Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
«Λαϊκισμός» η διενέργεια δημοψηφίσματος για το «ευρωσύνταγμα»!

Διαμάντω Μανωλάκου: Φοβάστε τους λαούς

Την ένθερμη υποστήριξή της στην αντιδραστική «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη» της ΕΕ, στην οποία κατέληξαν πρόσφατα οι ηγέτες της ΕΕ και η οποία αντικαθιστά το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα», επανέλαβε χτες στη Βουλή η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη.

Μάλιστα ενημερώνοντας τις Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προτιμούσε να είναι «πιο προχωρημένη» η Συνθήκη η οποία όμως δε θα τεθεί σε δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για την τύχη της. Κατά την Ντ. Μπακογιάννη «το δημοψήφισμα δεν είναι η απάντηση στην επικύρωση» αφού η «Συνθήκη» είναι ένα δύσκολο και σύνθετο θέμα και προσβλητικά τόνισε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε τον λαϊκισμό του ναι και του όχι» ενός δημοψηφίσματος.

Η υπουργός είπε ότι στις 23 Ιούλη θα συνέλθει η Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ η οποία θα επεξεργαστεί το κείμενο της νέας Συνθήκης και επιδίωξη είναι πριν το τέλος του 2007 να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πριν από τις ευρωεκλογές του 2009 θα πρέπει να έχει κυρωθεί από όλα τα κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ. Η Ντ. Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ των πολλών ταχυτήτων στη λειτουργία της ΕΕ από κράτη που το επιθυμούν ενώ δεν απέκλεισε να προκύψει κάποια κρίση τους κόλπους της στην πορεία για την επικύρωση της Συνθήκης.

Οι ηγέτες της ΕΕ φοβούνται τους λαούς τους και γι' αυτό μετά το μάθημα της Γαλλίας και της Ολλανδίας, απορρίπτουν το δημοψήφισμα, τόνισε σε παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου. Υπογράμμισε ότι παρά τη φραστική αλλαγή που έγινε, η ουσία του «Ευρωσυντάγματος» παραμένει, δημιουργώντας ένα αντιδραστικό πλαίσιο που στρέφεται κατά των λαών της ΕΕ. Με τη Συνθήκη, είπε, συνεχίζεται η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και προωθείται η ενίσχυση των μεγάλων χωρών ενώ καταργείται η ομοφωνία για τη λήψη αποφάσεων σε θέματα της λεγόμενης «τρομοκρατίας» κάτι που σημαίνει νέα πλήγματα στις λαϊκές ελευθερίες.

Η Δ. Μανωλάκου κατήγγειλε ότι στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αποφασίστηκαν ομόφωνα νέες κατευθύνσεις για το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των άλλων εργατικών κατακτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ