Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ

Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου για προβολή της υποψηφιότητας του Γενικού Γραμματέα του Κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια, προς το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ (τα άλλα δυο κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης της Κύπρου), ως κοινού υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φλεβάρη.

Σε μαραθώνια συνεδρίαση, που έληξε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 85 από τα 100 μέλη της ΚΕ ψήφισαν υπέρ, 12 εναντίον και 3 μέλη τήρησαν αποχή. Η εισήγηση για προβολή της υποψηφιότητας Χριστόφια θα κατατεθεί στην έκτακτη παγκύπρια συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, η οποία συνέρχεται την Κυριακή για να λάβει την οριστική απόφαση. Θα πάρουν μέρος δύο χιλιάδες στελέχη του ΑΚΕΛ.

Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ έχει ήδη αποφασίσει την εκ νέου υποστήριξη του Τάσσου Παπαδόπουλου για την προεδρία με στόχο την επανεκλογή του. Μάλιστα τον καλεί ανοιχτά να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του. Στην απόφασή της η ΚΕ του ΔΗΚΟ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα κρίνει κατά πόσο θα συνεχιστεί η διεκδικητική πολιτική και στρατηγική στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση της απόφασης του κυπριακού ελληνισμού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004».

Σε κάθε περίπτωση, αν οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα Χριστόφια, το ΑΚΕΛ αναμένεται να καλέσει τους υπουργούς, που έχουν υποδειχτεί από αυτό, να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του νυν προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Πρόκειται για τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα, Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, Υγείας Χάρη Χαραλάμπους και Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας χαρακτήρισε αυτονόητη την αποχώρηση των υπουργών του ΑΚΕΛ από την κυβέρνηση Παπαδόπουλου, αν ο Χριστόφιας είναι υποψήφιος πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος πολύ σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις προεδρικές εκλογές και ότι αυτό θα γίνει σίγουρα μετά την ολοκλήρωση της συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ, την Κυριακή. Εξάλλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, πριν εξαγγείλει τις αποφάσεις του, να συναντηθεί με τους ηγέτες του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, δηλαδή τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ