ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Μηχανή» θανάτου έχει δημιουργήσει η αμερικανική κυβέρνηση

Αμεση απάντηση του ηγέτη της Κούβας για τα πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA

Ο Φ. Κάστρο συνεχίζει τις πολύ καίριες παρεμβάσεις του

Associated Press

Ο Φ. Κάστρο συνεχίζει τις πολύ καίριες παρεμβάσεις του
ΑΒΑΝΑ.-

Με ένα νέο άρθρο, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο καταγγέλλει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι έχει δημιουργήσει μια μηχανή θανάτου και συνεχίζει τη λειτουργία της, αναφερόμενος στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα, όπου αποκαλύπτονται οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια, οι χούντες, οι «παράνομες ενέργειες» και τα χιλιάδες εγκλήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Στο μακροσκελέστατο άρθρο του, με πολλές ιστορικές αναφορές από την περίοδο 1959 - '73, στην εφημερίδα «Γκράνμα» με τον τίτλο «Μηχανή Θανάτου» που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Φιντέλ Κάστρο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «επιχειρεί να παρουσιάσει μια εικόνα διαφάνειας, τη στιγμή που λαμβάνει τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής και δημοτικότητας, και για να δείξει ότι αυτές οι μέθοδοι ανήκουν σε μια άλλη εποχή και πως πλέον δε χρησιμοποιούνται».

Ο Κουβανός ηγέτης υπογραμμίζει μάλιστα ότι είναι «περιττό να πει κανείς ότι όλα όσα περιγράφονται εξακολουθούν να γίνονται, με τη μόνη διαφορά ότι τώρα γίνονται με ωμότερο τρόπο σε όλον τον πλανήτη, περιλαμβανομένου κι ενός αυξανόμενου αριθμού παράνομων πράξεων και εντός του εδάφους των ΗΠΑ». Προσθέτει μάλιστα ότι «η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" έγραφε ότι ειδικοί σε θέματα πληροφοριών εξέφρασαν την άποψη ότι η αποκάλυψη αυτών των εγγράφων αποτελεί μια προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή (σ.σ. της κοινής γνώμης) από πρόσφατες διαμάχες και σκάνδαλα που μαστίζουν τη CIA και της κυβέρνησης που βρίσκεται στις χειρότερες στιγμές της δημοτικότητάς της».

«Ο αποχαρακτηρισμός θα μπορούσε επίσης να είναι μια προσπάθεια να εμφανιστεί, στην πρώιμη εκλογική διαδικασία, πως οι κυβερνήσεις των Δημοκρατών ήταν εξίσου άσχημες ή και χειρότερες, απ' αυτήν του Τζ. Μπους», τονίζει ο Φιντέλ Κάστρο.

Καταλήγοντας, ο Κουβανός ηγέτης επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ «έχουν δημιουργήσει μια μηχανή θανάτου που δεν απαρτίζεται μόνο από την CIA και τις μεθόδους της. Ο Μπους έχει εγκαταστήσει ισχυρές και ακριβές υπερ-δομές, υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας, και έχει μεταμορφώσει τις εναέριες, τις θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις σε όργανα της παγκόσμιας εξουσίας που μεταφέρουν τον πόλεμο, την αδικία, την πείνα και το θάνατο σε κάθε γωνιά του πλανήτη ώστε να εκπαιδεύσουν τους κατοίκους στην άσκηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας! Ο αμερικανικός λαός όμως αρχίζει να αφυπνίζεται απ' αυτήν την πραγματικότητα».

ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Επέμβαση με πρόσχημα τα... ναρκωτικά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Και κάποια «θετικά μηνύματα» για το Λευκό Οίκο καθώς το Κογκρέσο αυτή τη φορά δεν προκάλεσε άλλα προβλήματα στον Αμερικανό πρόεδρο και έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και επέμβασης με το πρόσχημα των ναρκωτικών.

Εννοείται, ότι από τη στιγμή που το αμερικανικό Κογκρέσο σε χρόνο ρεκόρ ενέκρινε το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Λευκός Οίκος, ο Πρόεδρος Μπους έσπευσε να το υπογράψει για να τεθεί αμέσως σε ισχύ και θα επιτρέψει την εξάμηνη παράταση ισχύος της «Πράξης για την προώθηση του εμπορίου και της καταπολέμησης των ναρκωτικών» (Andean Trade Promotion and Drug Eradication Act-ATPDEA).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο νόμος που ουσιαστικά ισχύει από το 1991 θα είναι σε ισχύ μέχρι την 29η Φλεβάρη 2008, και σύμφωνα με αυτόν η Κολομβία, το Περού, το Εκουαδόρ και η Βολιβία εξακολουθούν να έχουν το ειδικό προνόμιο να εξάγουν προϊόντα τους (ορισμένα αγροτικά προϊόντα και είδη υφαντουργίας) στις αμερικανικές αγορές χωρίς την επιβολή δασμών με αντάλλαγμα τη συνεργασία στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών». Εννοείται με τους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τον υποτιθέμενο πόλεμο μεταξύ του Κογκρέσου, που πλέον ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, και του Λευκού Οίκου, η αρμόδια διακομματική επιτροπή λίγο πριν τη λήξη των εργασιών του Κογκρέσου για το καλοκαίρι, ενέκρινε την παράταση της ισχύος του νόμου για οκτώ μήνες, υπό το σκεπτικό «των κρίσιμων και ειδικών συνθηκών της περιοχής των Ανδεων».

Τέλος, σύμφωνα με τον «Τελεσούρ», αυτή η έγκριση μπορεί να λειτουργήσει ως «πρόκριμα» τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος θα φέρει προς έγκριση τις διμερείς συμφωνίες εμπορίου (TLC) με την Κολομβία και το Περού, καθώς ειδικά για την Κολομβία τα προβλήματα έγκρισης που εγείρονται είναι πολλά.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΑΒΕΣ ΣΕ ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ
Ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΙΝΣΚ.--

Το Ιράν ήταν τρίτος σταθμός της περιοδείας του Προέδρου της Βενεζουέλας (προηγήθηκαν η Ρωσία και η Λευκορωσία). Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μετά τη συνάντηση με τον Ούγκο Τσάβες σημείωσε: «Οι ΗΠΑ είναι ανίκανες να βλάψουν το Ιράν και τη Βενεζουέλα. Η συνεργασία ανάμεσα στα δύο ανεξάρτητα και λαϊκά κράτη είναι φυσική και πρέπει να βαθύνει». Από την πλευρά του, ο Τσάβες τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι ο βορειοαμερικανικός ιμπεριαλισμός» και πρόσθεσε, «η εκλογή αντιαμερικανικών κυβερνήσεων στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής δείχνει ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός εξασθενεί». «Η συνεργασία ανάμεσα σε ανεξάρτητα κράτη, ιδιαίτερα ανάμεσα στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, θα έχει σημαντική επίδραση στην ήττα του ιμπεριαλισμού και τη νίκη των λαών» κατέληξε ο Τσάβες, ο οποίος επανέλαβε τη στήριξη της Βενεζουέλας στην ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος.

Επίσης, ο Ιρανός Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του - συνοδευόταν από πλειάδα σημαντικών υπουργών - και υπέγραψαν το τελικό κείμενο της συμφωνίας κατασκευής συμπλέγματος εργοστασίων πετροχημικών, και ειδικότερα παραγωγής μεθανόλης. Η κατασκευή εργοστασίων τόσο στο Ιράν όσο και στη Βενεζουέλα θα περατωθεί εντός του μνημονίου συνεργασίας των κρατικών πετροχημικών εργοστασίων.

Η υπογραφή διμερών συμφωνιών και η ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης του Τσάβες στη Ρωσία και στη Λευκορωσία. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας συναντήθηκε το Σάββατο με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο, όπου υπέγραψαν από κοινού σειρά συμφωνιών για συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η επιστημονικοτεχνική υποδομή και η πετροχημική βιομηχανία.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
«Σύνοδος των Λαών» με αφορμή το Mercosur

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

Σημαντική και ουσιαστική χαρακτηρίστηκε ήδη η «Σύνοδος των Λαών του Νότου» που έγινε στο περιθώριο της συνάντησης των χωρών του MERCOSUR, και πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν στις 28 και 29 Ιούνη.

Σύμφωνα με την τελική διακήρυξη της «Συνόδου των Λαών», το MERCOSUR παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως «σημαντικό εγχείρημα» για τη Νότια Αμερική, δε δείχνει ικανό να «αντιμετωπίσει τα σοβαρά δομικά προβλήματα της περιοχής» ενώ εξακολουθεί να λειτουργεί και να προωθεί «νεοφιλελεύθερες πολιτικές». Γι' αυτό και «η Σύνοδος των Λαών» καλεί σε απεμπόληση των πολιτικών αυτών που προκαλούν την ανισόμετρη ανάπτυξη και τη διαιώνιση της αδικίας και της ανισότητας και στην προώθηση ενός «ανεξάρτητου οικοδομήματος». Τέλος, αποφάσισε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επαναστατικών και λαϊκών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση Μπους - Πούτιν

ΚΕΝΕΝΜΠΑΝΚΠΟΡΤ.--

Διήμερη επίσκεψη ξεκίνησε από την Κυριακή ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο εξοχικό του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, στο Μέιν. Σε χαλαρό, όπως ανακοινώθηκε, κλίμα κύλησε η πρώτη μέρα και δύο Πρόεδροι ξεκίνησαν χτες τις συζητήσεις τους, στην προσπάθεια να ξεπεραστούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Χτες το βράδυ, σε κοινή τους συνέντευξη ο Τζ. Μπους, βεβαίωσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να συνεργαστεί στη διαμόρφωση ενός «ισχυρού μηνύματος» προς το Ιράν στο θέμα του πυρηνικού προγράμματός του.

Ωστόσο, οι δύο Πρόεδροι δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφορές τους σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» σε Πολωνία και Τσεχία, κάτι για το οποίο αντιδρά η Ρωσία για τους δικούς της λόγους. Ο Βλ. Πούτιν, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στην «ασπίδα» συμπεριλαμβάνοντας και τα ευρωπαϊκά κράτη, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια του συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ».

Την ίδια στιγμή, περίπου 1.500 αντιπολεμικοί διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο εξοχικό της οικογένειας Μπους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο στο Ιράκ φωνάζοντας συνθήματα για την παραπομπή τόσο του Τζ. Μπους όσο και του Ντικ Τσέινι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ