Σάββατο 7 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αρωγός στη διείσδυση τραπεζών στη Βαλκανική

Η δημιουργία μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας των κεντρικών τραπεζών της Βαλκανικής, βάσει των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή (εξαγωγή του τραπεζικού κεφαλαίου και εδραίωσή του στις χώρες αυτές), ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των διοικητών 7 κεντρικών τραπεζών, που πραγματοποιήθηκε χτες σε ξενοδοχείο των Αθηνών. Η εξαγωγή, ειδικά του τραπεζικού κεφαλαίου, στην περιοχή της Βαλκανικής έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί ότι οι εμπορικές τράπεζες της Ελλάδας ελέγχουν σήμερα περισσότερα από 1.000 υποκαταστήματα, ενώ στους σχεδιασμούς τους τίθεται ως στόχος η διεύρυνση του μεριδίου τους στις αγορές αυτές τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδας, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για την ενίσχυση της εποπτείας και συνεργασίας των κεντρικών τραπεζών στις όμορες χώρες, λειτουργεί ως αρωγός στην προσπάθεια του τραπεζικού κεφαλαίου να εδραιωθεί και να διευρύνει την παρουσία του στις χώρες αυτές.

Στη χτεσινή συνάντηση συμμετείχαν οι διοικήσεις των κεντρικών τραπεζών της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, οι παραβρισκόμενοι στη σύσκεψη συζήτησαν και συμφώνησαν στην προώθηση ενός Πολυμερούς Μνημονίου Συνεργασίας, που καθορίζει τους τομείς και τους όρους της συνεργασίας μεταξύ των αρχών εποπτείας (κεντρικών τραπεζών) της περιοχής. Συμφώνησαν, επίσης, να διευρύνουν το πεδίο της τακτικής ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας, να καθιερώσουν δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ των εποπτικών αρχών, με στόχους, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ