Τρίτη 10 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Προτείνει Χριστόφια για Πρόεδρο

Υπερψηφίστηκε από την παγκύπρια συνδιάσκεψη η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής

Τον ΓΓ του, Δημήτρη Χριστόφια, προτείνει το ΑΚΕΛ ως υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη. Η απόφαση πάρθηκε στην παγκύπρια συνδιάσκεψη του κόμματος, την Κυριακή στη Λευκωσία. Με ποσοστό 92,7% υπερψηφίστηκε η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής για προβολή της υποψηφιότητας Χριστόφια, ως κοινού υποψηφίου με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ (τα άλλα δύο κόμματα της σημερινής τριμερούς συγκυβέρνησης στην Κύπρο) και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, το ΑΚΕΛ να προχωρήσει αυτόνομα.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι στο Κυπριακό υπάρχει στασιμότητα, με ευθύνη της Αγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να ακολουθηθεί ευέλικτη πολιτική, η οποία, ενώ δε θα διαπραγματεύεται τις αρχές λύσης του Κυπριακού και τα δίκαια της Κύπρου, θα στέλνει ταυτόχρονα μηνύματα πολιτικής βούλησης για λύση.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση των συνεργαζομένων κομμάτων, αυτή έχει παρέξει θετικό έργο, αλλά οι προσδοκίες του λαού δεν εκπληρώθηκαν στο βαθμό που έπρεπε. Οι ρυθμοί υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος δεν ήταν οι αναμενόμενοι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υλοποιήθηκαν πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα και το γράμμα του κυβερνητικού προγράμματος, ενώ η επίδραση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης στην πολιτική της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα αισθητή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στις διαφωνίες που είχε με τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο, τις οποίες είτε είχε διατυπώσει ανοιχτά, είτε στις συζητήσεις που είχε μαζί του. Είπε ότι το ΑΚΕΛ είχε προτείνει στον Πρόεδρο να θέσει τις κόκκινες γραμμές για την ελληνοκυπριακή πλευρά στο «σχέδιο Ανάν», κάτι που, όπως είπε, δεν έγινε αποδεκτό. Οτι το ΑΚΕΛ είχε κάποιες διαφορετικές απόψεις για τους χειρισμούς, οι οποίες, αν εισακούονταν, «θα έκαναν τη ζωή μας λιγότερο δύσκολη». Ερωτηθείς γιατί δεν τις δημοσιοποίησε νωρίτερα, απάντησε ότι εφόσον το κόμμα του στηρίζει κάποιον δεν μπορεί την ίδια ώρα να τον υποσκάπτει.

Προειδοποίησε ότι θα πέσει στο κενό η προσπάθεια να παρουσιαστεί το ΑΚΕΛ ως προασπιστής του «σχεδίου Ανάν». Ξεκαθάρισε ότι στόχος του κόμματος είναι να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, να αναληφθούν πρωτοβουλίες με στόχο να αποκαλυφθεί η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς.

Ωστόσο, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στηρίζουν την εκ νέου υποψηφιότητα Παπαδόπουλου. Οι πρόεδροί τους Μάριος Καρογιάν και Γιαννάκης Ομήρου, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα του ΑΚΕΛ. Μάλιστα, ο δεύτερος φάνηκε βέβαιος για τη διάλυση της τριμερούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας ανέφερε ότι διαφωνίες Χριστόφια - Παπαδόπουλου υπήρξαν, όμως δεν ήταν τόσο ισχυρές, που να δικαιολογούν αποχώρηση του ΑΚΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα. Αναγνώρισε στο ΑΚΕΛ το δικαίωμα να πάρει τις αποφάσεις του, αλλά υπογράμμισε ότι η τριμερής συνεργασία θα διαλυθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ