ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Προωθούνται συμφωνίες και με Αζερμπαϊτζάν

Συνάντηση του Ελληνα υπουργού Ανάπτυξης με τον υπουργό Οικονομίας Μπαμπάγιεφ

Τη σύναψη δύο διακρατικών συμφωνιών προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για τη ρύθμιση του πλαισίου μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής προς τη δυτική Ευρώπη, μέσω του «νότιου ευρωπαϊκού διαδρόμου φυσικού αερίου», του αγωγού Ελλάδας - Τουρκίας - Ιταλίας. Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν εμφανίζεται να συζητά την υπογραφή τετραμερούς διακρατικής συμφωνίας μαζί με Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία για την τροφοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου που κατασκευάζουν οι τρεις χώρες, ενώ συμφωνεί για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα σχετικά με το φυσικό αέριο, αλλά και το πετρέλαιο.

Το θέμα των συμφωνιών τέθηκε χτες από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, που συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν Χ. Μπαμπάγιεφ, στον οποίο έδωσε και το σχέδιο της διμερούς συμφωνίας. Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί ιδιαίτερα και την αμερικανική πλευρά που είναι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της προμήθειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας ως βασικού προμηθευτή της ΕΕ. Στο μεταξύ, ήδη η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Δ. Σιούφας επισήμανε ότι η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας βασίζεται στο τρίπτυχο «διαφοροποίηση πηγών, διαφοροποίηση οδών και διαφοροποίηση μορφών ενέργειας». Πρόκειται, όπως είπε, για πολιτική της ΕΕ. Στο ίδιο τρίπτυχο βασίζονται και οι ΗΠΑ για να πιέσουν ώστε να αποδυναμωθεί η θέση της Ρωσίας.

Ο Χ. Μπαμπάγιεφ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «στηρίζει την πολιτική της Ελλάδας για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις προτάσεις του κ. Σιούφα, στην πρόταση υπογραφής τετραμερούς συμφωνίας και επίσης στην πρόταση υπογραφής διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, την οποία πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και να υπογράψουμε». Συμπλήρωσε ότι «όπως σε κάθε διαδικασία, έτσι και εδώ, πάρα πολύ μεγάλη σημασία έχουν οι συνιστώσες της συγκεκριμένης διαδικασίας». Εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να φτάσει στις ευρωπαϊκές αγορές και σχολίασε ότι «δε θα είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τη στήριξη και τη βοήθεια που θα έχουμε από την Ελλάδα».

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αρωγός στη διείσδυση τραπεζών στη Βαλκανική

Η δημιουργία μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας των κεντρικών τραπεζών της Βαλκανικής, βάσει των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή (εξαγωγή του τραπεζικού κεφαλαίου και εδραίωσή του στις χώρες αυτές), ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των διοικητών 7 κεντρικών τραπεζών, που πραγματοποιήθηκε χτες σε ξενοδοχείο των Αθηνών. Η εξαγωγή, ειδικά του τραπεζικού κεφαλαίου, στην περιοχή της Βαλκανικής έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί ότι οι εμπορικές τράπεζες της Ελλάδας ελέγχουν σήμερα περισσότερα από 1.000 υποκαταστήματα, ενώ στους σχεδιασμούς τους τίθεται ως στόχος η διεύρυνση του μεριδίου τους στις αγορές αυτές τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδας, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ενίσχυση της εποπτείας και συνεργασίας των κεντρικών τραπεζών στις όμορες χώρες, λειτουργεί ως αρωγός στην προσπάθεια του τραπεζικού κεφαλαίου να εδραιωθεί και να διευρύνει την παρουσία του στις χώρες αυτές.

Στη χτεσινή συνάντηση συμμετείχαν οι διοικήσεις των κεντρικών τραπεζών της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, οι παραβρισκόμενοι στη σύσκεψη συζήτησαν και συμφώνησαν στην προώθηση ενός Πολυμερούς Μνημονίου Συνεργασίας, που καθορίζει τους τομείς και τους όρους της συνεργασίας μεταξύ των αρχών εποπτείας (κεντρικών τραπεζών) της περιοχής. Συμφώνησαν, επίσης, να διευρύνουν το πεδίο της τακτικής ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας, να καθιερώσουν δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ των εποπτικών αρχών, με στόχους, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας...

ΕΦΕΤ
Πρόστιμα σε 17 επιχειρήσεις τροφίμων

Στην επιβολή συνολικών προστίμων ύψους 97.000 ευρώ σε 17 επιχειρήσεις τροφίμων προχώρησε ο ΕΦΕΤ για παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας. Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των ελέγχων που διενήργησε, είτε σε προληπτικό επίπεδο είτε μετά από καταγγελίες καταναλωτών, διαπιστώθηκε ότι «μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα, ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις, καθώς και αποκλίσεις σε σχέση με τους όρους αδειοδότησης».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, επιβλήθηκαν πρόστιμα:

  • 30.000 ευρώ στη «Γαλακτοβιομηχανία ΟΕ Αθ. Πλεξίδας & ΥΙΟΙ» με επωνυμία «ΒΙΟΓΑΛ», για μη κανονική μυζήθρα.
  • 20.000 ευρώ στην εταιρεία «ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ», εμπορία -τυποποίηση τροφίμων και ελαίων (10.000 ευρώ για νοθευμένο ελαιόλαδο και 10.000 ευρώ για νοθευμένο πυρηνέλαιο).
  • 5.000 ευρώ στην εταιρεία «ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ - CASH & CARY», γιατί πουλούσε μη ασφαλή κατεψυγμένο βακαλάο.
  • 5.000 ευρώ στην επιχείρηση «ΝΟΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», για νοθευμένο μέλι.
  • 5.000 ευρώ στο κρεοπωλείο «ΚΥΡΙΑΖΗ ΔΗΜΗΤΡΑ» στα Ν. Μουδανιά, λόγω μη απαιτούμενης άδειας και κατοχή ακατάλληλων τροφίμων.

Επίσης, πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ επιβλήθηκε σε κάθε μία από τις παρακάτω επιχειρήσεις:

  • Οβελιστήριο «ΛΕΜΟΝΗ ΜΑΓΔΑ», για αποκλίσεις από τους όρους αδειοδότησης.
  • Επιχείρηση παρασκευασμάτων κρέατος «ΑΝΤΩΝΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», για ανεπαρκή συστήματα ελέγχου και κατοχή μη ασφαλών τροφίμων.
  • Τυροκομείο «ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΑΕ», για λιγότερα λιπαρά, από τα αναγραφόμενα, σε ανθότυρο.
  • Βιοτεχνία ορεκτικών και εδεσμάτων «ΤΣΙΤΣΕΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», για μη συμμόρφωση με νομοθεσία υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και κατοχή ακατάλληλων τροφίμων.
  • «ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΕ», για διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (αποφλοιωμένο σιτάρι της εταιρείας «ΖΑΚΟΜΑ ΑΕ»).
  • «CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ» (Πέτρου Ράλλη), για διάθεση μη ασφαλών γκοφρετών.
  • «ΑΦΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ΑΕΒΕ», επειδή δε διέθετε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.
  • Εστιατόριο Πεγκλίδου Μαρίας με επωνυμία «ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ», για νοθευμένο ελαιόλαδο.

Τέλος, πρόστιμα 2.000 ευρώ ανά επιχείρηση επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις:

  • «Κ. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΑΕ», για διάθεση μη κανονικού μελιού.
  • «Μπαμπαλούτας Ν.- Παπαδημητρίου Στυλιανή ΟΕ» με επωνυμία «ΚΑΦΩΔΕΙΟ-ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ», για αποκλίσεις από τους Γενικούς Κανόνες Υγιεινής.
  • «Γ. ΓΙΑΒΑΛΚΑΣ - Δ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΟΕ», για παραγωγή μη κανονικού ποτού με γεύση βύσσινου, για λογαριασμό της επιχείρησης «ΑΦΟΙ ΚΕΣΙΔΗ ΟΕ». Ανάλογο πρόστιμο επιβλήθηκε στην «ΑΦΟΙ ΚΕΣΙΔΗ ΟΕ».
Απαγόρευση διάθεσης ηλεκτρικών συσκευών

Την προσωρινή απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά μιας σειράς ηλεκτρικών προϊόντων, αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Πρόκειται για:

  • Ατομική ηλεκτρική ψηστιέρα αλουμινίου, εγχώριας παραγωγής, «ΝΙΚΗ γκριλ Φ33, 900W». Κατασκευαστής ΝΙΚΗ - METAL.
  • Ηλεκτρική ψηστιέρα CAROL/ JUNIOR 800W και εμαγιέ ηλεκτρικό ταχύθερμο καμινέτο/ INOX ΚΑ junior express 450W.
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Πρόστιμα για επικίνδυνα καύσιμα

Πρόστιμα συνολικού ύψους 453.950 ευρώ επέβαλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε 5 εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και σε 21 πρατήρια υγρών καυσίμων για τη διάθεση μη ασφαλών καυσίμων στην αγορά, «θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών». Μετά από τέτοιες πρακτικές, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση η γενικότερη κερδοσκοπική τακτική των εταιρειών, που με τη στήριξη της κυβέρνησης έχουν εκτινάξει τις λιανικές τιμές των καυσίμων με διάφορα «βολικά» και αβάσιμα επιχειρήματα.

Οι 5 εταιρείες είναι: MAMIDOIL - JET OIL ΑΕ, 15.000 ευρώ. BP HELLAS ΑΕ, 50.000 ευρώ. ΕΚΟ ΕΛΔΑ ABEE (3 παραβάσεις), 50.000 ευρώ. ΕΛΙΝΟΪΛ ΑΕ (4 παραβάσεις) 133.000 ευρώ. ΕΤΕΚΑ ΑΕ, 40.000 ευρώ.

Πρόστιμα που κυμαίνονται από 2.500 ευρώ έως και 12.500 ευρώ επιβλήθηκαν σε 21 πρατήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ