Σάββατο 7 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Αμεση και πλήρη αποζημίωση ζητά το ΚΚΕ

Η κυβέρνηση, διά στόματος αρμόδιου υφυπουργού, επιχείρησε να δικαιολογήσει το κουτσούρεμα της αποζημίωσης

Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των αγροτών της Αγιάς Λάρισας, που καταστράφηκαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, ζήτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή. Πρότεινε η αποζημίωση να είναι στο 100% της ζημιάς, να παγώσουν για πέντε χρόνια τα δάνεια και να χορηγηθούν νέα με ευνοϊκούς όρους.

Απαντώντας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντός παραδέχτηκε ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για καταστροφές από πυρκαγιές, κάτι που μέχρι πριν από λίγο καιρό έκανε και η ΕΕ. Η αποζημίωση, είπε, θα γίνει από την Πολιτική Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) και θα φθάνει μέχρι το 80%, ανάλογα με την κατηγορία της καταστροφής. Ωστόσο, και αυτή η πενιχρή αποζημίωση πρέπει να περάσει από την έγκριση των υπαλλήλων της ΕΕ και ο υφυπουργός είπε ότι αυτό θα γίνει σε τρεις μήνες.

Η πυρκαγιά και στην Αγιά, τόνισε στην παρέμβασή του ο Δ. Τσιόγκας, ήταν αποτέλεσμα ανυπαρξίας του κρατικού μηχανισμού αφού εάν υπήρχαν τα απαραίτητα μέσα αυτή θα μπορούσε να κατασβεστεί στη γέννησή της. Η ζημιά των αγροτών, είπε, φθάνει το 100% και στο ζωικό και στο φυτικό κεφάλαιο και οι επιπτώσεις της θα είναι ορατές για πολλά ακόμα χρόνια. Με βάση τις αποζημιώσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση οι αγρότες θα χάσουν το εισόδημα που προσδοκούσαν αφού η ΠΣΕΑ δίνει αποζημιώσεις κάτω του 50% της ζημιάς και αυτό μετά από δύο χρόνια.

Σχολιάζοντας την απαιτούμενη έγκριση από την ΕΕ, είπε ότι αυτό δείχνει υποτέλεια αφού για τόσο μεγάλες καταστροφές που κρίνουν το μέλλον των αγροτών, θα αποφασίσουν κάποιοι υπάλληλοι των Βρυξελλών.

Διαστρέφοντας την αναφορά του Δ. Τσιόγκα στις ελλείψεις υποδομών και ανθρώπων, που είχαν ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη δράση της φωτιάς, ο υφυπουργός είπε ότι τα λεγόμενα του βουλευτή «περιφρονούν τους πυροσβέστες που πάλεψαν με τη φωτιά»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ