ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Στα μέτρα των εργοδοτών η νομοθεσία

Τις τεράστιες ελλείψεις στους χώρους δουλιάς και τις πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν αναδεικνύει ο θάνατος εργαζόμενου στο «ΙΚΕΑ»

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, πέθανε την περασμένη Τετάρτη ο εργαζόμενος στην επιχείρηση «ΙΚΕΑ» Χρήστος Τάκος. Την ώρα της δουλιάς, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και πήγε σπίτι του, όπου και τελικά ξεψύχησε. Οπως δήλωσε η οικογένειά του, ο άτυχος εργάτης έπαθε πνευμονικό οίδημα. Το νέο θανατηφόρο ατύχημα ανέδειξε για ακόμα μια φορά τις τεράστιες ελλείψεις ουσιαστικών μέτρων πρόληψης για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων, αποτέλεσμα της πολιτικής ενίσχυσης της κερδοφορίας των εργοδοτών.

Στην επιχείρηση «ΙΚΕΑ», όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, υπάρχει ένας γιατρός Εργασίας για 600 περίπου εργαζόμενους, με παρουσία στο χώρο δουλιάς δυο φορές τη βδομάδα για περίπου 4 ώρες! Επίσης παρά τον τεράστιο αριθμό των εργαζομένων στο χώρο δεν υπάρχει ούτε ένας νοσηλευτής. Αυτή η κατάσταση από μόνη της καθιστά αδύνατη την όποια προσπάθεια λήψης μέτρων που να προστατεύουν πραγματικά τη ζωή των εργαζομένων. Και όλα αυτά με τις ευλογίες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι αυτές που με τους νόμους, την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, όχι μόνον επιτρέπουν, αλλά ενισχύουν αυτές τις άθλιες συνθήκες, μετατρέποντας τους χώρους δουλιάς σε παγίδες θανάτου.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά, όπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές του κλάδου, αφού η εργοδοσία της επιχείρησης «ΙΚΕΑ» επιδιώκει να κάνει συνεργούς στο «έγκλημα» τους ίδιους τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, έχει στήσει ομάδα πρώτων βοηθειών που ονομάζεται «ομάδα 500» και στην οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι που έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια παροχής πρώτων βοηθειών. Είναι μια ομάδα που κάτω από αυτές τις συνθήκες ουσιαστικά καλείται να αντικαταστήσει τον νοσηλευτή.

Σ' ό,τι αφορά το θάνατο του εργαζόμενου, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά, όπως αν είχε ληφθεί το ιατρικό ιστορικό του, αν είχε διαπιστωθεί ότι έπασχε από κάποιο είδους ασθένειας, αν είχαν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην επιβαρύνεται παραπέρα η υγεία του.

Παραμένει στην Εντατική

Στο μεταξύ, στην Εντατική του «Ευαγγελισμού» παραμένει για τρίτη περίπου βδομάδα η 28χρονη Τατιάνα Παυλίδου, εργαζόμενη στην επιχείρηση κρεάτων «Δαβούτης», στη Νέα Ιωνία, η οποία σακατεύτηκε πέφτοντας στο φρεάτιο του ασανσέρ. Γι' αυτά τα ζητήματα εκπρόσωποι του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας του ΠΑΜΕ και άλλων σωματείων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον επικεφαλής του ΣΕΠΕ Χρ. Κουρούση, όπου και κατήγγειλαν τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργείων και της κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή του, ο σύλλογος καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική και τακτική κυβέρνησης, κεφαλαίου και εργοδοτών, «που με τις απελευθερωμένες εργασιακές σχέσεις, την εντατικοποίηση σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας, οδηγούν κυριολεκτικά στον "αφανισμό" των εργαζομένων». Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να αποδώσουν τις πολιτικές ευθύνες στα κόμματα της πλουτοκρατίας, να καταργήσουν με την πάλη τους και με την ψήφο τους τις αντεργατικές, αντιλαϊκές και εγκληματικές πολιτικές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ
Κενές οι μισές από τις προβλεπόμενες θέσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΚΑΤ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΚΑΤ
Ξεχείλισε η αγανάκτηση των εργαζομένων του ΚΑΤ χτες στη στάση εργασίας και συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην είσοδο του νοσοκομείου, αντιδρώντας στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που έχουν σαν αποτέλεσμα να πασχίζουν να λειτουργήσουν τμήματα και κλινικές με λιγότερο και από το μισό προσωπικό που απαιτείται!

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και η Λέττα Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Η βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν και πολιτικά συμπεράσματα από τη συνειδητή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της υποβάθμισης του δημόσιου τομέα Υγείας που εφαρμόζουν εναλλάξ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Να στηρίξουν και εκλογικά το ΚΚΕ που βρίσκεται σταθερά μπροστά στους αγώνες για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που θα εξασφαλίζει την υγεία των ασθενών και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, απαιτούνται τουλάχιστον 530 επιπλέον νοσηλευτές - αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο 500. Αυτές οι ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας (17 κρεβάτια) και η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (6 κρεβάτια). Επισφαλής είναι η λειτουργία του αναισθησιολογικού τμήματος, του χειρουργείου και άλλων νοσηλευτικών τμημάτων.

Στα εργαστήρια καταστρατηγούνται ακόμη και βασικά εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Από τη συνολική δύναμη των ηλεκτρολόγων, αυτοί που μπαίνουν σε βάρδιες είναι μόλις τρεις, αντί για 15 που απαιτούνται. Πάντως, ο διοικητής του νοσοκομείου στη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους «απαρίθμησε» τις δυσκολίες στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και υποσχέθηκε προσλήψεις επικουρικών και συμβασιούχων.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΕΞ ΦΟΡΜ: Σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης προχωρούν σήμερα στις 11 π.μ. οι άνεργοι, ζητώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας.

«ΚΑΖΗΣ»: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν με απόφαση του σωματείου τους αύριο, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αντλιών του «ΚΑΖΗ», στο Κρυονέρι, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους χρωστά η εργοδοσία εδώ και πολλούς μήνες. Στο πλαίσιο της απεργίας οι εργάτες θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο, στις 10 π.μ.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Την άμεση επαναπρόσληψη της ξενοδοχοϋπαλλήλου Αθηνάς Μελιτζάνη, που απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα από την εργοδοσία του «ΖΑΝΤΕ ΠΑΡΚ» στο Λαγανά Ζακύνθου, με την αστεία δικαιολογία ότι «ήταν αργή», απαίτησε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου κατά τη διάρκεια μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας στο ξενοδοχείο, προχτές Κυριακή. Ο πραγματικός λόγος ήταν επειδή η εργαζόμενη είχε αναπτύξει δεσμούς με το ταξικό σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας, δεκάδες τουρίστες που ενημερώθηκαν τόσο για την απόλυση όσο και τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες - με ανακοίνωση γραμμένη στα αγγλικά - υπέγραψαν κείμενο στήριξης των εργαζομένων.

ΟΜΙΛΟΣ «ΜΑΝΙΑΤΕΑ»: Σε 100 απολύσεις προχώρησε αυθαίρετα η εργοδοσία στον «Ομιλο Μανιατέα» (εκδόσεις), θέτοντας παράλληλα σε διαθεσιμότητα μερικούς ακόμα από τους 140 εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες του ομίλου παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα έντονη επιχειρηματική «κινητικότητα», αναζητώντας περισσότερα κέρδη, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για τους εργαζόμενους.

«ACS»: Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση (Πέτρου Ράλλη 45, Ταύρος) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS, απαιτώντας την ανάκληση πέντε απολύσεων. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

ΣΕΛΜΑΝ: Με «οικειοθελείς αποχωρήσεις» επιχειρεί για μια ακόμη φορά η ξυλοβιομηχανία «Σέλμαν» στο Βασιλικό Εύβοιας να απαλλαχτεί από το προσωπικό και να κλείσει τμήματα του εργοστασίου. Πέρυσι έμειναν χωρίς δουλιάς 130 εργαζόμενοι και φέτος, με τη συναίνεση και της πλειοψηφίας του σωματείου, αναμένεται να προστεθούν άλλοι 40.

ΠΦΥ: Ενα χρόνο μετά την απόσυρση του προσχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τους ιδιωτικούς φορείς Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) το υπουργείο Υγείας επανήλθε με την προώθηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενός πανομοιότυπου προσχεδίου για την ιδιωτική ΠΦΥ. Στην ουσία, η κυβέρνηση της ΝΔ επαναδιατυπώνει και συμπληρώνει το ΠΔ 84/2001 που θέσπισε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προωθεί τις απαραίτητες προσαρμογές στις ανάγκες της ανεμπόδιστης επιχειρηματικής δράσης στο πρωτοβάθμιο επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας, καθώς προβλέπει ότι την ΠΦΥ μπορούν να την ασκούν οι πάσης φύσεως Ανώνυμες Εταιρείες.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ένας 54χρονος ναύτης μέσα στο δεξαμενόπλοιο [ΣΚΟΠΕΛΟΣ», όταν αυτό έπλεε 20 ναυτικά μίλια νότια του λιμανιού της Κύμης, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Ο ναύτης μεταφέρθηκε από το καράβι με πλωτό του Λιμενικού Σώματος στο Γενικό Νοσοκομείο Κύμης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για τη διενέργεια νεκροψίας, νεκροτομής.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Νεκρός 59χρονος οικοδόμος

Τη ζωή του έχασε, ένας ακόμη οικοδόμος από το Ηράκλειο, την ώρα του μεροκάματου. Το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στην περιοχή «Τρία Πεύκα» στο Ηράκλειο με θύμα τον 59 χρονο Κώστα Κριθινάκη.

Ο 59χρονος εργάζονταν σε υπό κατασκευή κεραμοσκεπή διώροφου κτιρίου και έπεσε από ύψος 9 μέτρων, με αποτέλεσμα το σοβαρότατο τραυματισμό του αρχικά στο κεφάλι που είχε ως αποτέλεσμα σε λίγη μόνο ώρα το θάνατό του, παρά τις προσπάθειες των ανδρών του ΕΚΑΒ να τον κρατήσουν στη ζωή.

Ο 59χρονος οικοδόμος, παρά το γεγονός ότι είχε συνταξιοδοτηθεί, συνέχιζε να κάνει μεροκάματα για να τα βγάλει πέρα. Στο σημείο βρέθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας. Σε έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρα ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ