Σάββατο 7 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Προωθούνται συμφωνίες και με Αζερμπαϊτζάν

Συνάντηση του Ελληνα υπουργού Ανάπτυξης με τον υπουργό Οικονομίας Μπαμπάγιεφ

Τη σύναψη δύο διακρατικών συμφωνιών προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για τη ρύθμιση του πλαισίου μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής προς τη δυτική Ευρώπη, μέσω του «νότιου ευρωπαϊκού διαδρόμου φυσικού αερίου», του αγωγού Ελλάδας - Τουρκίας - Ιταλίας. Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν εμφανίζεται να συζητά την υπογραφή τετραμερούς διακρατικής συμφωνίας μαζί με Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία για την τροφοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου που κατασκευάζουν οι τρεις χώρες, ενώ συμφωνεί για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα σχετικά με το φυσικό αέριο, αλλά και το πετρέλαιο.

Το θέμα των συμφωνιών τέθηκε χτες από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, που συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν Χ. Μπαμπάγιεφ, στον οποίο έδωσε και το σχέδιο της διμερούς συμφωνίας. Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί ιδιαίτερα και την αμερικανική πλευρά που είναι ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της προμήθειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας ως βασικού προμηθευτή της ΕΕ. Στο μεταξύ, ήδη η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Δ. Σιούφας επισήμανε ότι η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας βασίζεται στο τρίπτυχο «διαφοροποίηση πηγών, διαφοροποίηση οδών και διαφοροποίηση μορφών ενέργειας». Πρόκειται, όπως είπε, για πολιτική της ΕΕ. Στο ίδιο τρίπτυχο βασίζονται και οι ΗΠΑ για να πιέσουν ώστε να αποδυναμωθεί η θέση της Ρωσίας.

Ο Χ. Μπαμπάγιεφ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «στηρίζει την πολιτική της Ελλάδας για την περαιτέρω ενδυνάμωση της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις προτάσεις του κ. Σιούφα, στην πρόταση υπογραφής τετραμερούς συμφωνίας και επίσης στην πρόταση υπογραφής διμερούς συμφωνίας συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, την οποία πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συζητήσουμε και να υπογράψουμε». Συμπλήρωσε ότι «όπως σε κάθε διαδικασία, έτσι και εδώ, πάρα πολύ μεγάλη σημασία έχουν οι συνιστώσες της συγκεκριμένης διαδικασίας». Εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να φτάσει στις ευρωπαϊκές αγορές και σχολίασε ότι «δε θα είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τη στήριξη και τη βοήθεια που θα έχουμε από την Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ