Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ
Ανακύκλωση λάσπης από κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

Η ανακύκλωση της σαπίλας και της λάσπης θα αποτελέσει βασικό χαρακτηριστικό της προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι δύο μονομάχοι φέρονται να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα στην άγρια διαμάχη τους για την εξουσία.

Η σκανδαλολογία, οι προσωπικές επιθέσεις, η ανταλλαγή σκληρών χαρακτηρισμών και ύβρεων εναλλάσσονται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της δικομματικής πόλωσης, καθώς οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων δεν αντέχουν την αντιπαράθεση πάνω στα καυτά κοινωνικά προβλήματα, που επιδεινώνονται εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζουν τις τελευταίες δεκαετίες. Ηταν αναμενόμενο λοιπόν ότι το ζήτημα της «διαφθοράς» θα βρεθεί στο επίκεντρο του δικομματικού καυγά προεκλογικά, καθώς το δίλημμα που επιχειρείται να περάσει είναι ποιος από τους δύο είναι «πιο έντιμος και αξιόπιστος διαχειριστής». Ειδικά, η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τη δευτερολογία του Κ. Καραμανλή την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή δεν πρόκειται να αφήσει το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει το «ηθικό πλεονέκτημα».

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να πάρει «τη ρεβάνς» από το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνοντας την πίεσή της ειδικά προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την υπόθεση του στενού συνεργάτη και γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου για τις «ύποπτες» και επιζήμιες συναλλαγές που έκανε όταν ήταν πρόεδρος του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ).

Παραίτηση Παπακωνσταντίνου

Η αναμενόμενη παραίτηση χτες το βράδυ του Γ. Παπακωνσταντίνου δεν αλλάζει την τακτική της κυβέρνησης, καθώς εκτιμά ότι η δήλωση του στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δε δίνει απαντήσεις στις καταγγελίες του πρωθυπουργού για τη ζημιά ύψους 1,4 εκατ. ευρώ που προκάλεσε στο ΤΕΟ.

Στη δήλωσή του ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «στόχος της συκοφαντικής επίθεση του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή δεν είμαι εγώ, αλλά το ΠΑΣΟΚ», καθώς και ότι «στόχος της ΝΔ και του πρωθυπουργού είναι να συγκαλύψουν τα δικά τους πολιτικά αδιέξοδα». Δικαιολογώντας την παραίτησή του υποστηρίζει ότι έχει στόχο να μην επιτρέψει στον Κ. Καραμανλή να κρύψει το έγκλημα της καμένης Πάρνηθας, τη λεηλασία των Ταμείων και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ «απελευθερώνει» τον ίδιο για να δώσει τη μάχη απερίσπαστος για... «να προστατεύσω τη δική μου υπόληψη και το ΠΑΣΟΚ».

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται όμως να αφήσει το ΠΑΣΟΚ «να πάρει ανάσα». Νωρίτερα χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει αρχίσει να μετρά τις μέρες της σιωπής του Γ. Παπανδρέου, αντιγράφοντας την τακτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όταν μετρούσε τις μέρες που ο Κ. Καραμανλής δεν απαντούσε για την υπόθεση των ομολόγων, πράγμα που αναμένεται να κάνει και σήμερα.

«Εχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου εξακολουθεί να σιωπά», επανήλθε χτες ο Ευ. Αντώναρος, επισημαίνοντας ότι «εξακολουθεί να σιωπά και ας υπάρχουν στο άμεσο περιβάλλον του άτομα, όπως ο σημερινός γενικός διευθυντής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου, για τον οποίον έχουν δημοσιοποιηθεί πολλά επιβαρυντικά στοιχεία». Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος αξίωσε ξανά την απομάκρυνση του Γ. Παπακωνσταντίνου. «Εξακολουθεί να σιωπά ο κ. Παπανδρέου και σήμερα για τέταρτη μέρα - μετράω και εγώ τις ημέρες - διατηρώντας το γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ στη θέση του», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ έγιναν φανερές χτες οι πιέσεις προς τον Γ. Παπανδρέου να διώξει τον στενό συνεργάτη του για να αφαιρέσει τα προσχήματα από την κυβέρνηση. Οι πιέσεις αυτές εκδηλώθηκαν χτες ανοιχτά από βουλευτές και στελέχη. Ο Δημ. Γεωργακόπουλος κάλεσε τον Γ. Παπακωνσταντίνου να παραιτηθεί για να διευκολύνει τον πρόεδρο. Περισσότερο συγκαλυμμένα έθεσε το ίδιο αίτημα προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος δηλώνοντας (στον «Αλφα 9,89») ότι «δε γνωρίζω τι χειρισμό θα κάνει ο κ. Παπανδρέου, αλλά θα κάνει τον καλύτερο γιατί αυτά που λέει τα εννοεί»...

Ταυτόχρονα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται βέβαια ότι οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβρη. «Οι εκλογές θα γίνουν συντομότατα, στις αρχές τους φθινοπώρου και εντός του Σεπτεμβρίου, γιατί οι εκλογές αυτές έχουν προεξοφληθεί από το πολιτικό σύστημα, από την αγορά και από τα ΜΜΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρ. Βερελής. Επεξηγώντας την εκτίμησή του σημείωσε ότι «αυτό που θα γίνει αν δεν πάει ο κ. Καραμανλής στον κ. Παπούλια στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα είναι να συνομολογήσει ο ίδιος ότι σηκώνει λευκή σημαία, ότι θεωρεί ότι δεν παίρνει τις εκλογές και για αυτό η κυβέρνηση θα έχει αναγκαστικά τα χαρακτηριστικά μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης».

Ορυμαγδός «αποκαλύψεων»

Στον ορυμαγδό των «αποκαλύψεων» και των «σκανδάλων», χτες βγήκε στον αέρα ότι ο εισαγγελέας Αντ. Λιόγας έκανε έφοδο στο σπίτι του πολύ στενού συνεργάτη του υπουργού Οικονομίας Σ. Νικολαρόπουλου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η έφοδος έγινε πριν από μερικές ημέρες, μετά από ανώνυμη καταγγελία ότι εκεί υπήρχαν στοιχεία για την υπόθεση των ομολόγων. Επίσημα η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, δήλωσε πως δε γνωρίζει το θέμα, ενώ ο ίδιος ο Γ. Αλογοσκούφης περιορίστηκε να δηλώσει ότι «προσφάτως απάντησα στη Βουλή για τους διάφορους Κλουζό του ΠΑΣΟΚ». Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας, πάντως, επιβεβαιώνουν την έφοδο, επισημαίνοντας ότι από αυτήν δε βρέθηκε τίποτα και ότι ο εισαγγελέας έφτασε στο σημείο να ζητήσει και συγνώμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ