ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε μασάμε την έτοιμη τροφή που μας δίνουν

Σε προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο «Καφέ», στις Τζιτζιφιές, παραβρέθηκαν και μίλησαν οι υποψήφιοι βουλευτές Λιάνα Κανέλλη και Αριστείδης Αβραμίδης

Η Λιάνα Κανέλλη
Η Λιάνα Κανέλλη
«Να ξανακάνουμε την πολιτική δράση κέντρο της ζωής μας, να εκτιμούμε εμείς οι ίδιοι τα όσα συμβαίνουν και όχι να μασάμε την έτοιμη τροφή που μας δίνουν», υπογράμμισε στην ομιλία της η Λιάνα Κανέλλη, υποψήφια με το ΚΚΕ στη Β` Αθήνας, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής προεκλογικής συγκέντρωσης στο μαγαζί «Καφέ» στις Τζιτζιφιές.

Η Λ. Κανέλλη, αναφερόμενη στην προεκλογική περίοδο επισήμανε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα προσπαθούν με ψεύτικες υποσχέσεις και κάθε είδους παροχολογία να πείσουν το λαό να τους ψηφίσει. «Οταν ο Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε 150.000 δρχ. κατώτατη σύνταξη ο Κ. Σημίτης ανταπαντούσε λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά. Ομως, εκτιμώντας τις τελευταίες μέρες ότι κάποιοι έχουν τσιμπήσει, έσπευσε με τη σειρά του να υποσχεθεί 152.000 δρχ. κατώτατη σύνταξη. Με λίγα λόγια έχουν στήσει μια τεράστια λοταρία και μετατρέψει την κάλπη σε καζίνο. Με αυτούς τους τρόπους μάς καλούνε την Κυριακή να συναινέσουμε, εμάς τον απλό λαό όπως μας αποκαλούνε. Ενώ αυτοί είναι πολύπλοκοι και σύνθετοι, επειδή παίζουν με τη γλώσσα. Ξέρετε πώς λένε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα κείμενα της ΕΕ «μείωση ή περιορισμός των προώρως εξερχομένων από την εργασία»?. Και δε θα χτυπήσουν μόνο τα ασφαλιστικά δικαιώματά μας, αλλά και τα εργασιακά. Το υπουργείο Εργασίας θα μετατραπεί σε τροχονόμο του δουλεμπορίου, σύμφωνα με τις επιταγές της ΟΝΕ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας το είπε καθαρά «πρέπει να ξεχάσουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις και αποφάσεις».

Στη συνέχεια, τόνισε τη σημασία της ύπαρξης και της δυναμικής του ΚΚΕ. «Φοβούνται την παρουσία του, φοβούνται τον κόσμο που συνεχίζει να παλεύει. Οταν το ΚΚΕ διπλασίασε το εκλογικό του ποσοστό στις ευρωεκλογές ανησύχησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έστω και αν από δύο έδρες πήραμε μόνο μία παραπάνω. Αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατό να υπάρχει ακόμα πραγματική Αριστερά και μάλιστα να μπορεί να αυξάνει τη δύναμή της. Δεν ήξεραν πού να την κατατάξουν και πώς να την αντιμετωπίσουν».

Ο Αριστείδης Αβραμίδης
Ο Αριστείδης Αβραμίδης
Η Λ. Κανέλλη, αναφερόμενη στις αντιδράσεις που προκαλεί η συσπείρωση του κόσμου γύρω από το ΚΚΕ, ανέφερε ένα προσωπικό της περιστατικό. «Πριν λίγε μέρες - είπε - ένας συνάδελφος έγραψε για μένα ότι απορεί πώς η Κανέλλη πήγε από εκεί. Του έστειλα ένα μήνυμα: αν εσύ ανησυχείς που εγώ είμαι από εδώ εγώ ανησυχώ που εσύ είσαι ακόμα από εκεί».

Μετά το τέλος της ομιλίας της ακολούθησε ζωντανός διάλογος με τους παρευρισκόμενους. Η Λ. Κανέλλη απάντησε στην παρατήρηση ότι η τεχνολογία επιφέρει ανεργία: «Η τεχνολογία δεν προκαλεί ανεργία, αλλά η χρήση της. Τη χρησιμοποιούν όχι για να καλύψουν τις ανάγκες μας, αλλά για να αυξήσουν τα κέρδη τους».

Ο Α. Αβραμίδης, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Καλλιθέας και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας, που άνοιξε και τη συζήτηση, παίρνοντας αφορμή από τη συζήτηση για την ανεργία υπογράμμισε ότι «καθημερινά ψεύδονται και υπόσχονται θέσεις εργασίας την ίδια στιγμή που η ανεργία έχει φτάσει στο 13%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αν πραγματικά ήθελαν να προσφέρουν θέσεις εργασίας, γιατί δεν το έκαναν πριν τις εκλογές, παρά παίζουν εγκληματικό παιχνίδι σε βάρος των ανέργων; Αν πραγματικά ήθελαν να μειώσουν την ανεργία θα κάνανε έργα ανάπτυξης και παραγωγής και όχι έργα που εξυπηρετούν τα διακομιστικά συμφέροντα του κεφαλαίου».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
Μήνυμα νίκης και συνέχισης του αγώνα

Στην πλατεία Κύπρου, στα Ανω Ιλίσια, έγινε χτες το βράδυ η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος

Ο Κώστας Καζάκος
Ο Κώστας Καζάκος
Μήνυμα νίκης και συνέχισης του αγώνα, λίγες ώρες πριν τις εκλογές, έστειλε χτες ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος, που έγινε στην πλατεία Κύπρου, στα Ανω Ιλίσια.

«Τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα είναι ελπιδοφόρα για το ΚΚΕ. Το παλλαϊκό μέτωπο δυναμώνει και θα γίνει δυνατότερο μετά τις εκλογές. Υπάρχει μια πολιτική δύναμη, το ΚΚΕ, που αυτή την κρίσιμη ώρα είναι η μόνη που λέει την αλήθεια. Ο κόσμος πρέπει να στηρίξει το ΚΚΕ και τους συμμάχους του, για να δώσουν ένα χαστούκι στο δικομματισμό. Πρέπει σ' αυτές τις εκλογές ο λαός να δώσει δυνατότερη φωνή αντιπολίτευσης και αντίστασης μέσα στη Βουλή στο ΚΚΕ», επισήμανε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Συνέχισε εξαπολύοντας δριμύ «κατηγορώ» κατά των δύο μεγάλων κομμάτων: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν εξαθλιώσει τον τόπο, προσπαθούν να παθητικοποιήσουν τους πολίτες. Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός που μας προβάλλουν είναι ανάπτυξη του μεγάλου κεφαλαίου. Καλλιεργείται η ηττοπάθεια και έτσι κάνουν τη δουλιά τους άνετα σε βάρος του λαού. Παρουσιάζουν το άσπρο για μαύρο. Εχουν λεηλατήσει τα συνθήματα της Αριστεράς και αποκοιμίζουν τον κόσμο της. Πρέπει να καταλάβουν οι Ελληνες ποιο είναι το αληθινό τους συμφέρον». Ακόμα επισήμανε την αναγκαιότητα να χτυπηθεί ο δικομματισμός στις αυριανές εκλογές.

Ο υποψήφιος του ΚΚΕ στη Β΄ Αθήνας Ν. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση, κατήγγειλε «τα συνειδητά ψέματα των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που μιλούν για παροχές όταν την ίδια στιγμή έχουν συμφωνήσει να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική σύγκλισης, η οποία θα έχει αποτέλεσμα την καθήλωση των μισθών και την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος». Από την πλευρά του ο Στ. Βουλαμάκης, επίσης υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας με το ΚΚΕ, κάλεσε τους κομμουνιστές να είναι πάντα μπροστά στους αγώνες, και μετά τις εκλογές.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συγκρότημα της περιοχής των Ιλισίων.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Από καράβι σε καράβι για τη μάχη του ψηφοδελτίου

Ο Γιώργος Μαρίνος
Ο Γιώργος Μαρίνος
«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» δε χωράνε στους ναυτεργάτες. Αυτό το μήνυμα εκπέμπεται από άκρη σ' άκρη του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο «οργώνεται» καθημερινά από τους κομμουνιστές ναυτεργάτες και τα μέλη της ναυτεργατικής εκλογικής επιτροπής στήριξης του ΚΚΕ. Μαζί τους είναι και ο ασυρματιστής Γιώργος Μαρίνος, υποψήφιος βουλευτής στην Α` εκλογική περιφέρεια του Πειραιά. Η μάχη του ψηφοδελτίου δίνεται από καράβι σε καράβι, από το ένα στέκι των ανέργων ναυτεργατών στο άλλο. Χτες σειρά είχαν τα επιβατικά - οχηματαγωγά πλοία «ΑΛΚΑΙΟΣ» και «ΕΞΠΡΕΣ ΑΡΤΕΜΙΣ».

«Δε μας ξεγελάνε πια», «θα βάλουμε τα χέρια μας να βγάλουμε τα μάτια μας;», είναι ορισμένες από τις φράσεις που ακούστηκαν στη διάρκεια της περιοδείας, ενώ έκδηλη είναι και η αγωνιστική διάθεση των ναυτεργατών, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να αποκρούσουν τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα, που ήδη έχουν επεξεργαστεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε συνεννόηση με τους εφοπλιστές.

Ο Γιώργος Μαρίνος, συνομιλώντας με τους συναδέλφους του, επισήμανε: «Είναι φανερό ότι οι ναυτεργάτες εκφράζουμε την οργή και αγανάκτησή μας ενάντια στην αντιναυτεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην πολιτική της μείωσης των θέσεων απασχόλησης, της ανεργίας, της περικοπής των μισθών, των συντάξεων πείνας, της υποβάθμισης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της κατάργησης του καμποτάζ, των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας. Η αγανάκτηση αυτή επιβάλλεται να γίνει ψήφος αντίστασης και αντεπίθεσης, δύναμη ενίσχυσης του ΚΚΕ, που βρίσκεται χρόνια τώρα στο πλευρό των ναυτεργατών. Η ψήφος των ναυτεργατών δε χωράει στο τσουβάλι του δικομματισμού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δε συμβιβάζεται με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών, που χτυπάει τα ναυτεργατικά δικαιώματα και ετοιμάζει νέα διαλυτικά μέτρα μετά τις 9 Απρίλη» και τους κάλεσε να «δώσουμε με πείσμα τη μάχη των εκλογών μέχρι την τελευταία στιγμή, να διαμορφώσουμε, με το δυνάμωμα του ΚΚΕ, τις προϋποθέσεις για να δώσουμε τις μετεκλογικές μάχες».

ΤΗΛΕΤΥΦΛΩΣΗ
Εμπαιγμός μέχρι τέλους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΕΚΟΝΤΡΑ για το θέμα των συγκεντρώσεων επιδόθηκαν χτες ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Προκόπης Παυλόπουλος από εκπομπή του ΜΕΓΚΑ. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε λόγο για «νέα ήθη» στην προεκλογική εκστρατεία και ο Απ. Κακλαμάνης αναρωτιόταν «πώς είναι δυνατόν να πηγαίνει κανείς σε προεκλογική συγκέντρωση και να ακούει κλαπατσίμπανα»... Τελικά έχει καταντήσει μεγάλο πρόβλημα η αντιπαράθεση αυτών των δυο κομμάτων. Πρέπει συνεχώς να βρίσκουν κάτι να διαφωνούν!

* * *

ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, τελικά, αύριο; Κόμματα και υποψηφίους βουλευτές, μήπως; Οχι, αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε... «Την Κυριακή βγάζουμε πρωθυπουργό και κυβέρνηση»(!), έλεγε και ξανάλεγε, με το γνωστό του ύφος, προχτές το βράδυ στον ΑΛΦΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος! Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία σε κανέναν, συμπλήρωνε με στόμφο: «Αυτό είναι εντελώς αυτονόητο»! Πάντως αυτός είναι συνταγματολόγος..!

* * *

ΚΑΙΕΠΙ ΑΥΤΟΥ του «αυτονόητου», ο κύριος συνταγματολόγος καλούσε επίμονα τα κόμματα της Αριστεράς να τοποθετηθούν. «Τι προτιμούν, επιτέλους; Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ; Πρωθυπουργό Σημίτη ή Καραμανλή;».

Γιατί τόσο... ολιγαρκής, κ. Βενιζέλο; Γιατί δεν τους καλούσατε ευθέως να αποσύρουν και τα ψηφοδέλτιά τους υπέρ του ΠΑΣΟΚ;

* * *

ΤΟΣΟΠΙΑ επιτυχημένη θεωρήθηκε η προχτεσινή συνέντευξη του Κ. Σημίτη στη μεσημεριανή πολιτιστική εκπομπή της ΝΕΤ, για να προβληθεί σε επανάληψη και το βράδυ;

* * *

«ΘΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΤΕ τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας;», ρωτήθηκε ευθέως ο Προκόπης Παυλόπουλος στη διάρκεια προεκλογικής συζήτησης στον ΑΝΤΕΝΝΑ. Και η απάντηση: «Αυτό είναι αυτονόητο»!

Και μετά σου λένε οι άνθρωποι ότι ξέρουν να λαμβάνουν τα μηνύματα! `Η μήπως δεν ήταν στην Ελλάδα ο κ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου πειράματος ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

* * *

«ΘΑΔΩΣΕΤΕ το μάνατζμεντ του ΟΤΕ;», ρωτήθηκε στον ΑΛΦΑ ο Ε. Βενιζέλος. «Οχι! Ο ΟΤΕ δεν έχει κανένα λόγο να προχωρήσει σε τέτοια μέτρα», απάντησε αυτός. «Τι "όχι" λέτε, κύριε Βενιζέλο; Στο πρόγραμμα σύγκλισης η κυβέρνηση λέει καθαρά ότι θα δώσει το μάνατζμεντ», αντέτεινε ο παριστάμενος Β. Μεϊμαράκης, το κόμμα του οποίου κάθε άλλο παρά κρύβει τις προθέσεις του για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Και η ανταπάντηση του Ε. Βενιζέλου: «Δηλαδή, παραδέχεστε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι και πάλι κυβέρνηση...»!

Οπως λέμε, «γεια σου Γιάννη, κουκιά σπέρνω»...

* * *

ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕ η Ντόρα Μπακογιάννη προχτές το βράδυ στο ΜΕΓΚΑ, προσκομίζοντας μάλιστα τα τεκμήρια (εξάλλου ξέρει καλά και η ίδια από τέτοια...). Τις τελευταίες μέρες χιλιάδες άτομα ειδικών αναγκών, που εδώ και χρόνια έχουν κάνει αίτηση πρόσληψής τους σε δημόσιες υπηρεσίες, λαμβάνουν ειδοποιητήρια για τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει και καλούνται να συντάξουν σχετικές αιτήσεις..! Μάλιστα, στην περιοχή του Αγρινίου έχουν φτάσει την τελευταία βδομάδα 1.000 τέτοια ειδοποιητήρια!

Τόσο μεγάλες είναι οι ειδικές... προεκλογικές ανάγκες, που δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα!

* * *

ΜΕ ΠΙΝΑΚΕΣ και με χρωματιστά τουβλάκια εμφανίστηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου στο ΜΕΓΚΑ για να δείξει «παραστατικά» πόσο θεαματικοί είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης επί ΠΑΣΟΚ (πράσινα τουβλάκια) έναντι της περιόδου της ΝΔ (μαύρα τουβλάκια), πόσο ανέβηκαν οι μισθοί και συντάξεις επί ΠΑΣΟΚ (λαχανί τουβλάκια) και πόσο έπεσαν επί ΝΔ (μπλε τουβλάκια).., για να καταλήξει απευθυνόμενος στην εκπρόσωπο της ΝΔ: «Ιδού η ιδεολογική μας διαφορά μας»!

Καλά για τούβλα περνάνε τους ψηφοφόρους;

* * *

ΠΟΣΟ θα αυξηθούν τελικά οι συντάξεις με το ΠΑΣΟΚ, ερωτήθηκε ο Γιάννος. Και σίγουρα όλοι θαύμασαν την... ακρίβειά του: «Την 1/1/2001, με τις αυξήσεις που θα δοθούν, οι κατώτερες συντάξεις θα γίνουν ακριβώς 151.200»..!

* * *

«ΒΓΑΛΑΤΕ τα παιδιά στους δρόμους και όταν έφτασαν στο τέλος της χρονιάς και έχαναν τη χρονιά τους, ουδείς τα σκέφτηκε»! Τάδε έφη η Σοφία Σακοράφα, παρακαλώ, χτες το μεσημέρι στον «Α5»! Οχι, καθόλου δεν πέρασε από το μυαλό της ότι τα παιδιά τα έβγαλε στους δρόμους η εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» του ΠΑΣΟΚ με το οποίο πολιτεύεται. Ακόμα και όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προτίμησε να απαντήσει με... άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, λέγοντας απλώς: «Ας συζητούσαμε περισσότερο...»!

* * *

ΛΟΙΠΟΝ , η προεκλογική περίοδος τελείωσε ουσιαστικά και αν δεν το καταλάβατε, ήρθε η ώρα των Εξιτ Πολ. Τα τρέιλερ των καναλιών δίνουν και παίρνουν, διαφημίζοντας τους εκατοντάδες δημοσιογράφους, τους καλεσμένους και τις κινητές μονάδες μετάδοσης... Ολοι τους υπόσχονται ότι θα ξέρουμε «με ακρίβεια» το αποτέλεσμα λίγα λεπτά μετά τις 7 το απόγευμα. Κάπως σε λαϊκή στατιστικολόγων δε μοιάζει;

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κόκκινη ψήφος η απάντηση

Την απόπειρα φίμωσης της «ενοχλητικής» για την κυβέρνηση φωνής του ΚΚΕ από τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι επιστρατεύουν και τον κρατικό μηχανισμό για να πετύχουν το έργο τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ προσθέτοντας πως η καλύτερη απάντηση σ' αυτές τις προσπάθειες πρέπει να είναι η αποφασιστική στήριξη του Κόμματος. Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ τονίζει:

«Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, καταγγέλλει στο λαό της Αχαΐας την πρακτική της κυβέρνησης και της τοπικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που βάλθηκαν να φιμώσουν τη φωνή του ΚΚΕ. Ενα μήνα τώρα χρησιμοποιούν τον κρατικό μηχανισμό, τη ΔΕΚΕ και σε συνεργασία με το δήμο της ΝΔ, σβήνουν συνθήματα στους δρόμους και κατεβάζουν πανό του ΚΚΕ. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ότι δεν πρέπει να γίνεται αφισοκόλληση και δύο μήνες τώρα νύχτα - μέρα σκεπάζει, πληρώνοντας ιδιώτες, τις αφίσες του ΚΚΕ. Ξεπερνούν κάθε όριο θράσους, πλέον, αυτοί που διώκουν αγωνιστές με αγροτοδικεία και μαθητοδικεία, να σβήνουν συνθήματα του ΚΚΕ. Ο,τι και αν κάνουν, τα κόκκινα φιλολαϊκά συνθήματα και οι αφίσες του ΚΚΕ δε σβήνονται, δε σκεπάζονται από το σκοτάδι της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι φανερό πως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, διαπιστώνοντας την απήχηση που έχουν στα λαϊκά στρώματα οι θέσεις του ΚΚΕ, στο Νομό Αχαΐας. Η ΝΕ Αχαΐας, καλεί όλους τους ριζοσπάστες, ανυπότακτους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, τους αγρότες, τη νεολαία μας, τις γυναίκες, την προοδευτική διανόηση, να κάνουν υπόθεσή τους τις λίγες ώρες που έμειναν για ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ. Ισχυρή αντιπολίτευση, λαϊκό μέτωπο, κομμουνιστή βουλευτή από την πρώτη κατανομή χρειάζεται η Αχαΐα.Οχι στην υποταγή! Κόκκινο την Κυριακή!».

Το εκλογικό κέντρο του Πειραιά

Το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στον Πειραιά λειτουργεί στον κινηματογράφο «Χάι - Λάιφ», Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή. Τηλέφωνα: 4131.059 και 4114.801 - 2.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ