Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκκληση για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου

Ενα χρόνο από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 για την προετοιμασία ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ, απηύθυνε, χτες, έκκληση στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να προχωρήσουν στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Μιλώντας σε τελετή απονομής μεταλλίων σε μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο ο Μ. Μόλερ επισήμανε ότι τώρα όσο ποτέ η Κύπρος χρειάζεται μια ανανέωση της αυτοπεποίθησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης με μια κοινή δέσμευση για οριστική λύση του Κυπριακού.

Ο Μ. Μόλερ υπενθύμισε την προτροπή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να προχωρήσουν από τις συζητήσεις για τα διαδικαστικά στην πραγματική εμπλοκή επί της ουσίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς όλα τα μέρη στην Κύπρο να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι «το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και ο χρόνος δεν είναι με την πλευρά μιας συνολικής διευθέτησης».

Καταλήγοντας, ο Μ. Μόλερ τόνισε ότι το κυπριακό πρόβλημα «θα πρέπει να βρει μια κυπριακή λύση».

Τραγικός αναχρονισμός...

Τραγικό αναχρονισμό, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, χαρακτήρισε το Κυπριακό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Βίλφρεντ Μαρτένς. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, επισήμανε πως η αποτυχία του δημοψηφίσματος του 2004 δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις ευθύνες της για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή κυπριακού εδάφους.

Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας της Ευρώπης, στην ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού στρατού και στην επίτευξη λύσης μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον προεδρικό υποψήφιο, ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, Ιωάννη Κασουλίδη, αναφέρθηκε στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φλεβάρη και υποστήριξε ότι «είναι η ευκαιρία για την Κύπρο να αποκτήσει μια νέα ηγεσία, που θα την οδηγήσει μακριά από το παρελθόν και προς ένα υποσχόμενο μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ