζονται με την «αλ Κάιντα».

Μέχρι χτες είχαν γίνει οκτώ συλλήψεις, ενώ η βρετανική κυβέρνηση προαναγγέλλει και άλλες, συνεχίζοντας και τις έρευνες, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε «κρίσιμο» επίπεδο συναγερμού - το υψηλότερο δυνατό.

Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών έδωσαν την αφορμή στο νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, να προβεί σε δηλώσεις που αποτελούν στίγμα προθέσεων: Δήλωσε ότι ο κίνδυνος από την τρομοκρατία θα είναι «μακροχρόνιος και διαρκής», ενώ πρόσθεσε ότι «δε θα υποκύψουμε, δε θα φοβηθούμε και δε θα αφήσουμε κανένα να υποσκάψει τον βρετανικό τρόπο ζωής». Οι δηλώσεις αυτές έφεραν και την πολύ θετική αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Τζ. Ο. Μπους που έκανε λόγο για μία «πολύ σθεναρή αντίδραση» εκ μέρους του Γκ. Μπράουν, ενώ πρόσθεσε ότι «ο πόλεμος εναντίον των εξτρεμιστών συνεχίζεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπράουν έχει ταχθεί, επί πρωθυπουργίας Τόνι Μπλερ, αναφανδόν υπέρ της λήψης δρακόντειων μέτρων ασφαλείας με πιο πρόσφατα αυτά που δίνουν εξουσίες στην αστυνομία ουσιαστικά εν καιρώ πολέμου.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Τα μέτρα αυτά έγιναν αντικείμενο Ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, στο Ευρωκοινοβούλιο πριν ένα μήνα. Αυτή η Ερώτηση καλούσε το Συμβούλιο της ΕΕ να «καταδικάσει τα μέτρα αυτά της βρετανικής κυβέρνησης ως ευθεία παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων, που θα αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο συνολικά για τους λαούς των χωρών της Ευρώπης». Η απάντηση του Συμβουλίου ήταν στην προκειμένη περίπτωση «ότι δεν εμπλέκεται σε εσωτερικά ζητήματα».

ΥΕΜΕΝΗ
Επίθεση καμικάζι με στόχο τουρίστες

ΣΑΝΑ'Α.--

Καμικάζι εξερράγη στην πύλη της τοποθεσίας του αρχαίου ναού της Βασίλισσας του Σεμπά, στην κεντρική επαρχία Μαρίμπ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 7 φέρονται να είναι Ισπανοί τουρίστες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η επίθεση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, όταν αρκετοί επισκέπτες βρίσκονταν στον αρχαιολογικό χώρο, γνωστό στην αραβική ως Μπαλκίς. Εκτός των Ισπανών, σκοτώθηκαν, πλην του καμικάζι, και 2 Υεμενίτες, ενώ αρκετοί είναι οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων και άλλοι Ισπανοί τουρίστες.

Για την επίθεση, που σημειώθηκε περίπου 140 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Εντούτοις, οι υεμενικές αρχές συνέδεσαν τον καμικάζι με ισλαμιστικά δίκτυα που σχετίζονται με την «αλ Κάιντα», τα οποία έχουν ισχυρή παρουσία στη χώρα παρά τις αλλεπάλληλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού, ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς είχε προηγηθεί η επίθεση κατά του πολεμικού αμερικανικού πλοίου «USS Cole», με 17 νεκρούς. Την ευθύνη είχε αναλάβει η «αλ Κάιντα».

Πριν από περίπου 2 μήνες η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα και ιδιαίτερα την επαρχία Μαρίμπ και τη γειτονική της Σάμπουα. Στις 23 Ιουνίου, στη Σάμπουα, Υεμενίτης φρουρός άνοιξε πυρ κατά ομάδας αλλοδαπών εργαζομένων σε πετρελαιοβιομηχανία, αμέσως μόλις προσγειώθηκαν στο τοπικό αεροδρόμιο, σκοτώνοντας 1 και τραυματίζοντας 5.

ΣΟΥΔΑΝ
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πετρέλαιο...

ΑΚΡΑ.-

Να μη μετατρέψουν το Σουδάν σε νέο Αφγανιστάν, ζήτησε από τους ιμπεριαλιστές της Δύσης, ο Πρόεδρος της χώρας, Χασάν Αλ Μπασίρ, αποδίδοντας το «ενδιαφέρον» τους, για την κατάσταση στο Νταρφούρ, στα άφθονα σουδανικά κοιτάσματα πετρελαίου. Αναφερόμενος δε στις κυρώσεις που ζήτησαν οι ΗΠΑ, εναντίον του Σουδάν, ενώ η κυβέρνηση συμφώνησε στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Νταρφούρ για τη «διατήρηση της τάξης», έκανε λόγο για αποδυνάμωση της οικονομίας της χώρας, που δεν εξυπηρετεί κανένα.

Σε δηλώσεις του ο Χ. Μπασίρ σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να κάνουν στο Σουδάν τα ίδια λάθη που διέπραξαν στο Ιράκ»...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συγκρούσεις στο Νταρφούρ είχαν αποτέλεσμα μέχρι σήμερα 200.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και εκατομμύρια να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ξεκίνησε η δίκη της δολοφονίας του Χραντ Ντινκ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ξεκίνησε χτες στην Κωνσταντινούπολη, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η δίκη για τη δολοφονία του αρμενικής καταγωγής, δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Στο εδώλιο κάθισαν 18 ύποπτοι, που φέρονται να έχουν σχέση με το συμβάν, που έλαβε χώρα μετά τα σχόλια του δημοσιογράφου για τη σφαγή των Αρμενίων στην Τουρκία το 1915 και εξαγρίωσαν τους εθνικιστές της χώρας, με αποτέλεσμα, ο Χ. Ντινκ να δολοφονηθεί το Γενάρη, έξω από την εφημερίδα AGOS, της οποίας ήταν διευθυντής.

Η δίκη του 17χρονου φερόμενου δράστη, ο οποίος και ομολόγησε το έγκλημα, γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, με χιλιάδες διαδηλωτές έξω από τα δικαστήρια να ζητούν απόδοση δικαιοσύνης. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους υπόλοιπους 17 κατηγορούμενους αφορούν υποκίνηση σε φόνο και συμμετοχής σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε τουρκικές εφημερίδες χτες υπήρχαν δημοσιεύματα, στα οποία βάσει δηλώσεων του Γιασίν Χαγιάλ, αναφέρεται ότι εκείνος και οι συνεργάτες του δολοφόνησαν το δημοσιογράφο κατόπιν εντολής αστυνομικών αξιωματούχων...

Βομβιστικές επιθέσεις

Στην επαρχία Τουντζελί της Τουρκίας τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση, η οποία αποδίδεται στο ΡΚΚ, την ίδια μέρα, που ο στρατός της χώρας ξεκίνησε επιχείρηση εντοπισμού των κούρδων ανταρτών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ