Τρίτη 10 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Στα μέτρα των εργοδοτών η νομοθεσία

Τις τεράστιες ελλείψεις στους χώρους δουλιάς και τις πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν αναδεικνύει ο θάνατος εργαζόμενου στο «ΙΚΕΑ»

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, πέθανε την περασμένη Τετάρτη ο εργαζόμενος στην επιχείρηση «ΙΚΕΑ» Χρήστος Τάκος. Την ώρα της δουλιάς, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και πήγε σπίτι του, όπου και τελικά ξεψύχησε. Οπως δήλωσε η οικογένειά του, ο άτυχος εργάτης έπαθε πνευμονικό οίδημα. Το νέο θανατηφόρο ατύχημα ανέδειξε για ακόμα μια φορά τις τεράστιες ελλείψεις ουσιαστικών μέτρων πρόληψης για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων, αποτέλεσμα της πολιτικής ενίσχυσης της κερδοφορίας των εργοδοτών.

Στην επιχείρηση «ΙΚΕΑ», όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, υπάρχει ένας γιατρός Εργασίας για 600 περίπου εργαζόμενους, με παρουσία στο χώρο δουλιάς δυο φορές τη βδομάδα για περίπου 4 ώρες! Επίσης παρά τον τεράστιο αριθμό των εργαζομένων στο χώρο δεν υπάρχει ούτε ένας νοσηλευτής. Αυτή η κατάσταση από μόνη της καθιστά αδύνατη την όποια προσπάθεια λήψης μέτρων που να προστατεύουν πραγματικά τη ζωή των εργαζομένων. Και όλα αυτά με τις ευλογίες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι αυτές που με τους νόμους, την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων, όχι μόνον επιτρέπουν, αλλά ενισχύουν αυτές τις άθλιες συνθήκες, μετατρέποντας τους χώρους δουλιάς σε παγίδες θανάτου.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά, όπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές του κλάδου, αφού η εργοδοσία της επιχείρησης «ΙΚΕΑ» επιδιώκει να κάνει συνεργούς στο «έγκλημα» τους ίδιους τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, έχει στήσει ομάδα πρώτων βοηθειών που ονομάζεται «ομάδα 500» και στην οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι που έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια παροχής πρώτων βοηθειών. Είναι μια ομάδα που κάτω από αυτές τις συνθήκες ουσιαστικά καλείται να αντικαταστήσει τον νοσηλευτή.

Σ' ό,τι αφορά το θάνατο του εργαζόμενου, προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά, όπως αν είχε ληφθεί το ιατρικό ιστορικό του, αν είχε διαπιστωθεί ότι έπασχε από κάποιο είδους ασθένειας, αν είχαν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην επιβαρύνεται παραπέρα η υγεία του.

Παραμένει στην Εντατική

Στο μεταξύ, στην Εντατική του «Ευαγγελισμού» παραμένει για τρίτη περίπου βδομάδα η 28χρονη Τατιάνα Παυλίδου, εργαζόμενη στην επιχείρηση κρεάτων «Δαβούτης», στη Νέα Ιωνία, η οποία σακατεύτηκε πέφτοντας στο φρεάτιο του ασανσέρ. Γι' αυτά τα ζητήματα εκπρόσωποι του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας του ΠΑΜΕ και άλλων σωματείων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον επικεφαλής του ΣΕΠΕ Χρ. Κουρούση, όπου και κατήγγειλαν τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες των αρμόδιων υπουργείων και της κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή του, ο σύλλογος καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική και τακτική κυβέρνησης, κεφαλαίου και εργοδοτών, «που με τις απελευθερωμένες εργασιακές σχέσεις, την εντατικοποίηση σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας, οδηγούν κυριολεκτικά στον "αφανισμό" των εργαζομένων». Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να αποδώσουν τις πολιτικές ευθύνες στα κόμματα της πλουτοκρατίας, να καταργήσουν με την πάλη τους και με την ψήφο τους τις αντεργατικές, αντιλαϊκές και εγκληματικές πολιτικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ