ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
«Πέφτει» ο τιμάριθμος ανεβαίνουν οι τιμές

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο τιμάριθμος τον Ιούνη του 2007 έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 2,9% σε μέσα επίπεδα και 2,6% σε δωδεκάμηνη βάση

Στο ύψος της παραμένει η ακρίβεια που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, αν και - όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία - ο επίσημος τιμάριθμος παρουσιάζει στασιμότητα ή και πτωτική πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο επίσημος τιμάριθμος τον Ιούνη του 2007:

  • Αυξανόταν - σε ετήσια βάση - με ρυθμό 2,9% σε μέσα επίπεδα (σύγκριση περιόδου Μάη 2006-Ιούνη 2007 με την αντίστοιχη περίοδο 2005-2006), έναντι ρυθμού αύξησης 3,5% πέρσι τον Ιούνη (σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου)
  • και 2,6% σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Ιούνη 2007 με Ιούνη 2006), έναντι 3,2% την αντίστοιχη περίοδο (Ιούνης 2006 προς Ιούνη 2005).

Από τα παραπάνω στοιχεία είναι ολοφάνερο, ότι ο επίσημος τιμάριθμος (πληθωρισμός) πέφτει. Μόνο που την εξέλιξη αυτή, δεν τη βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, λόγω του ότι η αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων παραμένει στο «γύψο» λόγω εισοδηματικών πολιτικών λιτότητας, ενώ οι ανατιμήσεις στα είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καλπάζουν στα ύψη.

Η διαφορά ανάμεσα στην εικονική ακρίβεια (όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία) και την πραγματική ακρίβεια (όπως τη βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά), οφείλεται στο εξής απλό γεγονός: Τα ποσοστά αύξησης των τιμών στα περισσότερα είδη και υπηρεσίες που μπαίνουν στο «καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς», είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο αύξησης του συνόλου των ειδών, με βάση τα οποία καταρτίζεται ο επίσημος τιμάριθμος.

Σ' αυτό συνηγορούν και τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, από τα οποία προκύπτει ότι ενώ σε δωδεκάμηνη βάση (Ιούνης 2007 προς Ιούνη 2006) το ποσοστό αύξησης των τιμών για το σύνολο των ειδών και υπηρεσιών (δηλαδή τις 12 ομάδες που συνθέτουν το γενικό δείκτη) ήταν 2,6%, οι ανατιμήσεις σε 5 μεγάλες κατηγορίες ήταν πολύ πάνω από το γενικό δείκτη (2,6%). Συγκεκριμένα, το ποσοστό αύξησης στα είδη και υπηρεσίες της ομάδας:

  • «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» ήταν 6,7%, λόγω της αύξησης των τιμών στα αλκοολούχα, στα μη σερβιριζόμενα ποτά και στα τσιγάρα.
  • «Εκπαίδευση» ήταν 3,8%, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, τεχνικών σχολών/ΙΕΚ κλπ.
  • «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια» ήταν 3,8%, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των φαγητών εκτός οικίας, και σερβιριζόμενων αναψυκτικών, γλυκών, καφέδων, ποτών κλπ.
  • «Ενδυση - υπόδηση» ήταν 3,1%, λόγω των ανατιμήσεων στα είδη ρουχισμού και παπουτσιών.
  • «Υγείας» ήταν 3,1%, λόγω των ανατιμήσεων, κυρίως, στις ιατρικές και οδοντιατρικές παραϊατρικές υπηρεσίες και τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Αντίθετα, αν και σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, στις υπόλοιπες 7 ομάδες ειδών και υπηρεσιών οι τιμές αυξήθηκαν κάτω από το μέσο όρο, η μείωση αυτή δεν έγινε αισθητή για την πλειοψηφία των καταναλωτών, που είναι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι κλπ., όπως επίσης δεν έγιναν αισθητές και οι μειώσεις τιμών που κατέγραψε η ΕΣΥΕ. Για παράδειγμα, ενώ η ΕΣΥΕ αποδίδει τη μικρή αποκλιμάκωση που παρουσιάζει ο τιμάριθμος στο δωδεκάμηνο, στην καταγραφείσα πτώση τιμών στα είδη και υπηρεσίες «οπτικοακουστικού εξοπλισμού και ηλεκτρονικών υπολογιστών», στο πετρέλαιο θέρμανσης (!), στα αυτοκίνητα, στο ίντερνετ (πρόσβαση στο διαδίκτυο) οι μειώσεις αυτές δεν έγιναν αισθητές, για τα λαϊκά νοικοκυριά, επειδή δεν αγοράζουν κάθε μήνα ή κάθε χρόνο αυτοκίνητο, ούτε βέβαια προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης τον Ιούνη!

ΝΑΓΚΙΜΠ ΣΑΟΥΙΡΙΣ
Ορέγεται τράπεζες και Μέσα Ενημέρωσης...

Ευρύτερες ...φιλοδοξίες έχει για την ελληνική αγορά ο Αιγύπτιος μεγαλοεπιχειρηματίας Ναγκίμπ Σαουίρις, ο οποίος δραστηριοποιείται ήδη στο χώρο των τηλεπικοινωνιών μετά την εξαγορά της «ΤΙΜ» και μεγάλου ποσοστού της «Tellas». Ο Σαουίρις συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Οικονομίας, ενώ μετά τη συνάντηση κύκλοι του υπουργείου επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον του να επεκταθεί εκτός από τις τηλεπικοινωνίες και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και στις τράπεζες. Σε δύο δηλαδή τομείς, οι οποίοι ήδη συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Στο χώρο των τραπεζών αναμένονται μεγάλες ανακατατάξεις καθώς κυοφορούνται νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ μόλις πρόσφατα ο όμιλος της «Marfin» - μίας τράπεζας που ξεπήδησε από το πουθενά - ανακοίνωσε αύξηση - μαμούθ του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 5,2 δισ. ευρώ! Αύξηση η οποία για το 2007 θεωρείται η 7η στον κόσμο και η 2η στην Ευρώπη. Οσο για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου επίσης, μετά το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, κυοφορούνται νέες ανακατατάξεις, πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ήδη πάρει θέση μάχης... Για το θέμα της ολοκληρωτικής εξαγοράς της «Tellas» από τον Σαουίρις, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι το υπουργείο άκουσε τις απόψεις του, αλλά του επισήμανε ότι η μόνη αρμόδια για να αποφασίσει για την εταιρεία είναι η διοίκηση της ΔΕΗ...

ΔΕΗ
Ο στόχος του κέρδους φέρνει τις αβαρίες

Συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση του ΚΚΕ για το μπλακ άουτ στη Βόρεια Ελλάδα

Την πολιτική παράδοσης της ΔΕΗ στους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ενέργειας, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, με αφορμή τη συζήτηση Ερώτησης του Κόμματος για την πρόσφατη φωτιά στο Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) του Ωραιοκάστρου, που προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Αναστάσιος Νεράντζης θέλησε να παρουσιάσει μια εικόνα εξαιρετικής λειτουργίας της ΔΕΗ, που όμως δε δικαιολογεί ένα ατύχημα τέτοιου μεγέθους.

Ο υφυπουργός Βιομηχανίας υποστήριξε ότι «η ΔΕΗ συντηρεί ανελλιπώς τον εξοπλισμό της, εκσυγχρονίζει αυτόν μαζί με τα συστήματα προστασίας». Παράλληλα, παραδέχτηκε την έλλειψη προσωπικού, παραπέμποντας στις διαδικασίες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 2.035, η οποία όπως σημείωσε θα χρειαστεί «μακρό χρονικό διάστημα» για να ολοκληρωθεί.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά, ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε ότι οφείλεται σε «ακατάλληλο υλικό, όπως μας είπαν οι τεχνικοί», σημειώνοντας ότι «η προμήθεια των μηχανημάτων αυτών έγινε με μειοδοτικό διαγωνισμό και ότι όταν βέβαια βάζεις μπροστά το κέρδος της ΔΕΗ, τη μείωση του κόστους, τότε κάνεις σκόντο στην ποιότητα των υλικών». Συνέχισε τονίζοντας ότι «στο ΚΥΤ Ωραιοκάστρου δεν υπάρχει κανένα μέτρο ασφάλειας», ενώ παράλληλα υπάρχει «τεράστια έλλειψη προσωπικού», με αποτέλεσμα να «προχωράνε οι εργολαβίες σε πολλές δραστηριότητες της ΔΕΗ». Κάνοντας ένα συνολικό πολιτικό σχόλιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «μπροστά στην ιδιωτικοποίηση για να ωφεληθούν οι μεγαλομέτοχοι και οι ενεργειακοί ιδιωτικοί όμιλοι που θέλουν να μπουν στο ενεργειακό κύκλωμα θυσιάζετε τα συμφέροντα του λαού».

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η μικρομεσαία αγροτιά να τιμωρήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!

Παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ για το αγροτικό ζήτημα, σε εκδήλωση της ΝΕ Μαγνησίας του Κόμματος

«Αν η μικρομεσαία αγροτιά δε συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να γίνει τιμωρός τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα εμφανίζονται να τη "λυπούνται", τα γεγονότα που θα ζήσει τα επόμενα χρόνια, ίσως ακόμα δεν μπορεί να τα φανταστεί». Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ των άλλων, σε εκδήλωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, στον Αλμυρό, στην οποία παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του Κόμματος για το αγροτικό ζήτημα.

Τις θέσεις παρουσίασαν ο Β. Μπούτας, μέλος της ΚΕ και ο Απ. Νάνος, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, παρουσία πολλών μελών, φίλων και οπαδών του Κόμματος. Οπως τόνισαν οι ομιλητές, το αγροτικό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τη Θεσσαλία και δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά και την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Και πρόσθεσαν ότι είναι μία από τις αιτίες επιδείνωσης της θέσης της εργατικής τάξης και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, καθώς η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών που αυτά συνεπάγονται, έχουν πολλαπλές συνέπειες.

Οσον αφορά στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, υπογράμμισαν, ότι με την εφαρμογή της φάνηκαν αμέσως οι πρώτες συνέπειές της και σημείωσαν ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι συνολικά υπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση, ενώ και ο ΣΥΝ θεωρεί αυτή την πολιτική μονόδρομο.

Καταλήγοντας, αφού παρουσίασαν τις προτάσεις διεξόδου του ΚΚΕ, τόνισαν ότι για ν' ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης υπέρ του λαού, απαιτούνται βαθιές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές για την προοπτική της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας.

Αναθεώρηση συντελεστών ΦΠΑ

Αναθεώρηση των συντελεστών ΦΠΑ εισηγείται η ΕΕ. Στα λόγια, η πρόταση προβλέπει την εισαγωγή ενδιάμεσων, μειωμένων συντελεστών, σε προϊόντα και υπηρεσίες τοπικού χαρακτήρα. Από αυτούς, ο πρώτος μικρός συντελεστής θα είναι από 0% έως 5% για τα είδη πρώτης ανάγκης, π.χ. τρόφιμα και «άλλα προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται σε τοπικό επίπεδο και δε δημιουργούν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς» και ο δεύτερος θα κινείται από 10% έως 12%, για προϊόντα και υπηρεσίες συνδεδεμένα με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Το θέμα μπορεί να μην είναι της παρούσης, όμως είναι ολοφάνερο ότι με παρόμοια κόλπα, διάφοροι οικονομικοί εγκέφαλοι θα βρουν ευκαιρία για να μεταφέρουν πολλά είδη από το θεωρούμενο χαμηλό συντελεστή στον... υψηλότερο ενδιάμεσο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ