Τρίτη 3 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η τρομοϋστερία

Ο νέος πρωθυπουργός Γκ. Μπράουν στη ρότα του «αντιτρομοκρατικού πολέμου»

Από την έκρηξη που προκάλεσε το τζιπ που έπεσε στην είσοδο του αεροδρόμιο της Γλασκόβης

Associated Press

Από την έκρηξη που προκάλεσε το τζιπ που έπεσε στην είσοδο του αεροδρόμιο της Γλασκόβης
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Καθώς φαίνεται η τρομοκρατική απειλή στη Βρετανία είναι σαν το καύσωνα, έρχεται με «πρόβλεψη», προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της χώρας και γίνεται αφορμή για τη λήψη έκτακτων μέτρων. Πάντως, η τρομοϋστερία πέρασε και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς έκλεισε μέρος του αεροδρομίου JFK της Νέας Υόρκης, μετά την ανακάλυψη ύποπτου δέματος... τελικά τίποτα δε βρέθηκε.

Οι επιθέσεις, που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές, ξεκίνησαν τη νύχτα της Παρασκευής, όταν η αστυνομία του Λονδίνου εντόπισε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από νυχτερινό κέντρο, ενώ ένα δεύτερο βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα. Το Σάββατο, άλλα δύο άτομα οδήγησαν ένα τζιπ στο αεροδρόμιο της Γλασκόβης φορτωμένο με φιάλες υγραερίου. Προκλήθηκε πυρκαγιά στην είσοδο του αεροδρομίου, το οποίο έκλεισε για λίγες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, η ενεργοποίηση των μηχανισμών θα γινόταν με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, αλλά για άγνωστους λόγους ...αυτό δεν κατέστη εφικτό. Η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει ωστόσο την προέλευση των τηλεφωνημάτων όπως και ορισμένα πρόσωπα τα οποία και συνέλαβε. Ενας από αυτούς είναι χειρουργός με παλαιστινιακή καταγωγή και διαβατήριο από την Ιορδανία, που κατά την αστυνομία είναι ο «εγκέφαλος της επιχείρησης», ενώ ο άλλος ένας Ιρακινός γιατρός που έχει σπουδάσει στη Βαγδάτη.

Προς το παρόν αυτά που έχουν γίνει γνωστά είναι ότι εντείνονται οι έρευνες των βρετανικών αρχών για τον εντοπισμό των ατόμων που ενέχονται στις «τρομοκρατικές επιθέσεις» των τελευταίων ημερών, που κατά τη βρετανική κυβέρνηση ανήκουν σε χαλαρής δομής δίκτυα που σχετίζονται με την «αλ Κάιντα».

Μέχρι χτες είχαν γίνει οκτώ συλλήψεις, ενώ η βρετανική κυβέρνηση προαναγγέλλει και άλλες, συνεχίζοντας και τις έρευνες, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε «κρίσιμο» επίπεδο συναγερμού - το υψηλότερο δυνατό.

Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών έδωσαν την αφορμή στο νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, να προβεί σε δηλώσεις που αποτελούν στίγμα προθέσεων: Δήλωσε ότι ο κίνδυνος από την τρομοκρατία θα είναι «μακροχρόνιος και διαρκής», ενώ πρόσθεσε ότι «δε θα υποκύψουμε, δε θα φοβηθούμε και δε θα αφήσουμε κανένα να υποσκάψει τον βρετανικό τρόπο ζωής». Οι δηλώσεις αυτές έφεραν και την πολύ θετική αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Τζ. Ο. Μπους που έκανε λόγο για μία «πολύ σθεναρή αντίδραση» εκ μέρους του Γκ. Μπράουν, ενώ πρόσθεσε ότι «ο πόλεμος εναντίον των εξτρεμιστών συνεχίζεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπράουν έχει ταχθεί, επί πρωθυπουργίας Τόνι Μπλερ, αναφανδόν υπέρ της λήψης δρακόντειων μέτρων ασφαλείας με πιο πρόσφατα αυτά που δίνουν εξουσίες στην αστυνομία ουσιαστικά εν καιρώ πολέμου.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Τα μέτρα αυτά έγιναν αντικείμενο Ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, στο Ευρωκοινοβούλιο πριν ένα μήνα. Αυτή η Ερώτηση καλούσε το Συμβούλιο της ΕΕ να «καταδικάσει τα μέτρα αυτά της βρετανικής κυβέρνησης ως ευθεία παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων, που θα αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο συνολικά για τους λαούς των χωρών της Ευρώπης». Η απάντηση του Συμβουλίου ήταν στην προκειμένη περίπτωση «ότι δεν εμπλέκεται σε εσωτερικά ζητήματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το σκάνδαλο του ομίλου Μέρντοχ εμπλουτίζεται (2011-07-12 00:00:00.0)
Τρομοκρατικοί πυρήνες παντού κατά την κυβέρνηση (2007-07-17 00:00:00.0)
Νέα κυβέρνηση ...υπό βροχή «βομβών» (2007-07-15 00:00:00.0)
«Δώρο» στον Μπράουν οι «βόμβες» της Γλασκόβης (2007-07-07 00:00:00.0)
Αντιφάσεων και ερωτημάτων η συνέχεια (2006-08-18 00:00:00.0)
Προς τι οι ανησυχίες για τον Μπλερ; (2004-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ