Τρίτη 3 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Επίθεση καμικάζι με στόχο τουρίστες

ΣΑΝΑ'Α.--

Καμικάζι εξερράγη στην πύλη της τοποθεσίας του αρχαίου ναού της Βασίλισσας του Σεμπά, στην κεντρική επαρχία Μαρίμπ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 7 φέρονται να είναι Ισπανοί τουρίστες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η επίθεση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, όταν αρκετοί επισκέπτες βρίσκονταν στον αρχαιολογικό χώρο, γνωστό στην αραβική ως Μπαλκίς. Εκτός των Ισπανών, σκοτώθηκαν, πλην του καμικάζι, και 2 Υεμενίτες, ενώ αρκετοί είναι οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων και άλλοι Ισπανοί τουρίστες.

Για την επίθεση, που σημειώθηκε περίπου 140 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Εντούτοις, οι υεμενικές αρχές συνέδεσαν τον καμικάζι με ισλαμιστικά δίκτυα που σχετίζονται με την «αλ Κάιντα», τα οποία έχουν ισχυρή παρουσία στη χώρα παρά τις αλλεπάλληλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού, ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς είχε προηγηθεί η επίθεση κατά του πολεμικού αμερικανικού πλοίου «USS Cole», με 17 νεκρούς. Την ευθύνη είχε αναλάβει η «αλ Κάιντα».

Πριν από περίπου 2 μήνες η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα και ιδιαίτερα την επαρχία Μαρίμπ και τη γειτονική της Σάμπουα. Στις 23 Ιουνίου, στη Σάμπουα, Υεμενίτης φρουρός άνοιξε πυρ κατά ομάδας αλλοδαπών εργαζομένων σε πετρελαιοβιομηχανία, αμέσως μόλις προσγειώθηκαν στο τοπικό αεροδρόμιο, σκοτώνοντας 1 και τραυματίζοντας 5.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ