ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ
Ομόφωνη ψήφος ΝΔ- ΠΑΣΟΚ

Ελάχιστα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στη Σχοινούσα και «κατείχε» το αρχαιοκαπηλικό κύκλωμα Μιχαηλίδη - Σάιμς
Ελάχιστα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στη Σχοινούσα και «κατείχε» το αρχαιοκαπηλικό κύκλωμα Μιχαηλίδη - Σάιμς
Από κοινού η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες επί της αρχής, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο για την «προστασία των πολιτιστικών αγαθών».

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η ίδρυση μιας υπηρεσίας στο ΥΠΠΟ, με αποστολή την προστασία των αρχαιολογικών και νεότερων πολιτιστικών αγαθών και την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, καθώς και την επιστροφή «παρανόμως ανασκαφθέντων και εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών».

Ο βουλευτής - εισηγητής από μέρους του ΚΚΕ, Γιώργος Χουρμουζιάδης, ψήφισε κατά της αρχής του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι με τις διατάξεις του δεν προβλέπεται ένας πλήρης τρόπος αντιμετώπισης των ιδιωτικών συλλογών και της αρχαιοπωλείας, τομείς που συντηρούν της αρχαιοκαπηλία. «Είναι χαρακτηριστικό», παρατήρησε, ότι «παγκοσμίως, η τρίτη, κατά σειρά, "πηγή" πλουτισμού είναι η αρχαιοκαπηλία».

Ο ΣΥΝ επιφυλάχτηκε για την τελική του ψήφο, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο είπε ότι «με αυτό δημιουργείται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας» και ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει καταγραφή του περιεχομένου όλων των μουσείων, ώστε να μπορεί το υπουργείο να παρακολουθεί, κάθε βδομάδα, οποιοδήποτε ελληνικό πολιτιστικό αγαθό πωλείται στις διεθνείς αγορές.

«Μήδεια»... εις μνήμην Κάλλας

Η κατά Γιάννη Κόκκο παράσταση της «Μήδειας»
Η κατά Γιάννη Κόκκο παράσταση της «Μήδειας»
Το Σάββατο (14/7, 9 μ.μ.) στην Επίδαυρο, με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας, το Ελληνικό Φεστιβάλ θα παρουσιάσει την οπερατική «Μήδεια» του Κερουμπίνι.

Ο τελευταίος θρίαμβος της Κάλλας στην Ελλάδα, ήταν το 1961, στην Επίδαυρο, με τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Μινωτή, με σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη. Παράσταση που παίχτηκε (1962) και στη «Σκάλα» του Μιλάνου. Η Κάλλας ερμήνευσε τη Μήδεια το 1953 (Φλωρεντία) και με αυτήν θριάμβευσε (1954) στη «Σκάλα». Ερμήνευσε τη Μήδεια 31 φορές στο θέατρο, και στον κινηματογράφο, με σκηνοθέτη τον Πιερ Πάολο Παζολίνι και παραγωγό τον Ρομπέρτο Ροσελίνι.

Η τρίπρακτη όπερα του Λουίτζι Κερουμπίνι, γράφτηκε με λιμπρέτο (στα γαλλικά) του Φρανσούα - Μπενό Χόφμαν. Το ιταλικό λιμπρέτο - που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο - είναι του Κάρλο Τζανγκαρίνι. Η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στο παρισινό θέατρο «Ζορζ Φεντό» (13/3/1797). Πολλά χρόνια αργότερα οι Lachner (1854) και Arditi (1865) μελοποίησαν τους διαλόγους.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ, ανεβάζοντας την όπερα, μετακάλεσε ως ερμηνεύτρια του ρόλου την Ιταλίδα σοπράνο Anna-Caterina Antonacci, η ερμηνεία της οποίας ενθουσίασε τους Γάλλους μουσικοκριτικούς. Ερμηνευτές, επίσης, είναι οι: Enzo Capuano (Κρέων), Anna Maria dell' Oste (Γλαύκη), Jon Ketilsson (Ιάσων), Enkelejda Shkosa (Νέρι), Δημήτρης Κασιούμης (Φρούραρχος), Ειρήνη Κυριακίδου και Μίνα Πολυχρόνου (θεραπαινίδες).

Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά - κοστούμια είναι του διάσημου στην Ευρώπη, Ελληνα (σκηνογράφου, αρχικά και αργότερα σκηνοθέτη) Γιάννη Κόκκου, του οποίου η παράσταση επαινέθηκε ως «υποβλητικά κλασικό ανέβασμα, που σκιαγραφεί με τον απλούστερο και τέλειο τρόπο την ειδεχθή πράξη της παιδοκτονίας». Διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Συμπράττουν η Ορχήστρα Cappella Coloniensis με όργανα εποχής και η Χορωδία της ΕΡΤ, σε διδασκαλία Αντώνη Κοντογεωργίου.

Ρακίνα «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο

Το κλασικό έργο του Ρακίνα, «Ανδρομάχη», παρουσιάζει (20-21/7) στην Επίδαυρο το Εθνικό Θέατρο. Το έργο, γραμμένο το 1687, σε δωδεκασύλλαβο, καθιέρωσε τον Ρακίνα σαν έναν από τους κορυφαίους δραματουργούς της εποχής του. Τη μετάφραση-διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ο οποίος στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε ότι «στόχος της παράστασης δεν είναι ο αυτοσκοπός για αναβίωση του γαλλικού κλασικισμού, αλλά να τιμηθεί, μαζί με τον Ρακίνα, ο μεγάλος "πατέρας" του ευρωπαϊκού θεάτρου, ο Ευριπίδης. H παράσταση όφειλε υπηρετώντας το βασικό στόχο της, να περιέχει άφοβα τον Ευριπίδη, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο έργο του Ρακίνα(...)». Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Νίκος Κυπουργός. Χορογραφία - κινησιολογία: Αποστολία Παπαδαμάκη. Παίζουν οι: Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Δημήτρης Ντάσκας κ.ά.

Μουσικοεικαστική εκδήλωση

Με τίτλο «Διοσημεία», ο ζωγράφος Μίλτος Παντελιάς, η γλύπτρια Ειρήνη Γκόνου και ο συνθέτης Μιχάλης Ανδρονίκου, αναζητούν - ο καθένας με την τέχνη του - το μύθο της γέννησης του Δία. Η μουσικοεικαστική εκδήλωση παρουσιάζεται (14 - 22/7) στην γκαλερί «Fine Arts - Καπόπουλος» (Χώρα Μυκόνου).

Η αναζήτηση των σημείων του μύθου ξεκινά το καλοκαίρι του 2005 στη Νάξο, με περιγραφή σπηλιάς στο βουνό Ζας, όπου λέγεται πως ο Δίας πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Η πορεία προς τη σπηλιά, οι συζητήσεις, απρόβλεπτα στοιχεία και η μαγεία του μύθου, δίνουν το έναυσμα στην τρισδιάστατη συνεύρεση. Ζωγραφική, γλυπτική, μουσική συνομιλούν, συνυπάρχουν και «διερμηνεύουν» τον αρχαίο μύθο.

Περί του Μουσείου Κανελλοπούλου

Στο χτεσινό «Ριζοσπάστη» (σελίδα 23) δημοσιεύσαμε την ανακοίνωση του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, σχετικά με το νομοσχέδιο για την ίδρυση του - εποπτευόμενου από το ΥΠΠΟ - «Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου», μουσείο το οποίο μέχρι τώρα λειτουργούσε ως υπηρεσία του ΥΠΠΟ, υπαγόμενη στην Α' Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Στο χτεσινό δημοσίευμα, από παραδρομή γράφτηκε ότι το υπό ίδρυση Μουσείο Κανελλοπούλου, θα είναι μεν κρατικό, αλλά θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ. Το σωστό είναι ότι θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Ολα τα άλλα στοιχεία του ρεπορτάζ ισχύουν ως έχουν. Με αυτή την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι η λειτουργία όλων των κρατικών μουσείων θα έπρεπε να μην εποπτεύεται απλώς από το ΥΠΠΟ, αλλά να είναι οργανικά συνδεδεμένη με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα με το Μουσείο Κανελλοπούλου.

«Γιορτές » στην Κοζάνη

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις, «Γιορτές της Γης», στο πανέμορφο τοπίο της Βλάστης Κοζάνης. Οι παράλληλες εκδηλώσεις ανοίγουν (10 μ.μ.) με μια κλασική, αλλά παράξενη μπάντα της Θεσσαλονίκης, τους «Ερασιτέχνες Εραστές». Στις 11.30 μ.μ. η Καλλιόπη Βέττα θα σεργιανίσει στις γειτονιές του κόσμου. Αύριο (7.30 μ.μ.) φιλοξενούνται οι «Δάρνακες», με χάλκινα, κρουστά και λαούτα σε ένα μωσαϊκό ηχοχρωμάτων, και το διεθνώς αναγνωρισμένο σερβικό συγκρότημα «KAL», που η μουσική τους χαρακτηρίστηκε ως «τσιγγάνικη σόουλ» και «βαλκανικό μπλουζ».

Οι συναυλίες του Σαββάτου αρχίζουν με τους «Acoustic Wire project» (Ηλίας Ζάικος, Σωτήρης Ζήσης), σε μπλουζ κομμάτια μεγάλων ξένων δημιουργών. Συνέχεια με τον σπουδαίο Βούλγαρο κλαρινετίστα Ivo Papasov, με τη «Wedding Band», σ' ένα αντάμωμα της βαλκανικής μουσικής με θρακιώτικα τσιγγάνικα μουσικά ιδιώματα. Η βραδιά τελειώνει με τον Γερμανό Shantel. Την Κυριακή θα γίνουν συναυλίες των «Two» (Νίκος Ντουνούσης, Βασίλης Παπαδόπουλος) και των Μάρθας Φριντζήλα - Λιζέτας Καλημέρη.

Η κηδεία της ζωγράφου - χαράκτριας Λουΐζας Μοντεσάντου, θα γίνει σήμερα, στις 4 το απόγευμα, στο νεκροταφείο Βύρωνα.

Ενα «ταξίδι» με δύο κορυφαίους Δωδεκανήσιους λυράρηδες οργάνωσε η «Αλλη Οχθη», στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, Αέρηδες, Πλάκα). Οσοι βρεθούν αύριο στην αυλή του Μουσείου θ' απολαύσουν τον Μιχάλη Ζωγραφίδη. Πριν τη συναυλία (9μμ) θα προβληθούν ντοκιμαντέρ από πανηγύρια.

Συναυλία - αναδρομή σε όλη την πορεία του πραγματοποιεί ο Χρήστος Θηβαίος σήμερα στο θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού. Με αφετηρία το δίσκο «Μέρες αδέσποτες» θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια του («Μικρή πατρίδα», «Πόσο πολύ σ' αγάπησα», «Ημερολόγιο», «Βροχή μου», «Αμλετ της Σελήνης», κ.ά.) και άλλων δημιουργών (Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Αγγελάκα, Παύλου Παυλίδη κ.ά.). Τον συνοδεύουν στο πιάνο οι Θάνος Μικρούτσικος και Γιώργος Ανδρέου. Με την Εμίλια Οταβιάνο, θα ερμηνεύσουν τραγούδια της Κάτω Ιταλίας κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ