ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Κάθε μήνα αυξάνεται κατά 1,5 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Απρίλη του 2007, το ανεξόφλητο υπόλοιπο από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών έφτασε τα 91,4 δισ. ευρώ από 73,3 δισ. πέρσι

Στο αστρονομικό ποσό των 185,046 δισ. ευρώ έφθασε στις 30 του Απρίλη 2007 το ανεξόφλητο χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων (από καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια) στις τράπεζες. Δηλαδή, μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο οι συνολικές οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 19,2% ή σχεδόν κατά 30 δισ. ευρώ, αφού πέρσι το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) στις τράπεζες ήταν 155,2 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το συνολικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες έφτασε στο 89,3% και αν ο δανεισμός συνεχιστεί με τους ίδιους ξέφρενους ρυθμούς, είναι πολύ πιθανό μέχρι το τέλος του 2007 να φτάσει το 100%!

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ότι το χρέος των νοικοκυριών (δηλαδή, το ανεξόφλητο υπόλοιπο στις τράπεζες) από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια έφθασε στο τέλος του Απρίλη 2007 στο ποσό των 91,4 δισ. ευρώ, από 73,3 δισ. ευρώ πέρσι τον Απρίλη. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 24,7% ή 18,1 δισ. ευρώ συγκριτικά με τον Απρίλη του 2006 και ως ποσοστό του ΑΕΠ άγγιξε το 44%.

Ειδικότερα, τον Απρίλη του 2007 το ανεξόφλητο υπόλοιπο των:

  • Στεγαστικών δανείων ανήλθε στα 61,089 δισ. ευρώ, έναντι 48,676 δισ. ευρώ τον Απρίλη του 2006, καταγράφοντας αύξηση κατά 25,5% ή 12,4 δισ. ευρώ
  • καταναλωτικών δανείων έφτασε τα 28,040 δισ. ευρώ, έναντι 22,871 δισ. ευρώ πέρσι, καταγράφοντας αύξηση 22,6% ή 5,2 δισ. ευρώ. Από τα 28,040 δισ. ευρώ των ανεξόφλητων καταναλωτικών δανείων, περίπου 8,5 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές μέσω πιστωτικών καρτών
  • επιχειρηματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιηθέντων δανείων (2,694 δισ. ευρώ από 2,745 δισ. ευρώ το Μάρτη) έφτασε τα 96,3 δισ. ευρώ

Τέλος, όσον αφορά στις καταθέσεις, ο ρυθμός αύξησής τους παραμένει σχεδόν στο μισό του ρυθμού αύξησης των δανείων. Συγκεκριμένα, στις 30 του Απρίλη 2007 το σύνολο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες έφθασε τα 177,261 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 11,7% συγκριτικά με τον Απρίλη του 2006.

ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Συνάντηση Σαουίρις - Αλογοσκούφη

Τις προοπτικές της επιχειρηματικής του δράσης στην Ελλάδα και οπωσδήποτε την περίπτωση να αποκτήσει και με άνωθεν παρέμβαση ολόκληρη την «Tellas» αναμένεται να συζητήσει, στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Γ. Αλογοσκούφη, ο Αιγύπτιος μεγαλοεπιχειρηματίας Σαουίρις, επικεφαλής της «Orascom Telecom», ο οποίος εδώ και λίγες βδομάδες είναι το νέο αφεντικό της «TIM», που ήδη μετονομάστηκε WIND.

Κινούμενος επιθετικά στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και έχοντας ήδη υπό τον έλεγχό του τη μισή «Tellas», ο Σαουίρις έχει κατονομάσει ως έναν από τους πρώτους στόχους του την απορρόφηση ολόκληρης της θυγατρικής της ΔΕΗ, στο νέο τοπίο που δημιουργείται και στη σταθερή τηλεφωνία.

Για την ολοκληρωτική εξαγορά της «Tellas» o Σαουίρις είχε ήδη επιδοθεί σε ένα παιγνίδι εκβιασμών, προκειμένου να την εξαγοράσει όσο πιο φθηνά γίνεται. Και αυτή φαίνεται ότι είναι η μόνη διαφορά με τους κυβερνητικούς επιτελείς που χειρίζονται το θέμα, καθώς οι τελευταίοι δεν έχουν καμιά αντίρρηση να πωληθεί το μερίδιο που κατέχει η ΔΕΗ στην «Tellas», σε μια τιμή όμως καλύτερη από αυτή που προτείνει ο Αιγύπτιος μεγαλοεπιχειρηματίας...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σύντομα η κοστολόγηση των κοινωνικών υπηρεσιών

Προκειμένου οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί και έμποροι να μην επιβαρύνονται με το κόστος παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, το υπουργείο Ανάπτυξης θα καθορίσει σύντομα τη μεθοδολογία υπολογισμού τους. Σε δήλωσή του για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την αρχή του μήνα - «απελευθέρωση με κανόνες» χαρακτήρισε τη «ζούγκλα» που διαμορφώνεται - ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα γίνουν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το σίγουρο είναι ότι θα αρχίσουν να εισρέουν κάμποσα εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο της ΔΕΗ για να τονωθούν τα κέρδη των μεγαλομετόχων της. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι τα τιμολόγια είναι ρυθμιζόμενα στο βαθμό που η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά (70% και πλέον). Ακόμη και με αυτό το καθεστώς έχουν επιβληθεί σημαντικές αυξήσεις σε βάρος των καταναλωτών, πέρα από το δημόσιο χρήμα που μοιράζεται αφειδώς στους επιχειρηματίες. Οσο περισσότερο θα αναπτύσσεται η αγορά και η ΔΕΗ θα περιορίζεται, τόσο πλησιάζει και η ώρα που οι ιδιώτες θα κάνουν ό,τι θέλουν με την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Η πολιτική μας στην υπηρεσία σας...

Η κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια των επιχειρήσεων να ενσωματώσουν στην παραγωγική διαδικασία τις νέες τεχνολογίες και προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργεί τις αναγκαίες υποδομές.

Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, κάνοντας σαφές ότι επιδίωξη της κυβέρνησης δεν είναι γενικώς και αορίστως η εξοικείωση της κοινωνίας στη χρήση των νέων τεχνολογιών, αλλά, κυρίως, η επιχειρηματική τους αξιοποίηση. Κάτι το οποίο στηρίζουν και με συγκεκριμένα κονδύλια.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» της περιόδου 2007 - 2013 αποτελεί το κεντρικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής σε όλη την Ελλάδα, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται φυσικά για χρήματα, τα οποία, μέσω προγραμμάτων, θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σφραγίζονται 41 ξενοδοχεία

Ο «φόβος φυλάει τα έρμα» και ταυτόχρονα βάζει σε τάξη την «αγορά», με συνέπεια το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να επιδοθεί σε εντατικούς ελέγχους - μόλις λίγο πριν εκπνεύσει η κυβερνητική θητεία - σε ξενοδοχειακές μονάδες για ζητήματα πυρασφάλειας. Το αποτέλεσμα των 5.180 ελέγχων σε ξενοδοχειακές μονάδες ήταν το σφράγισμα 41 ξενοδοχειακών μονάδων, που δεν εξασφάλισαν πιστοποιητικό πυρασφάλειας παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις των κλιμακίων ελέγχου του ΕΟΤ, όπως ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Φ. Πάλλη - Πετραλιά. Στις μονάδες αυτές, οι οποίες είναι κατά βάση μικρών κατηγοριών καταλύματα, θα δοθεί προθεσμία 20 ημερών για το κλείσιμό τους.

Σύμφωνα με την υπουργό, θα υπάρξει και δεύτερο κύμα ελέγχων, με επίκεντρο τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. «Ξεκαθαρίζουμε το ξενοδοχειακό τοπίο», επισήμανε η υπουργός, η οποία πρόσθεσε ότι δε θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα «οχαδερφισμού» και συγκάλυψης παρανομιών. Πάντως, το υπουργείο θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε μικρές και μεσαίες μονάδες, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του τουρισμού, όπως είπε η υπουργός. Τα ξενοδοχεία θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν εφόσον αποκτήσουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Για τον έλεγχο και άλλων ζητημάτων λειτουργίας από τα κλιμάκια ελέγχου, η υπουργός μίλησε για «αυτονόητα» ζητήματα.

Οι μονάδες που σφραγίζονται στην Κέρκυρα είναι οι: «Μπενίτσα», «Ωκεανίς», «Νίνο», «Βικτώρια». Στα Χανιά οι: «Αρέα», «Αφροδίτη», «Χωριό Ροδάνθη», «Λεβέντης», «Ελευθερία», «Αδελαΐς», «Μαρί», «Μετροπόλ». Στο Λασίθι οι: «Μυρσίνη», «Βίλλια Χωριό», «Βράχος της Εδέμ». Στο Ηράκλειο οι: «Κρητικός Αστέρας», «Δαίδαλος», «Ηλμα». Στην Ανδρο οι: «Αίγλη», «Ελενα Β», «Ακταιον». Στη Μύκονο οι: «Πιγκάλ» και «Γλάστρος». Στη Σαντορίνη οι: «Βλυχάδα», «Μπούμπης», «Νότα», «Ακροπόλ», «Νεφέλη», «Κάβο Μάρε». Στη Νάξο οι: «Αύρα», «Ελλη», «Σοφία». Στην Ιο οι: «Ομηρος», «Φάρος», «Κρητικάκης Βίλατζ», «Αύρα». Σε Πάρο και Αντίπαρο οι: «Φοίβος», «Πλάτανος», «Χρυσή Ακτή», «Ανάργυρος». Σε Τήνο - Σύρο ο «Φλοίσβος».

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΟΤ
Να αποσυρθεί το χωροταξικό σχέδιο

Την «απόσυρση και ανασύνταξη» του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό επιβάλλουν οι «ασάφειες, οι επικαλύψεις, οι παραλείψεις και οι αοριστίες» του, επισημαίνει ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του ΕΟΤ, με βάση και τις παρατηρήσεις που έγιναν σε σύσκεψη που συγκάλεσε με τη συμμετοχή του ΤΕΕ, του ΕΜΠ, του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων - Χωροτακτών και άλλων φορέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ