Τρίτη 13 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προς τι οι ανησυχίες για τον Μπλερ;

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τον κύκλο του Μπλερ, και για την ακρίβεια τον επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και τους στενότερους συνεργάτες του Τόνι Μπλερ, όχι όμως τον ίδιο, αναμένεται να «ακουμπά» η έκθεση Μπάτλερ... Μία ακόμη «εβδομάδα κρίσης» για το βρετανό πρωθυπουργό, εκτιμά σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος ενώ οι Financial Times επαναλαμβάνουν ότι ανώτατοι Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν αμφιβολίες σχετικά με τις πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για να στηριχτεί ο πόλεμος.

Μία βδομάδα πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Μπάτλερ για τη «δράση» των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών προ του πολέμου στο Ιράκ, το BBC «αποκαλύπτει» πως Βρετανοί υπουργοί ανησυχούσαν τον περασμένο μήνα τόσο πολύ για ενδεχόμενη παραίτηση Μπλερ που τον κάλεσαν κατ' ιδίαν και μέσω επιστολών να παραμείνει στην εξουσία. Αναφέρει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός «συλλογιζόταν σοβαρά τη θέση του», και συμπληρώνει πως στην παρούσα φάση «η υποβόσκουσα κρίση στο βρετανικό υπουργικό συμβούλιο είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών» με τον αγώνα εξουσίας μεταξύ του Μπλερ και του εσωκομματικού αντιπάλου του, Γκόρντον Μπράουν, να εντείνεται διαρκώς.

Οι υπουργοί Τζον Ρέιντ, Τέσα Τζόουελ και Τσαρλς Κλαρκ διαβεβαίωσαν κατ' ιδίαν τον Μπλερ πως έχει την κυβερνητική στήριξη, ενώ η υπουργός Πατρίσια Χιούιτ του απέστειλε σχετική επιστολή.

Τέλος, οι Times αποκαλύπτουν ότι η βρετανική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας (MI5) αποκεντρώνεται δημιουργώντας «θύλακες πρακτόρων» σε περιοχές της κεντρικής και βορειοδυτικής Αγγλίας όπου δρουν... «ομάδες συμπαθούντων της αλ Κάιντα». Κατά την εφημερίδα, η νέα πολιτική των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα των φόβων ότι «ο τρομοκρατικός κίνδυνος δεν προέρχεται από το εξωτερικό αλλά από το εσωτερικό της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ