ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Στο βούρκο της σκανδαλολογίας

Με καταιγιστικούς ρυθμούς «σκάνε» διάφορα σκάνδαλα των γαλαζοπράσινων διαχειριστών, μολύνοντας την πολιτική ατμόσφαιρα και εξοβελίζοντας τα καυτά κοινωνικά προβλήματα από την προεκλογική αντιπαράθεση

Στον «οικείο» αστερισμό της σκανδαλολογίας σέρνουν την πολιτική ζωή κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να εξοβελίσουν από την προεκλογική αντιπαράθεση τα καυτά κοινωνικά προβλήματα και να αποκρύψουν την απόλυτη ταύτισή τους στην κατεδάφιση των λαϊκών δικαιωμάτων.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η πολιτική ζωή του τόπου γέμισε αίφνης με πληθώρα σκανδάλων, που έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που αποκαλύπτονται με καταιγιστικούς ρυθμούς και μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και σύγχυσης και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη μεταξύ των δύο μονομάχων.

Ο νέος γύρος σκανδαλολογίας, που ξεκίνησε από την αποκάλυψη του Κ. Καραμανλή για τις «ύποπτες συναλλαγές» που έκανε ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ως πρόεδρος του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), ουσιαστικά θέτουν ...το δίλημμα ενόψει των εκλογών να διαλέξουν ανάμεσα σε «γαλάζιους ή πράσινους αετονύχηδες»(!).

Η κυβέρνηση, που εκτιμά ότι έχει βγει κερδισμένη και έχει αντιστρέψει υπέρ της το κλίμα, φέρεται αποφασισμένη να επιμείνει στην άσκηση πίεσης προς το ΠΑΣΟΚ φέρνοντας στην επιφάνεια και ό,τι άλλα «σκάνδαλα» έχει στη διάθεσή της, αλλά που επί τριάμισι χρόνια είχε καταχωνιάσει σε διάφορα συρτάρια, συμψηφίζοντάς τα με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για «μικροσκάνδαλα» διαχειριστικού χαρακτήρα στα οποία είναι αναμεμειγμένα συγκεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα μεγάλα σκάνδαλα και η μήτρα τους - η βάρβαρη επίθεση κατά των εργαζομένων - παραμένουν στο απυρόβλητο.

Στη Χαρ. Τρικούπη, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, επικρατεί μάλλον αμηχανία για τον τρόπο αντίδρασης, καθώς πολλά στελέχη εκτιμούν ότι δεν είναι καθόλου πειστική η απάντηση που δόθηκε μέχρι τώρα στην καταγγελία του πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε καθαρά χτες από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της, θα επανέρχεται σε καθημερινή βάση και θα ζητά απαντήσεις επί της ουσίας των καταγγελιών που έκανε ο Κ. Καραμανλής το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή. Δηλαδή, αν οι ύποπτες συναλλαγές που έκανε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως πρόεδρος τότε του ΤΕΟ προκάλεσαν ζημιές 1,4 δισ. ευρώ, αξιώνοντας έμμεσα πλην σαφώς ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Γ. Παπανδρέου και υποδεικνύοντας έμμεσα την απομάκρυνση του στενού συνεργάτη του από τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευ. Αντώναρος παρατήρησε ότι τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Γ. Παπακωνσταντίνου «αποφεύγουν να τοποθετηθούν για την ουσία του θέματος». Επεξηγώντας, συμπλήρωσε ότι «δε λένε κουβέντα για τις ύποπτες συναλλαγές που φέρεται να έχει κάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου», κατηγορώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να αποσιωπήσει το θέμα και να δημιουργήσει «ένα πέπλο με ανούσια επιχειρήματα». Κατά τον εκπρόσωπο, μία και μοναδική είναι η ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί: «Εάν ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί, όπως φαίνεται ότι εξακολουθεί, να στηρίζει και να διατηρεί τον κ. Παπακωνσταντίνου ως Γενικό Διευθυντή του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από τα στοιχεία που αποκαλύφτηκαν σε βάρος του». Μάλιστα, ο Ευ. Αντώναρος εμφάνισε ως ειδοποιό διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ ότι η πρώτη «όταν υπήρξαν κάποιες σκιές για κάποιο στέλεχος ή κάποια στελέχη, που προέρχονταν από το χώρο της ΝΔ σχετικά με ένα θέμα που είχε αποκαλύψει η ίδια η κυβέρνηση, τα στελέχη αυτά απομακρύνθηκαν». Διαπίστωσε ακόμα ότι μετά τις καταγγελίες του Κ. Καραμανλή στη Βουλή για το σύστημα αρπαγής των αποθεματικών των Ταμείων που είχε στηθεί με τις «πράσινες διοικήσεις», το ΠΑΣΟΚ «προσπαθεί να βάλει το θέμα των ομολόγων στο περιθώριο»(!). Η εξήγηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «είναι απλή: Ενοχλείται, γιατί τώρα βγαίνει στο προσκήνιο η εμπλοκή δικών του στελεχών σε αυτό το θέμα».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Ευθυμίου στήριξε και υιοθέτησε την επιχειρηματολογία του Γ. Παπακωνσταντίνου και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό: «Πώς είναι δυνατόν για ένα θέμα που αποφάνθηκαν τα δύο υπουργεία ότι απαλλάσσουν την προηγούμενη διοίκηση πάσης ευθύνης, πώς έρχεται ο πρωθυπουργός, ο επικεφαλής των δύο υπουργών, που πριν δύο χρόνια είπαν ότι δεν υπάρχει θέμα, να επαναφέρει ένα θέμα που οι δυο υπουργοί έχουν κρίνει ότι δεν υπάρχει;», αναρωτήθηκε.

Την ίδια στιγμή, βγήκαν στον αέρα νέες καταγγελίες για τον διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τον Π. Ευθυμίου, προερχόμενες κυρίως από τον γαλάζιο Γ. Μανώλη. Ο βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε ότι η σύζυγος του Γ. Παπακωνσταντίνου την περίοδο 1997 2001 δίδασκε σε ΙΕΚ χωρίς τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα. Το ΠΑΣΟΚ απαντά ότι η σύζυγος του διευθυντή των γραφείων του ΠΑΣΟΚ δε δίδασκε στο συγκεκριμένο ΙΕΚ, αλλά ήταν απουσιολόγος.

Ο κ. Μανώλης αναφέρθηκε και στη γραμματέα του νυν εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ την περίοδο που εκείνος ήταν υπουργός Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι η ίδια ήταν διευθύντρια του γραφείου του Π. Ευθυμίου, αλλά παράλληλα διατηρούσε και δεύτερη θέση. Το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι και για αυτό το ζήτημα υπήρχε σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΔ
«Παράσταση για ένα ρόλο»

«Παράσταση για ένα ρόλο» θα είναι το συνέδριο της ΝΔ που ξεκινά τις εργασίες του αύριο το απόγευμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Τα πάντα - το χολιγουντιανής έμπνευσης σκηνικό, η προβολή των βίντεο σε γιγαντιαία οθόνη, η «θερμή υποδοχή» κοκ - υπηρετούν την ανάδειξη του «κυρίαρχου ρόλου» του Κ. Καραμανλή όχι μόνο στον κυβερνών κόμμα αλλά στο πολιτικό σκηνικό συνολικότερα. Το ενδιαφέρον εξαντλείται στην ομιλία του πρωθυπουργού αύριο το απόγευμα, που αναμένεται να δώσει το πολιτικό στίγμα για την πορεία του κυβερνώντος κόμματος προς τις εκλογές. Το νόημά της πάντως θα ενσωματώνει το σύνθημα του συνεδρίου «μαζί πετύχαμε πολλά, μαζί δημιουργούμε το μέλλον». Βασική επιδίωξη της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος είναι η συσπείρωση των οπαδών και η βελτίωση της συνολικότερης «εικόνας» μπροστά στις εκλογές.

Η προσοχή των 5.000 συνέδρων, ωστόσο, είναι στραμμένη στις παρασκηνιακές λιστομαχίες για την εκλογή των 150 αιρετών μελών της νέας ΚΕ της ΝΔ. Στο συνέδριο δεν αναμένεται να γίνει η «παραδοσιακή» καταγραφή εσωκομματικών συσχετισμών μεταξύ «καραμανλικών» - «μητσοτακικών», αλλά αυτό αναμένεται να γίνει από μεμονωμένα στελέχη που αποσκοπούν στην ενίσχυση της θέσης τους στο πλαίσιο της νομής της εξουσίας.

ΒΙΝΤΕΟ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥ
Σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικοί

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι δύο από τους έξι αστυνομικούς - πρωταγωνιστές του νέου βίντεο με ξυλοδαρμό κρατουμένου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», δύο από τους έξι αστυνομικούς υπηρετούν στη φρουρά επισήμων και συγκεκριμένα ο ένας στον υφυπουργό Υγείας, Γ. Κωνσταντόπουλο και ο άλλος στην Β. Παπανδρέου. Το Νοέμβρη του 2004, βέβαια, περίοδο που - σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - γυρίστηκε το βίντεο, υπηρετούσαν στη Δίωξη Ναρκωτικών Βορειοανατολικής Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι άλλοι τέσσερις ένστολοι έχουν αποσπαστεί από την παραπάνω υπηρεσία, με τον ένα μάλιστα να έχει συνταξιοδοτηθεί. Εις βάρος του, σε περίπτωση εμπλοκής του στην υπόθεση, θα αποδοθούν ποινικές και όχι διοικητικές ευθύνες.

Οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε φρουρά επισήμων ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να τελειώσει η έρευνα που έχει ξεκινήσει για το θέμα. Πάντως, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί - σύμφωνα με πληροφορίες - δύο αστυνομικούς, έναν άνδρα και μία γυναίκα, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους παρόμοιου περιεχομένου βίντεο και που θέλουν να το πουλήσουν σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Εκδήλωση για την Αντιπυραυλική Ασπίδα

Η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου και φορείς της πόλης διοργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, με θέμα: «Η Πάλη των Λαών Ενάντια στην Αντιπυραυλική Ασπίδα των ΗΠΑ». Η εκδήλωση θα γίνει στην Πλατεία Δημοκρατίας αύριο, Πέμπτη 5 Ιούλη και ώρα 9 μ.μ. Θα μιλήσει η Βέρα Νικολαΐδου, γραμματέας της ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη) και βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ