ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
«Λαϊκισμός» η διενέργεια δημοψηφίσματος για το «ευρωσύνταγμα»!

Διαμάντω Μανωλάκου: Φοβάστε τους λαούς

Την ένθερμη υποστήριξή της στην αντιδραστική «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη» της ΕΕ, στην οποία κατέληξαν πρόσφατα οι ηγέτες της ΕΕ και η οποία αντικαθιστά το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα», επανέλαβε χτες στη Βουλή η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη.

Μάλιστα ενημερώνοντας τις Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμούσε να είναι «πιο προχωρημένη» η Συνθήκη η οποία όμως δε θα τεθεί σε δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για την τύχη της. Κατά την Ντ. Μπακογιάννη «το δημοψήφισμα δεν είναι η απάντηση στην επικύρωση» αφού η «Συνθήκη» είναι ένα δύσκολο και σύνθετο θέμα και προσβλητικά τόνισε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε τον λαϊκισμό του ναι και του όχι» ενός δημοψηφίσματος.

Η υπουργός είπε ότι στις 23 Ιούλη θα συνέλθει η Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ η οποία θα επεξεργαστεί το κείμενο της νέας Συνθήκης και επιδίωξη είναι πριν το τέλος του 2007 να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πριν από τις ευρωεκλογές του 2009 θα πρέπει να έχει κυρωθεί από όλα τα κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ. Η Ντ. Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ των πολλών ταχυτήτων στη λειτουργία της ΕΕ από κράτη που το επιθυμούν ενώ δεν απέκλεισε να προκύψει κάποια κρίση τους κόλπους της στην πορεία για την επικύρωση της Συνθήκης.

Οι ηγέτες της ΕΕ φοβούνται τους λαούς τους και γι' αυτό μετά το μάθημα της Γαλλίας και της Ολλανδίας, απορρίπτουν το δημοψήφισμα, τόνισε σε παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου. Υπογράμμισε ότι παρά τη φραστική αλλαγή που έγινε, η ουσία του «Ευρωσυντάγματος» παραμένει, δημιουργώντας ένα αντιδραστικό πλαίσιο που στρέφεται κατά των λαών της ΕΕ. Με τη Συνθήκη, είπε, συνεχίζεται η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και προωθείται η ενίσχυση των μεγάλων χωρών ενώ καταργείται η ομοφωνία για τη λήψη αποφάσεων σε θέματα της λεγόμενης «τρομοκρατίας» κάτι που σημαίνει νέα πλήγματα στις λαϊκές ελευθερίες.

Η Δ. Μανωλάκου κατήγγειλε ότι στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αποφασίστηκαν ομόφωνα νέες κατευθύνσεις για το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των άλλων εργατικών κατακτήσεων.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Από την πρόσφατη πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Αιγάλεω
Από την πρόσφατη πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Αιγάλεω
Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ ήδη ξεδιπλώνουν μια σειρά από δραστηριότητες, στο πλαίσιο ενός πλατιού πολιτικού ανοίγματος συζήτησης με το λαό για τα προβλήματά του και την πολιτική του Κόμματος. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 10 π.μ. αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφθεί την COCA COLA - ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10 π.μ. αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον Λ. Παπακωνσταντόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ, θα επισκεφθεί τους εργαζόμενους στο Αυτοματοποιημένο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.

-- Η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδείες στους παρακάτω χώρους: Στις 8 π.μ. στο Τελωνείο και στα εκτελωνιστικά γραφεία του Ικονίου, στις 11 π.μ. στο Μουσικό Κέντρο του Δήμου Πειραιά και στις 7.30 μ.μ. στις γειτονιές του Πρ. Ηλία.

-- Στο εργοτάξιο του Δήμου Μάνδρας, στις 7 π.μ., θα περιοδεύσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

-- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει ο Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ. σε συγκέντρωση στην Απολλωνία Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Αγγ. Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θα περιοδεύσει ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ. στην επιχείρηση «Κελαϊδίτης ΑΕ» στον Πισσώκα Διρφύων σε συγκέντρωση των εργαζομένων θα μιλήσει ο Γ. Αργύρης, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ. στα χωριά Μονοκαρυά και Βουτάς στη Βόρεια Εύβοια θα περιοδεύσει η Γιώτα Μπακαλάκου, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Βορειοκεντρικής Εύβοιας του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 8.30 μ.μ. στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Αγγ. Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., σε σσυγκέντρωση στο Σοχό Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 8/7

-- Συγκέντρωση με θέμα «Εκλογές - Οι θέσεις του ΚΚΕ» θα πραγματοποιήσει η ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ στις 8 το βράδυ στο Σπήλι, στην κεντρική πλατεία. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 9/7

-- Η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 8.30 μ.μ. στη συνεδριακή αίθουσα της ΔΕΠΑΧ στη Χαλκίδα. Θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

Την Τετάρτη 11/7

-- Πολιτική εκδήλωση, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το πρόβλημα της ανεργίας», διοργανώνει η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου. Θα μιλήσει ο Τ. Τσιαπλές, Γραμματέας της ΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση στο Βόλο

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Τρίτη 10 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στο κέντρο «Θεόφιλος» στο πάρκο Ρήγα Φεραίου, με θέμα την αντιπυραυλική ασπίδα και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Θα μιλήσει ο Ν. Τζοβλάς, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και μέλος της Γραμματείας της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

Η υγεία του Αρχιεπισκόπου

Δεν εκδόθηκε χτες ιατρικό ανακοινωθέν από τους θεράποντες γιατρούς του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη, πρόεδρο του «Αρεταίειου», η κατάσταση του Αρχιεπισκόπου παραμένει σταθερή και αργά βελτιούμενη. Ακολουθείται η θεραπευτική αγωγή που αποφασίστηκε στο ιατρικό συμβούλιο που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης και με τους καθηγητές Christoph Broelsch, του Ειδικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Essen της Γερμανίας και Markus Bchler, καθηγητή χειρουργικής του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης. Στο ιατρικό συμβούλιο αποφασίστηκε η παράταση της νοσηλείας του Αρχιεπισκόπου για τουλάχιστον τρεις βδομάδες. Οι θεράποντες ιατροί δεν προκρίνουν την πιθανότητα της μεταμόσχευσης, τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες. Τον αρχιεπίσκοπο επισκέφτηκαν χτες μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης.

ΠΟΛΩΝΙΑ - «ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΕ»
Συνεχίζεται το σίριαλ

Συνεχίζεται το σίριαλ περί αντίδρασης της Πολωνίας στη «νέα Συνθήκη της ΕΕ», που θα αντικαταστήσει του «Ευρωσύνταγμα», κατόπιν εορτής και αφού συμφώνησε με τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, του περασμένου Ιούνη. Αυτή τη φορά είναι η σειρά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, να απαντήσει στον πρωθυπουργό της Πολωνίας Γιάροσλαβ Καζίντσκι, που επανέλαβε την Τετάρτη ότι «έλαβε κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών την "προφορική" διαβεβαίωση ότι θα έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει επί δύο χρόνια τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο Χ. Πέτερινγκ σε συνέντευξη, χτες είπε «θεωρώ ότι πρόκειται για παρεξήγηση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να αποδεχτούν στους κόλπους της Ενωσης προσφυγή σε βέτο διάρκειας δύο ετών», σημειώνοντας ότι «ο μηχανισμός των Ιωαννίνων πρέπει να παραμείνει όπως είναι διατυπωμένος στο σχέδιο της ευρωπαϊκής συνθήκης. Η διακοπή της διαδικασίας λήψεως μιας απόφασης για την επίτευξη εντός εύλογου χρονικού διαστήματος ικανοποιητικής λύσης δεν μπορεί να διαρκέσει παρά μερικούς μήνες. Οχι δύο χρόνια».

Σημειώνουμε ότι βάση των Συμπερασμάτων του Ιούνη, για τη δυνατότητα να παγώσει η λήψη μιας απόφασης και να εξασφαλιστεί προθεσμία επαναδιαπραγμάτευσης, η περίοδος αναστολής ορίζεται σε «εύλογο χρονικό διάστημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ