ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
«Ομόφωνα» υπέρ των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Ασφαλιστικό, Παιδεία, άρθρο 16, «τομές» στο κράτος, στην ατζέντα της αντιλαϊκής επίθεσης της «νέας τετραετίας» της ΝΔ

Προαναγγελία για κλιμάκωση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων την «επόμενη τετραετία», με αιχμή το Ασφαλιστικό και την Παιδεία, έκανε ο Κ. Καραμανλής, κλείνοντας τις εργασίες του «προεκλογικού» 7ου Συνεδρίου της ΝΔ.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του συνεδρίου να προχωρήσει η ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση, μέσω της στρατηγικής των «αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων», ενώ το σύνολο των ομιλητών, κυρίως οι υπουργοί, ανάλωσαν το μεγαλύτερο μέρος των ομιλιών τους να αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι διαχειριστές αυτής της στρατηγικής από το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον όσον αφορά τη «συνέπεια» και την «αξιοπιστία». Εμφανής ήταν η προσπάθεια για ενίσχυση της δικομματικής πόλωσης παρά τις αντίθετα φραστικά διακηρύξεις του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν ξεκαθάρισε το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Ο Κ. Καραμανλής έδωσε σε «τίτλους» τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει στη «νέα τετραετία», αποφεύγοντας όμως να μιλήσει πιο συγκεκριμένα για το περιεχόμενό τους, επιβεβαιώνοντας ότι βασικός στόχος του είναι υφαρπαγή της ψήφου των λαϊκών στρωμάτων ώστε στη συνέχεια να την επικαλεστεί ως «εντολή» για «επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων».

Παρά τη διακήρυξη του πρωθυπουργού ότι «οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρες θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις», ο ίδιος περιορίστηκε να καθαρίσει με το πρόγραμμα της νέας τετραετίας με ...100 λέξεις: Είπε επί λέξει: «Μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις στη νέα τετραετία είναι: 1ον: Η ολοκλήρωση της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Ιδίως, μάλιστα, του άρθρου 16, η αλλαγή του οποίου αφ' ενός είναι επιτακτική και αφ' ετέρου έχει προταθεί, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και εδώ, ο καθένας αποδεικνύει την αξιοπιστία του. 2ον: Η επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος. 3ον: Η συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. 4ον: Η ολοκλήρωση της διοικητικής μεταρρύθμισης και η διαμόρφωση της νέας διοικητικής δομής της χώρας. Μια μεταρρύθμιση που βάζει τη χώρα σε νέα εποχή. Μεταρρύθμιση που φέρνει το κράτος πιο κοντά στον πολίτη. Να είναι πραγματικά στην υπηρεσία του πολίτη».

Περισσότερες λέξεις «ξόδεψε» ο πρωθυπουργός για να μιλήσει γενικότερα για την αναγκαιότητα του μονόδρομου των μεταρρυθμίσεων, που δεν παρέλειψε βέβαια να παρουσιάσει ως την «προοδευτική» απάντηση στα προβλήματα. Χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις «επιτακτικά αναγκαίες» γιατί, «μόνον με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του νέου αιώνα, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, νέες ευκαιρίες τόνωσης της απασχόλησης, αυξάνεται το παραγόμενο προϊόν και το κοινωνικό μέρισμα και μπορούμε να κάνουμε την κοινωνία μας πιο συνεκτική, πιο αλληλέγγυα, πιο δίκαιη»(!). Στο πλαίσιο αυτό διατράνωσε την αποφασιστικότητά του, λέγοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν ανακόπτονται, δεν αναστέλλονται, δε σταματούν. Συνεχίζονται με χρονοδιάγραμμα τετραετίας. Συνεχίζονται και μετά τις εκλογές. Συνεχίζονται με σίγουρα και σταθερά βήματα».

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Καραμανλής αποκήρυξε την πόλωση και την πολιτική οξύτητα και προσπάθησε να πείσει ότι το κόμμα του είναι υπέρ του «ήπιου και τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου», διεκδικώντας το ρόλο του «καλού» στην άγρια διαμάχη μεταξύ των δύο μονομάχων.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία την ερχόμενη Παρασκευή θα εκλέξει το νέο γραμματέα και το Πολιτικό Συμβούλιο.

ΠΑΣΟΚ
Η δικομματική απάτη στο παζάρι

Ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που το 2001 ιδιωτικοποίησε το ΠΑΣΟΚ

Αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πολιτικής του δικομματισμού, της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της πολιτικής υποβάθμισης της ζωής των εργαζομένων στο Θριάσιο Πεδίο, στη Δυτική Αττική και τη Β` Πειραιά, βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του που ολοκληρώθηκε χθες με επισκέψεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στον Κορυδαλλό και το Αιγάλεω.

Κεντρικός άξονας των όσων είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι η κούφια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, που σε κάθε περίπτωση καταλήγει στο αίτημα για άμεση διεξαγωγή των εκλογών. Μπαίνοντας δε στο γνωστό παιχνίδι των τελευταίων ημερών γύρω από τα σκάνδαλα για τα ομόλογα, του «μια εσύ μια εγώ» και του συμψηφισμού, εμφανίστηκε από τη Σαλαμίνα να ...προειδοποιεί τον πρωθυπουργό εάν έχει στοιχεία για το Χρηματιστήριο να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, θεωρώντας ότι έτσι ξεκαθαρίζει τη θέση του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε χθες τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που το 2001 το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε πουλώντας τα και μάλιστα κοψοχρονιάς στη γερμανική HDW, ενώ στη συνέχεια απορροφήθηκαν από τον σημερινό ιδιοκτήτη του ναυπηγείου Thyssen Krupp. Ωστόσο, η επιχείρηση να παίξει με τη νοημοσύνη των 1.450 εργαζομένων, που βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που συνδιαμορφώνουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, έπεσε στο κενό. Παρά τη φιέστα που είχε προετοιμαστεί από ΠΑΣΚΕ, αλλά και εργοδοσία στη συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί, τελικά παραβρέθηκαν με το ζόρι 250 εργαζόμενοι.

Από τα όσα ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, περί «πράσινης οικονομίας», «επένδυσης στον άνθρωπο» που «μπορεί να μας κάνει ανταγωνιστικούς», όταν στο ναυπηγείο κυριαρχούν απολύσεις, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, συρρίκνωση, επιβεβαιώθηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα καλό να προσδοκούν από το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωσή της, η αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» ξεκαθαρίζει: «Ο δικομματισμός με μπλε ή πράσινη απόχρωση είναι υπεύθυνος για τα βάσανά μας. Τώρα πρέπει να του γυρίσουμε την πλάτη» και καλεί τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τους αγώνες τους απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων, την επαναφορά του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο.

ΑΚΕΛ
Προτείνει Χριστόφια για Πρόεδρο

Υπερψηφίστηκε από την παγκύπρια συνδιάσκεψη η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής

Τον ΓΓ του, Δημήτρη Χριστόφια, προτείνει το ΑΚΕΛ ως υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη. Η απόφαση πάρθηκε στην παγκύπρια συνδιάσκεψη του κόμματος, την Κυριακή στη Λευκωσία. Με ποσοστό 92,7% υπερψηφίστηκε η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής για προβολή της υποψηφιότητας Χριστόφια, ως κοινού υποψηφίου με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ (τα άλλα δύο κόμματα της σημερινής τριμερούς συγκυβέρνησης στην Κύπρο) και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, το ΑΚΕΛ να προχωρήσει αυτόνομα.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι στο Κυπριακό υπάρχει στασιμότητα, με ευθύνη της Αγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να ακολουθηθεί ευέλικτη πολιτική, η οποία, ενώ δε θα διαπραγματεύεται τις αρχές λύσης του Κυπριακού και τα δίκαια της Κύπρου, θα στέλνει ταυτόχρονα μηνύματα πολιτικής βούλησης για λύση.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση των συνεργαζομένων κομμάτων, αυτή έχει παρέξει θετικό έργο, αλλά οι προσδοκίες του λαού δεν εκπληρώθηκαν στο βαθμό που έπρεπε. Οι ρυθμοί υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος δεν ήταν οι αναμενόμενοι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υλοποιήθηκαν πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ η επίδραση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης στην πολιτική της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα αισθητή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στις διαφωνίες που είχε με τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο, τις οποίες είτε είχε διατυπώσει ανοιχτά, είτε στις συζητήσεις που είχε μαζί του. Είπε ότι το ΑΚΕΛ είχε προτείνει στον Πρόεδρο να θέσει τις κόκκινες γραμμές για την ελληνοκυπριακή πλευρά στο «σχέδιο Ανάν», κάτι που, όπως είπε, δεν έγινε αποδεκτό. Οτι το ΑΚΕΛ είχε κάποιες διαφορετικές απόψεις για τους χειρισμούς, οι οποίες, αν εισακούονταν, «θα έκαναν τη ζωή μας λιγότερο δύσκολη». Ερωτηθείς γιατί δεν τις δημοσιοποίησε νωρίτερα, απάντησε ότι εφόσον το κόμμα του στηρίζει κάποιον δεν μπορεί την ίδια ώρα να τον υποσκάπτει.

Προειδοποίησε ότι θα πέσει στο κενό η προσπάθεια να παρουσιαστεί το ΑΚΕΛ ως προασπιστής του «σχεδίου Ανάν». Ξεκαθάρισε ότι στόχος του κόμματος είναι να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, να αναληφθούν πρωτοβουλίες με στόχο να αποκαλυφθεί η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς.

Ωστόσο, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στηρίζουν την εκ νέου υποψηφιότητα Παπαδόπουλου. Οι πρόεδροί τους Μάριος Καρογιάν και Γιαννάκης Ομήρου, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα του ΑΚΕΛ. Μάλιστα, ο δεύτερος φάνηκε βέβαιος για τη διάλυση της τριμερούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας ανέφερε ότι διαφωνίες Χριστόφια - Παπαδόπουλου υπήρξαν, όμως δεν ήταν τόσο ισχυρές, που να δικαιολογούν αποχώρηση του ΑΚΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα. Αναγνώρισε στο ΑΚΕΛ το δικαίωμα να πάρει τις αποφάσεις του, αλλά υπογράμμισε ότι η τριμερής συνεργασία θα διαλυθεί.

Παραπέμπεται ο Μαντούβαλος

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα δικαστεί ο Πέτρος Μαντούβαλος, μετά το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απόπειρα εκβίασης και παράβαση του νόμου μεσαζόντων, σε βαθμό κακουργήματος. Μαζί με τον Μαντούβαλο παραπέμπονται και ο πρώην δικαστής Ευάγγελος Καλούσης, καθώς και οι συνεργάτες του βουλευτή δικηγόροι Χρήστος Χατζηπαναγιώτου και Σωτήρης Ντινόπουλος, καθώς και ο επιχειρηματίας Ιωάννης Μπολέτσης.

Η δίκη θα προσδιοριστεί τις επόμενες βδομάδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ