ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Εμπρηστής είναι η πολιτική γης»

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Το γεγονός ότι «η ανάμειξη τραπεζών, επιχειρηματιών, χορηγών και μη κυβερνητικών οργανώσεων στη διάσωση των δασών ανοίγει το δρόμο για αλλαγή χρήσης και για αξιοποίηση των δασών για επιχειρηματικά οφέλη», επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία του Κόμματος με την Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Και τόνισε: «Εμπρηστής είναι η πολιτική γης που ακολουθείται στην Ελλάδα και κυρίως η στοχευμένη οικοπεδοποίηση των δασών και γενικότερα των δασικών εκτάσεων».

Αναλυτικά, η δήλωση της Αλ. Παπαρήγα έχει ως εξής: «Για άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι ο εμπρηστής δεν είναι ο καύσωνας. Εμπρηστής είναι η πολιτική γης που ακολουθείται στην Ελλάδα και κυρίως η στοχευμένη οικοπεδοποίηση των δασών και γενικότερα των δασικών εκτάσεων. Στη φάση που είμαστε συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο να ξεκινήσει από την αρχή, στη βάση βέβαια και της πείρας που υπάρχει, η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και να επιλυθεί το ζήτημα της μη οικοπεδοποίησης, τα ζητήματα της ιδιοκτησίας και να συμπεριλάβουν όχι μόνο τα κλασικά δάση, αλλά και όλες τις δασικές εκτάσεις και τις περιφερειακές εκτάσεις των δασών, ώστε να αποκλειστεί η χρήση γης για οικόπεδα και για κερδοσκοπία ή η πρόκληση εμπρησμών για να προχωράνε αυτά τα μέτρα».

Οπως σημείωσε στη συνέχεια, «υποστηρίζουμε την αποκατάσταση του ρόλου των Δασικών Υπηρεσιών στην πρόληψη, στα πλαίσια βεβαίως του Ενιαίου Φορέα Πρόληψης και Καταστολής μαζί με την Πυροσβεστική, την αποφασιστική ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας, και οικονομικά και με επιστημονικό δυναμικό, και με σταθερό προσωπικό που θα δουλεύει και όχι με τη μορφή της εποχιακής απασχόλησης».

«Υπάρχουν ζητήματα», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, «που έχουν σχέση με την ιδιοκτησία, από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, από την Εκκλησία και άλλους φορείς. Αυτά πρέπει να τελειώσουν. Πρέπει να καταργηθεί αυτή η μορφή ιδιοκτησίας στα δάση και γενικότερα στις δασικές εκτάσεις, σε χώρους ελεύθερους που ανήκουν στο λαό και πρέπει να είναι για λαϊκή χρήση».

Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Θεωρούμε ότι οι προσπάθειες τώρα που γίνονται για την αναδάσωση πρέπει να ξεκινήσουν με ευθύνη του κράτους, με δημόσιες δαπάνες. Αμφισβητούμε αν αυτό μπορεί να υπηρετηθεί με μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τράπεζες και με άλλους χρηματοδότες. Αυτός θα είναι ένας τρόπος για να διαχωριστεί η ευθύνη του κράτους και να μετατεθεί σε ιδιωτικούς φορείς. Και θα το πούμε καθαρά, μπορεί να υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι πολύ ρομαντικοί σε αυτό το θέμα, αλλά κατά τη γνώμη μας η ανάμειξη τραπεζών, επιχειρηματιών, χορηγών και μη κυβερνητικών οργανώσεων στη διάσωση των δασών ανοίγει το δρόμο για αλλαγή χρήσης και για αξιοποίηση των δασών για επιχειρηματικά οφέλη. Εμείς δεν πιστεύουμε στην ειλικρίνεια της λεγόμενης Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης».

«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες»

Ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, τόνισε από την πλευρά του ότι «με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συζητήσαμε σήμερα για το τι δεν πήγε καλά στις επιχειρήσεις αυτές που έγιναν, αλλά συζητήσαμε και για την επόμενη μέρα. Συζητήσαμε για την αποκατάσταση του ορεινού όγκου και συζητήσαμε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δασική Υπηρεσία». Και συμπλήρωσε: «Προβλήματα που αφορούν την πρόληψη των πυρκαγιών, προβλήματα που αφορούν τους δασικούς χάρτες, προβλήματα που αφορούν την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Εμείς, ευελπιστούμε ότι η στήριξη του πολιτικού κόσμου, θα είναι αμέριστη, στο να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία σύγχρονη και αποτελεσματική που θα μπορέσει να προστατεύσει αποτελεσματικά το δασικό πλούτο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι έφταιξε, ο Ν. Μπόκαρης τόνισε: «Υπήρχαν προβλήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, εκτιμούμε ότι υπήρχαν και πολιτικές ευθύνες, όμως, θα πρέπει, σήμερα, να αφήσουμε αυτή την εσωστρέφεια και να περάσουμε στην επόμενη μέρα. Πώς, δηλαδή, θα αποκαταστήσουμε τον Εθνικό Δρυμό και πώς θα αποδώσουμε στην ελληνική κοινωνία αυτό που έχασε, χωρίς στην πραγματικότητα λόγο».

ΝΕΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ανάβει η μία φωτιά μετά την άλλη

Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα στη Μεσσηνία. Στάχτη έγιναν 5.000 στρέμματα δάσους στη Βοιωτία. Υπό έλεγχο οι αναζωπυρώσεις σε Πάρνηθα και Πήλιο

Αναζωπυρώθηκε προχτές μία εστία φωτιάς στην Πάρνηθα (φωτ.), αλλά τέθηκε υπό έλεγχο

Eurokinissi

Αναζωπυρώθηκε προχτές μία εστία φωτιάς στην Πάρνηθα (φωτ.), αλλά τέθηκε υπό έλεγχο
Ανεξέλεγκτη καίει ό,τι βρίσκει μπροστά της η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το πρωί στην περιοχή Κόκλα του Δήμου Δορίου Μεσσηνίας. Οι φλόγες εμφανίστηκαν σε χορτολιβαδική έκταση και γρήγορα - λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή - εξαπλώθηκε. Η κατάσβεση, μέχρι τη δύση του ηλίου, στηρίχτηκε σε δύο αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα και έξι ψεκαστικά αεροσκάφη τύπου «Πεζετέλ», ενώ οι επίγειες δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο προσπαθούσαν να μην την αφήσουν να επεκταθεί περισσότερο. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο. Αντίστοιχες εφησυχαστικές εκτιμήσεις γίνονταν από την Πυροσβεστική, μία μέρα πριν την καταστροφή στην Πάρνηθα, για το μέτωπο των Δερβενοχωρίων.

Υπό μερικό έλεγχο παρέμεναν από προχτές το βράδυ οι δύο εστίες πυρκαγιάς που έκαιγαν περιμετρικά από τις καμένες εκτάσεις στην Πάρνηθα. Οι εστίες αναζωπυρώθηκαν προχτές το πρωί στη δύσβατη περιοχή Μόλα και το έργο της κατάσβεσης είχαν αναλάβει - κυρίως - τα εναέρια μέσα.

Ιδιο σκηνικό και στα χωριά Δομέραινα και Πρόδρομο Βοιωτίας όπου πυρκαγιά έκαιγε από προχτές το βράδυ δασική έκταση, απειλώντας μάλιστα προς στιγμή σπίτια και των δύο περιοχών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά έχει κάψει περίπου 5.000 στρέμματα δάσους. Επίσης, υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται φωτιά που εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι στο Κιάτο Κορινθίας, καθώς και η πυρκαγιά που καίει εδώ και αρκετές μέρες σε δύσβατη δασική περιοχή στο Νεοχώρι Πηλίου.

Παράλληλα, μετά από κινητοποίηση της Πυροσβεστικής αντιμετωπίστηκε γρήγορα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, με τέσσερις ταυτόχρονες εστίες, σε δασική περιοχή στο Λιβάδι Κέρκυρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 24 ώρες - μέχρι αργά χτες το βράδυ - είχαν ξεσπάσει 95 πυρκαγιές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει προειδοποιήσει για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για σήμερα λόγω των ισχυρών ανέμων, με πιο επικίνδυνες περιοχές να χαρακτηρίζονται η Σάμος, τα Δωδεκάνησα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και το Λασίθι.

  • Υπό μερικό έλεγχο βρισκόταν μέχρι και αργά χτες το βράδυ πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα κοντά στη λίμνη Υλίκη. Οι καπνοί από τη φωτιά που έκαιγε χόρτα και σκουπίδια κάλυψαν μέρος του ουρανού της Αθήνας.
Συνέντευξη Τύπου για την προστασία των δασών

Συνέντευξη Τύπου και συγκέντρωση πραγματοποιούν την ερχόμενη Τετάρτη 11 Ιούλη, στις 8 μ.μ., η Αχτιδική Επιτροπή Μενιδίου - Λιοσίων - Ζεφυρίου - Βορείων Χωριών και το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία των δασών». Η συνέντευξη θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αχαρνών (Μπόσδα και Φιλαδελφείας).

Σοβαρές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνώντων

Σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της πρόληψης, του σχεδιασμού και της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων, που παράλληλα επισημαίνει τις μεγάλες ευθύνες των εκάστοτε κυβερνώντων.

Σε σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε πριν από μερικές μέρες, τονίζεται πως δεν μπορεί «να παραβλεφτεί η αγωνιώδης προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων να βρουν τρόπους να ξεπεράσουν το πλαίσιο προστασίας που παρέχει το Σύνταγμα στα δασικά οικοσυστήματα προκειμένου να εξυπηρετήσουν διάφορα συμφέροντα». Ανάμεσα σε άλλα γίνεται αναφορά και στο νόμο 2612/1998 και τη μεταφορά της αρμοδιότητας της καταστολής των δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και στο γεγονός ότι αγνοήθηκε το σχετικό πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.

Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται: «Οι ευθύνες για το έλλειμμα δασικής πολιτικής, την αποσπασματική χρηματοδότηση και τη μικρή κοινωνική προσφορά των Δασικών Υπηρεσιών πρέπει να επιρριφθούν εκεί που πραγματικά αναλογούν και όχι στις πλάτες των δασικών υπαλλήλων, που όχι μόνο είναι ολιγάριθμοι, αλλά επιπλέον στερούνται τα μέσα και τους πόρους για να εφαρμόσουν μια σύγχρονη και αποτελεσματική δασική πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ